7 °C Budapest

CSOK: így kereshetsz a legtöbbet, mutatjuk a titkot

2015. június 21. 07:01

Már csak két hetet kell várni és életbe lép az állam új otthonteremtési támogatása, a CSOK. Négy példán keresztül mutatjuk be, hogy mekkora összeget kaphatunk, ha a családi fészek megvételéhez igénybe vesszük a támogatást.

Július elejétől lehet igényelni az új állami lakástámogatást, a Családok Otthonteremtési Kedvezményét, vagyis a CSOK-ot. A szocpolhoz képest azonban jelentősen bővülnek a felhasználási lehetőségek. A Pénzcentrum négy példán keresztül mutatja be, hogy mekkora támogatásra lehetünk jogosultak. A CSOK feltételeiről egyébként ITT írtunk, az igyényléssel kapcsolatos fontos tudnivalókat pedig ITT találod.

A belvárosi lakás

Az első példánkban egy 78 négyzetméteres belvárosi lakást néztünk meg. Ez egy 25 millió forintos felújítandó, VI. kerületi lakás, amelynek a renoválására számításaink szerint 2,5 millió forintot kell költeni, így eléri majd a CSOK-hoz szükséges B energetikai besorolást.

A támogatás mértéke a gyermekek számától is függ, két gyermek esetén erre a lakásra 1 millió forintot kaphatunk, míg 3 gyerek esetén 1,5 millió forintot kaphatunk. Mivel a lakás inkább kétgyerekes családoknak ideális, így ezzel számolunk.

Forrás: Otthontérkép.hu


Ha 15 millió forint önerőnk van a lakás megvásárlására, akkor a CSOK-kal és a felújítással számolva 11,5 millió forint hitelre van szükségünk. Ez 6 százalékos (fixált) kamattal, 15 éves futamidőre havi 97 ezer forintos törlesztőrészlettel jár.

A Pest megyei kertes ház

A második példánkban egy 24 millió forintért meghirdetett kistarcsai kertes házat mutatunk be, ami 75 négyzetméteres alapterületű és nem szorul felújításra. Így CSOK igénylése esetén 1 millió forintot kaphatunk erre az ingatlanra két gyermek esetén, de 4 gyereknél már 1,6 millió forint ütheti a markunkat.

Forrás: Otthontérkép.hu


Itt is kiszámoltuk, hogy két gyermek esetén mekkora hitelre van szükségünk. Az előzőhöz hasonló feltételek mellett 8 millió forint kölcsönt kellene felvenni, aminek a havi törlesztőrészlete 68 ezer forint lenne.

A vidéki nagyváros

Harmadik példánkban egy Győr belvárosában található házat vizsgáltunk meg, ennek ára csak egy hajszállal kevesebb, mint 22 millió forint. Az ingatlan 140 négyzetméteres, és kisebb felújításokra szorul (1 millió forint felújítással számoltunk). Ebben az esetben is 1,3 millió forint támogtatást kaphatunk két gyerek után, viszont három gyerekkel már 2 millió, négy csemetével pedig 2,5 millió forint támogatáshoz is juthatunk.

Forrás: Otthontérkép.hu


Ennél az ingatlannál is 15 millió forint önerővel számoltunk, így a felvételre kerülő hitelösszeg (2 gyermek esetén) 6,7 millió forint lenne, amelynek 15 évre a havi részletei 56 ezer forintba kerülnének.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Vidéki családi ház

A negyedik példánkban egy Kazincbarcikán található felújítandó családi házat néztünk meg. Az ingatlan 13,5 millió forintba kerül, viszont a teljes felújítása 5 millió forintba kerülhet, amellyel viszont az épület az A+ energetikai igazolást is megkaphatja. Ezzel pedig két gyerek mellett 1 millió 560 ezer forint támogatást kaphatunk az államtól, de három gyerek esetén 2,4, míg 4 vagy több gyereknél 3 millió forintot is kaphatunk.

Forrás: Otthontérkép.hu


Ebben az esetben is számoltunk hitellel (szintén két gyerek mellett), viszont a korábbi 15 éves futamidő helyett 5 évvel kalkuláltunk, mivel a szükséges hitelösszeg sem magas, "mindössze" 1 millió 930 ezer forint lenne. A fenti futamidővel számolva így a törlesztőrészletünk 37 ezer forint lenne. 

Biztosan akad azonban még olyan részlet, ami nem teljesen egyértelmű. Éppen ezért a következő hetekben lehetőséget biztosítunk olvasóinknak arra, hogy feltegyék kérdéseiket a CSOK-ról.

A kérdéseket, július 10-ig a csok@penzcentrum.hu e-mail címre várjuk.

A felmerült kérdésekre az FHB Bank CSOK-szakértője ad majd választ, várhatóan itt a Pénzcentrumon, cikk formájában.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem