Soltvadkert és Vidéke: 30 millióig kártalanít az OBA

MTI
2012. június 4. 16:07

Legfeljebb 100 ezer euróig, mintegy 30 millió forintig kártalanítja a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet ügyfeleit az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA), amelynek biztosítása a forint és euró betétekre, lakossági és vállalati ügyfelekre egyaránt vonatkozik.

Tóth István, az OBA kommunikációs vezetője az MTI-nek hétfőn elmondta: az alap egyelőre nem kezdte meg a kártalanítást a takarékszövetkezet ügyfelei részére. Erre a jelenlegi szabályok szerint akkor kerül sor, ha a végelszámoló a vagyon összesítése után megállapítja a pénzintézet fizetésképtelenségét. Ebben az esetben, ha az igények meghaladják a kasszában lévő pénzt, akkor a végelszámolás felszámolássá alakul.

A Soltvadkerti Takarékszövetkezet ugyanúgy, mint minden magyarországi hitelintézet, kötelezően tagja a betétvédelmi rendszernek, az OBA-nak, és rendszeresen fizeti a betétbiztosítási díjat. Ez azt jelenti, hogy a takarékszövetkezetnél valamennyi biztosított termékben elhelyezett forint és deviza, akár magánszemélytől, akár jogi személytől származik, 100 ezer eurós értékhatárig védettséget élvez, ami a jelenlegi árfolyamon durván 30 millió forintot jelent ügyfelenként - fejtette ki az OBA szóvivője.

Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szóvivője az MTI-nek hétfőn elmondta: a felügyelet jogszabály módosítást kezdeményezett a jogalkotónál annak érdekében, hogy végelszámolás esetén is azonnal belépjen a betétbiztosítási rendszer, vagyis felgyorsuljon az ügyfelek kártalanítása.

A törvény értelmében a kártalanítási értékhatár az a maximális összeg, amelyet az OBA egy banki ügyfélnek kifizethet. Ebbe beletartozik a folyószámlára befizetett tőkeösszeg, a lekötött betét, a vásárolt banki papír, biztosított kötvény, valamint azok esedékes kamatai is. Az OBA tehát az ügyfélnek a fizetésképtelen bankkal szembeni összes tőke- és kamatkövetelését összeadja, és a kifizethető összeget a mindenkori értékhatár szerint maximálja.

Ugyanazon személy háztartásának és egyéni vállalkozásának a banki számlái és betétei a betétbiztosítás szempontjából külön betéteknek minősülnek.

A kártalanítás értékhatárát a törvény euróban állapítja meg, a kifizetés azonban forintban történik. A 100 ezer eurót a kártalanítás kezdő napját megelőző napon érvényes MNB devizaárfolyamon - hétfőn 304,48 forinton - számítja forintra az OBA.

Az OBA a jogszabály szerint felszámolás közzététele után kezdi el a kifizetést és 20 nap alatt kell kielégítenie a jogos igényeket. Az OBA kommunikációs vezetője májusban egy békéscsabai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Európai Unió tagországaiban jelenleg egyeztetések folynak a kártalanítási határidő hét napra csökkentéséről.

Arról is beszélt, hogy az OBA vagyona jelenleg 100 milliárd forint, ami azonnal rendelkezésre álló készpénz és gyorsan mobilizálható kötvényvagyon.

Nyugodtan zajlik az ügyintézés a Soltvadkert Takarékszövetkezet fiókjaiban

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Megerősített biztonsági intézkedések mellett, konszolidált módon kezdődött el hétfőn reggel és tart azóta is az ügyintézés a Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezetnél az MTI értesülései szerint.

A pénzintézet központja és fiókjai reggel fél nyolc óta tartanak nyitva. A nagyobb településeken mintegy félszáz, a kisebbeken ennél kevesebb ügyfél vár az ügyintézésre.

Az MTI információi szerint a hangnem mindenhol emberi, a megfogalmazott kritikák és vélemények az elfogadható és kezelhető kereteken belül mozognak.

Konszolidált körülmények között, érkezési sorrendben zajlik a hitelezői igények bejelentése is. Akadnak ügyfelek, akik a helyszínen mindössze kétmondatos érdeklődés erejéig tájékozódnak, mások akár fél órán át is elbeszélgetnek a kialakult helyzetről.

A soltvadkerti központ és a fiókok dolgozóinak munkáját mindemellett elővigyázatossági okokból megerősített biztonsági őrszolgálat segíti és a helyi rendőrkapitányságokkal is kapcsolatban áll a pénzintézet.

Amennyiben az ügyintézés zavartalansága fenntartható marad, hétfőn legalább a hivatalos ügyfélfogadási időnek megfelelően, délután 16 óráig, de ahol erre szükség van, ott akár hosszabbított nyitvatartási időben is fogadják az ügyfeleket - értesült az MTI. Ezt követően lehetőség szerint a következő napokban is hasonló menetrend szerint nyit ki a központ és valamennyi kirendeltség.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem