10 °C Budapest
View over a suburban area with big blocks of flats

Brutálisan felpörgött a lakáspiac: már nagyobb a kereslet, mint a járvány előtt

2022. január 24. 15:09

Erősen indult az év a lakáspiacon: az év első három hetében közel 8 százalékkal többen érdeklődtek az eladó - használt és új - lakások iránt, mint a járvány előtt, 2020 januárjában. Igaz, a tavaly januári, nagyon intenzív kereslethez képest visszafogottabb volt a kereslet. A két évvel ezelőtti kereslethez képest vannak kiemelkedően népszerű megyék, Bács-Kiskunban közel 17 százalékkal, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 18 százalékkal. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Somogy, Vas megyében pedig 32-43 százalékkal nagyobb lett az érdeklődés. A fővárosban pedig 10 százalékos volt az erősödés. Az erős évkezdet általában irányadó az év hátralévő részére, a forgatókönyv várhatóan a tavalyihoz hasonlóan alakul, az első félév várhatóan erősebb lesz, a második részben az emelkedő lakásárak, a drágább lakáshitelek és a kifutó támogatások miatt gyengébb lehet.

Pörgős rajtot vett az idén a lakáspiac a járvány előtti utolsó évkezdethez, azaz 2020 januárjához képest - derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely saját adatok alapján, közel egymillió telefonhívás alapján vetette össze az idei keresletet a 2021-es és 2020-as évkezdettel.

Évkezdet számokban

Az idei év első három hetében az új és használt lakások iránt érdeklődők száma 8 százalékkal haladta meg a járvány előtti - 2020 januárjában látott - szintet. Ez pedig erős évkezdést jelent.

A tavalyi első három héthez képest azonban csökkent a kereslet, több mint 10 százalékkal. Ennek a magyarázata, hogy 2021 eleje kiugró volt a 2020-ról elhalasztott adásvételek miatt. A vásárlók ugyanis már 2020 októberében számolni tudtak az állami lakásprogram tavaly bővülő új elemeivel, többek között a kedvezményes lakásépítési áfa újbóli bevezetése, a csok-os vevők illetékmentességével. Áttételesen pedig a lakásfelújítási program elindítása is extra lendületet adott a tavalyi keresletnek.

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Kiugró eredmények

Az elemzés szerint Budapesten a kereslet 10 százalékkal nagyobb lett a kereslet 2020 januárjához képest. Ez pedig meghaladja a teljes piacon látható majdnem 8 százalékos keresletbővülést, a fővároson kívüli piacon pedig több megye még ennél is komolyabb növekedést könyvelhetett el a tavalyelőtti szintekhez képest.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Bács-Kiskun megyében közel 17 százalékkal,
  • Jász-Nagykun-Szolnok megyében 18,4 százalékkal,
  • Vas megyében majdnem 32 százalékkal,
  • Somogy megyében 33 százalékkal,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pedig 44 százalékkal nőtt az eladó lakások iránt érdeklődők száma.

Bár tavalyi első három héthez képest az országos kereslet csökkent, azért akadnak kivételek, ugyanis Baranya megyében majdnem 6 százalékkal, a kétéves összevetésben kiugró keresletbővülést elkönyvelő Szabolcs-Szatmár-Beregben pedig közel 8 százalékkal fokozódott az érdeklődés. Budapesten 10 százalékos valamivel meghaladó csökkenés következett be.

Ez a forgatókönyv várható idén

Balogh László az idei évben várható tendenciákról azt mondta, a tavalyihoz hasonló forgatókönyvre lehet számítani.

Az erős évkezdet azért is kedvező, mert a tapasztalatok alapján januári indulás meghatározza az év hátralévő részében várható folyamatokat, a keresletet és a lakáspiaci forgalmat tekintve. Összességében a tavalyihoz hasonló forgatókönyvre számítunk

- tette hozzá az ingatlanportál szakértője. Az első félév erősebb lehet mint a második. A vevők ugyanis az emelkedő lakásárak, a dráguló hitelek miatt inkább az év első felében lesznek aktívabbak. Sokan hozhatják előrébb a vásárlást amiatt is, hogy a jelenlegi szabályozás alapján néhány állami támogatás kifut az idei évben. -zárta elemzését a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem