13 °C Budapest
Traditional Tower block residential apartments and homes in Budaors, Hungary. Homes look clean, well kept and painted colourfully. Great example of ex communist style buildings made to look attractive and well lived in.

Egyre több magyarnak csak álom a saját ingatlan: plafonon az árak, mi lesz ennek a vége?

2021. december 8. 19:35

A nagyvárosok többségében 10-28 százalékkal magasabb az eladó használt lakóingatlanok kínálati értékhatára, mint a vevők lélektani határa. Az elmúlt három évben a vásárlók még tartani tudták a lépést az áremelkedéssel, és az általuk fizetendő maximális összeg is folyamatosan nőtt.

Városonként változik a kereslet és a kínálat ingatlantéren is. Budapesten a vásárlók háromnegyede maximum 60 millió forintos lakóingatlanok iránt érdeklődik, ezzel szemben a kínálat 75 százalékát 70 millió forintért vagy annál olcsóbban kínálják eladásra. Debrecenben 13 százalék, Kecskeméten 10 százalék, Szegeden pedig 7 százalék a különbség a kínálati és a keresleti oldal között. Győr és Balatonfüred kiemelkedik az országos mezőnyből, ebben a két városban 28 százalékos az eltérés. Kivételnek számít még Szombathely és Miskolc, ahol a vevők lélektani határa magasabb, mint a kínálat háromnegyedének értékhatára.

A koronavírus-járvány következményeként magasabb szintre lépő infláció várhatóan a lakáspiacra is hatással lesz. Az ingatlanok értéknövekedése azonban már a korábbi években megkezdődött, ezért felmerül a kérdés, hogy mennyire tudnak lépést tartani a vevők a lakásinflációval. Az elmúlt 3 év adatai alapján a vásárlók még állják a sarat, és egyre többet hajlandóak kifizetni az eladásra kínált használt lakásokért. - derült ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. Az ingatlanhirdetési portál szakemberei megnézték, hogy Budapesten, és a legnépszerűbb városokban az érdeklődők háromnegyede maximum mennyit adna egy-egy eladó használt lakásért vagy házért, és emellett a kínálatban melyek a legjellemzőbb árak.

A különböző városokat nézve jelentős eltérések láthatóak a keresletben és a kínálatban. A kiegyensúlyozott lakáspiachoz, a stabil forgalomhoz arra van szükség, hogy a vásárlók követni tudják az emelkedő árakat, és ne legyen aránytalanul nagy különbség a vevők által maximálisan kifizetendő összeg és az eladó használt ingatlanok kínálati ára között. A legfrissebb idei adatokból az látszik, hogy Budapesten szerény mértékben nőtt a vásárlók lélektani határa, vagyis a kereslet háromnegyede által fizetendő maximális ár. A fővároson kívül, több megyeszékhelyen viszont látványosan megugrott ez az összeg.

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Az elemzéséből kiderült, hogy Budapesten jóval kisebb mértékben nőtt a határérték a keresleti oldalon. 2019-ben a vásárlók háromnegyede maximum közel 55 millió forint értékben keresett ingatlant, egy évvel később 58,8 millió forintért, az idén pedig közel 60 millió forintért. Ezzel párhuzamosan a kínálat háromnegyedét lefedő ingatlanokért két éve maximum 61 millió, 2020-ban 59,9 millió, az idén pedig közel 70 millió forintot kértek a tulajdonosok.

Vagyis a két oldal között Budapesten 14 százalékos az eltérés, egyben az is látszik a keresletből, hogy a fővárosi lakóingatlanok kínálatát figyelembe véve a vásárlóerő tetejéhez közelítenek az árak.

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A fővároson kívül is keresik a lakásokat

A Budapesten kívüli piacon ehhez képest sokkal nagyobb változások következtek be. Az országos lista élén az idén Balatonfüred áll: ott az érdeklődések háromnegyede maximum 90 millió forint értékű használt ingatlanokra érkezett, szemben a 2020-as 70 milliós és a tavalyelőtti 49 milliós lélektani határral. Közben a 2019-ben jellemző 92,5 millió forintos kínálati ár az idei kínálatban több mint 124 millió forintra nőtt. Ez pedig kiemelkedő, 28 százalékos ollót jelent 2021-ben a két oldal között. A Balaton déli partján lévő Siófokon is jelentős az eltérés, a 64,9 millió keresleti átlagárral szemben 89 millió forintot meghaladó kínálati ár társult, ez pedig 27 százalékos különbségnek felel meg.  Balogh László elmondta, hogy Balatonfüreden és Siófokon a Balaton népszerűsége miatt és a jövőben várhatóan felfutó turizmus miatt elsősorban a befektetési célú vásárlók, azaz nem a költözést tervező vásárlóké a főszerep, ezért tudtak mind a keresleti és a kínálati oldalt jellemző lélektani árak jelentősen növekedni.

A legnépszerűbb nagyvárosok közül Balatonfüred mellett Győrben és Veszprémben van még hasonlóan nagy, 28 és 29 százalékos különbség. Előbbi városban az idei keresletet nézve 42 millió forintnál húzódik a plafon, ezzel szemben a kínálat legnagyobb részét 58 millió forintért vagy annál olcsóbban hirdetik a tulajdonosok. Veszprémben a vevők lélektani határa 45,8 millió forint, a kínálat 75 százalékát pedig maximum 64,6 millió forintos áron kínálják eladásra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A többi megyeszékhely piacát nézve az látszik, hogy Szegeden viszonylag szűk, 7 százalékos az eltérés, a 41,9 millió keresleti 45 millió a kínálati oldal lélektani határa, Debrecenben 13 százalékos különbség adódik a 46,9 millió keresleti és 54 millió kínálati árból, míg Pécsen a két oldal 20 százalékos “távolságra van egymástól, az érdeklődők 75 százaléka 32,8 milliónál húzta meg a határt, az eladók háromnegyede viszont 41 millió forintért vagy annál olcsóbban kínálja ingatlanát.

Az országos piacon kivételnek számít Szombathely és Miskolc, ahol az érdeklődők lélektani határa 38,9 millió és 28,4 millió forint, azaz 5 és 9 százalékkal magasabb áron, mint ami a kínálatot jellemzi.

Balogh László az adatokat értékelve elmondta, hogy a közeljövőben nem várható éles fordulat az árváltozás irányában, mert a vevők - ha szerényebb ütemben is -, de egyelőre lépést tudnak tartani a lakásdrágulással. Bizonyos városokban az áremelkedés üteme azonban lassulhat.

Ez egyben azt is jelenti, hogy belátható időn belül nem pukkad ki lufi a lakáspiacon, de az is igaz, hogy a belátható időtáv a koronavírus-járvány miatt nagyon lecsökkent.

- tette hozzá a szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm