8 °C Budapest

A gázszerelés buktatói: köti az ebet a karóhoz a Főgáz

2012. február 18. 08:07

A Pénzcentrum.hu "Felújítod a lakást? Erre számíts, ha hozzányúlsz a gázhoz" c. cikkében az engedélyköteles gázszerelés nehézségeire, s a bürokratikus ügymenet visszáságaira hívtuk fel olvasóink figyelmét. Mivel cikkünk témáját elsősorban a lakosság, illetve a szakemberek - gépésztervező mérnökök, kivitelezők - szemszögéből közelítettük meg, így szükségét éreztük, hogy megszólaltassuk a szolgáltatókat is. Éppen ezért megkerestük a Főgáz szakembereit, akik készséggel álltak rendelkezésünkre. A kérdéseinkre kapott válaszokat ezúttal a legapróbb változtatás nélkül osztjuk meg olvasóinkkal.

Pénzcentrum.hu: Mi az oka annak, hogy ilyen bonyolult az engedélyeztetési eljárás?

Főgáz:
Az engedélyezési eljárás egyáltalán nem bonyolult a tervezőnek 4 példányban műszaki dokumentációt kell benyújtania, amit a weboldalunkon megtalálható technológiai utasítás alapján kell elkészítenie. A jóváhagyott terv birtokában el lehet kezdeni a kivitelezést, ennek befejeztével társaságunknál műszaki-biztonsági ellenőrzésre be kell jelenteni az elkészült munkát. A műszaki-biztonsági ellenőrzés sikeres elvégzése és a mérő felszerelése után a gázszolgáltatás elindítható.

Az engedélyeztetési eljárás a jogszabályi előírásoknak megfelelően történik, azaz 15 munkanapon belül a felülvizsgálatra beadott tervet jóváhagyjuk, ha az a vonatkozó rendelkezéseknek megfelelő. Az elmúlt évben kb. 8000 tervet hagytunk jóvá ezek átfutási ideje 6-12 munkanap között változott. A műszaki-biztonsági ellenőrzést szintén az előírásoknak megfelelően 15 napon belül elvégezzük.

Fontos tudni! A jogszabályokban lévő előírások egyrészről egy szabályozott működési keretet adnak az elosztó társaságoknak, hogy milyen eljárási rendet kell alkalmazni az adott folyamat során, másrészt minden megkötés az élet- és a vagyon védelmét szolgálja. Sok esetben az engedély nélküli átalakítás tragikus következményekkel is járhat (pl. CO mérgezés).

 

NAGYÍTÁSHOZ KATTINTS A KÉPRE


Legtipikusabb szabálytalan esetek:

- Fokozott légzárású nyílászárók beépítése lakásfelújítás során - ha nem szerelnek be légbevezető elemet megváltozik a lakás és a nyílt égésterű gázkészülék légellátása (tragédiához vezethet).

- Kéményes nyílt égésterű berendezés mellett páraelszívót működtetnek reteszelt működési kapcsolat beépítése nélkül - ha az egyik berendezés működik, akkor a reteszelés megakadályozza, hogy a másik működhessen - (tragédiához vezethet).

- Nem megfelelő a kémény állapota (tragédiához vezethet)

Fontos tudni! Társaságunk tervezői tanácsadó irodát működtet központi telephelyünkön, ahol a tervezők segítséget kérhetnek munkatársainktól, ha valamilyen problémás esettel állnak szemben.

Pénzcentrum.hu: Miért tarthat akár hónapokig is az engedélyeztetési eljárás?

Főgáz:
Ha a tervező, kivitelezésre alkalmatlan, a vonatkozó jogszabályoktól eltérő műszaki megoldásokat tartalmazó tervet nyújt be, akkor azt egy jegyzőkönyvvel együtt javításra visszaadjuk. Arra nincs ráhatásunk, hogy a javított tervet felülvizsgálatra ismételten mikor nyújtják be hozzánk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hibás tervek javíttatása az ügyfél érdekében történik, hogy a kivitelezésre kerülő rendszer a műszaki-biztonsági előírásoknak megfelelően legyen megvalósítva.

Pénzcentrum.hu: Miért ilyen drága az engedélyeztetési eljárás?

Főgáz: Az egyetemes szolgáltatásra jogosult ügyfelek esetében a tervfelülvizsgálat ingyenes. Csak abban az esetben kell fizetni, ha az adott tervet javításra vissza kell adnia a tervezőnek.

A műszaki biztonsági felülvizsgálat is ingyenes az egyetemes szolgáltatásra jogosult ügyfelek esetében. Ha az ellenőrzés sikertelen eredménnyel zárul, akkor annak díját a ráfordításnak megfelelően számlázzuk a megrendelő felé.

Pénzcentrum.hu: Miért nem lehet az ellenőrökkel konkrét időpontot egyeztetni?

Főgáz: Egy munkatárs egy napra több (6-8) műszaki-biztonsági ellenőrzési feladatot is kap. A munkaszervezés során az esetlegesen felmerülő kéréseket a lehetőségekhez mérten próbáljuk figyelembe venni (délelőtt vagy délután), azonban az nem biztosítható, hogy minden ügyfélnél az általa kért időpontban történjen meg az ellenőrzés.

Pénzcentrum vélemény
Bár tökéletesen egyetértünk azzal, hogy a biztonsági kockázata a gázvezetékkel kapcsolatos munkálatoknak semmiképp sem elhanyagolható - s így a törvényi előírások, szabványok betartása elengedhetetlen -, mindazonáltal véleményünk szerint a bonyolultnak tűnő bürokratikus ügymenet lebonyolításán lenne még mit csiszolni. A szolgáltatói, és a megrendelői (mérnök, kivitelező, lakosság) oldal közötti nézetkülönbségek ugyanis egyértelműek, melyek mindkét fél részéről érdekeik újragondolását indokolná. Összefoglalva tehát nem az engedélyeztetés szükségessége és költsége az elfogadhatatlan, hanem az ügymenetben általában tapasztalható rosszindulat és átláthatatlanság - mely egyébként azt eredményezi, hogy a legtöbb megrendelőnek görcsbe szorul a gyomra, ha engedélyköteles gázszerelésre kerül sor.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem