7 °C Budapest

Milliókat tehetsz félre pár ezerből: így fogj hozzá

Pénzcentrum
2012. március 29. 05:28

Felmérések szerint nehéz helyzetben vannak a magyar családok - legalábbis megtakarítási szempontból. Évek óta nem tettünk félre olyan keveset, mint tavaly, az öngondoskodás és a gyerekek jövőjére való takarékoskodás egyre inkább háttérbe szorul. Sokak számára a kezdő lépések mennek a legnehezebben: azért nem takarékoskodnak, mert nem tudják elkezdeni. Pedig már havi pár ezer forinttól is képezhetünk védőhálót, néhány éven belül pedig akár milliós tartalékot is összehozhatunk magunk és családunk számára.

Az általánosan elfogadott meghatározás szerint megtakarításunk akkor keletkezik, ha egy adott időszakban bevételeink összege meghaladja a kiadásokat, vagyis megszerzett jövedelmünket nem költjük el teljes egészében. Ha odafigyelünk pénzügyeinkre, és havi bevételeinkből rendszeresen félreteszünk, akkor pénzünk - ha az első időszakban lassan is, de biztosan- gyarapodni fog.

Már egy alacsonynak nevezhető összeg (aza havi néhány ezer forint) rendszeres megtakarítása és befektetése is (például megtakarítási számlán, lakástakarék-pénztárban, vagy lekötött betétként) néhány éven belül több százezer forintos tartalékot biztosíthat. Ha megtakarított pénzünket nem készpénzben, a párnacihában vagy befőttesüvegben tartjuk, hanem okosan befektetjük, az eredetileg félretett összeg értéke (szinte biztosan) tovább nő.

Megtakarításainkkal bővülnek jövőbeni anyagi lehetőségeink, így például megteremthetjük az induló tőkét egy ingatlan vásárlásához, de anyagi biztonságot is képezhetünk arra az esetre, ha valamilyen oknál fogva (munkanélküliség, betegség) átmenetileg vagy tartósan csökkenne a jövedelmünk. A megtakarítás hosszú távú anyagi öngondoskodás alapját is képezi, így nyugdíjas éveink,re stabil anyagi hátteret biztosíthatunk magunknak. Ráadásul a havi néhány ezer forint segítséget jelenthet a váratlan kiadások esetén is, például nem kell kétségbeesnünk, ha elromlik a hűtőszekrény, vagy ha találunk egy remek ajánlatot egy tengerparti nyaralásra.

A legfontosabb: legyél tisztában anyagi helyzeteddel

Pénzügyi helyzetünk alakulását egyszerűen nyomon követhetjük, és könnyebben kézben tarthatjuk, ha saját költségvetést állítunk össze - ezt érdemes havonta elkészíteni és leellenőrizni, negyedévente pedig alaposabban átböngészni. A bevételi és kiadási oldal összevetése alapján láthatjuk, hogy egy hónapban mennyivel költöttünk kevesebbet (rosszabb esetben többet) az adott havi jövedelmünknél. Házi költségvetésünk segítségével reálisabban tudjuk megítélni anyagi helyzetünket, és nagyobb eséllyel kerülhetjük el a hó végi pénzhiányt. Jobban fel tudjuk mérni, hogy bevételeinkből mennyit tudunk tartalékolni.

Ha ügyesen gazdálkodtunk, havi háztartási egyenlegünk nullszaldós, vagyis a kiadások és bevételek egyensúlyban vannak. Optimális esetben egyenleg pozitív eredményt mutat, azaz marad még el nem költött pénzünk, tartalékunk. Tartalékolni havi kiadásaink lefaragásával is lehetséges. Vegyük számba tehát, hogy melyek az állandó kötelező kiadások (lakbér, rezsi, meglévő törlesztőrészlet, stb.), és milyen egyéb költségek merülhetnek fel (ruházkodás, sport, szórakozás).

Mindezek átgondolása után tudjuk reálisan felmérni, hogy havonta vagy időszakonként mekkora összeget tudunk megtakarításként félretenni. Ha észrevesszük azt, hogy az élet mely területén költünk túl sokat, és például le tudunk faragni néhány ezer forintot a telefonszámlánkból, ha egy kis odafigyeléssel kevesebbet költünk a rezsire, és az így megspórolt pénzt hónapról-hónapra tudatosan félretesszük, máris megtettük az első lépéseket a biztos megtakarítások irányába. Szinte minden háztartás elkölt "feleslegesen" havi 5-10 ezer forintot, amit kis odafigyeléssel viszonylag egyszerűen megtakarítássá alakíthat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mérlegeljünk: mire, hogy akarunk megtakarítani?

Mivel a megtakarítási lehetőségeknek számos típusa létezik, alapos mérlegelést igényel a számunkra legmegfelelőbb forma kiválasztása. Előre fontos tisztáznunk, mekkora összeget tudunk és akarunk megtakarítani, illetve milyen időtartamra tudjuk pénzünket nélkülözni. Egy kis utánajárással megtudhatjuk, milyen feltételekkel juthatunk pénzünkhöz, ha időközben mégis szükségünk lenne rá (például ha lekötött betétben tartott pénzünket lejárat előtt akarjuk visszakapni, akkor általában kedvezőtlenebbek a feltételek, kevesebb lehet a tényleges hozam). Azt is mérlegeljük, bevállaljuk-e a nagyobb kockázatot a magasabb hozam reményében, vagy inkább az alacsonyabb, de biztos megtakarítás a cél.


Egyes befektetési termékek a hozamok ingadozása (akár átmeneti veszteségek) miatt jellemzően hosszabb távú befektetésre alkalmasak (tipikusan ilyenek a részvények), másokat pedig rövid illetve közepes időszakokra kínálják a pénzintézetek (ezek leginkább a betéti termékek).

Célszerű megtakarításainkat, befektethető pénzünket többféle lehetőség között megosztani. Ekkor nagyobb esély van arra, hogy lesz olyan, amelyikkel jól járunk, és ez kárpótolhat, ha egy másik befektetésünk esetleg kevésbé volt sikeres. Ez a megosztási stratégia végső soron a kockázat csökkenését eredményezi. Fontos, hogy tisztában legyünk a kiválasztott befektetési formával járó kockázatok mértékével, és az egyes befektetésekre vonatkozó, veszteségmérséklő feltételekkel.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem