11 °C Budapest

Mennyit kap a leggazdagabb magyar nyugdíjas?

Pénzcentrum
2014. július 27. 17:54

Több tízezer 90-100 éves nyugdíjas él Magyarországon. Sőt, a legidősebbek között szép számmal képviseltetik magukat a 100 felettiek is, így a legmagasabb kort megélő magyar (egyben a legidősebb nyugdíjas) 110 éves. Ugyanakkor a legmagasabb, közel 870 ezer forintos nyugdíjat valószínűleg nem ők kapják: több százezres ellátást csak a 70-es évek után nyugdíjba vonultaknak folyósítanak. További érdekességek és a 30. hét hírei. A cikkek elolvasásához kattints a címekre.

Magyar nyugdíjrekorderek: ki a legidősebb, mennyit kap a leggazdagabb?
Több tízezer 90-100 éves nyugdíjas él Magyarországon. Sőt, a legidősebbek között szép számmal képviseltetik magukat a 100 felettiek is, így a legmagasabb kort megélő magyar (egyben a legidősebb nyugdíjas) 110 éves. Ugyanakkor a legmagasabb, közel 870 ezer forintos nyugdíjat valószínűleg nem ők kapják: több százezres ellátást csak a 70-es évek után nyugdíjba vonultaknak folyósítanak.

Hiába fizetsz rendesen, a te hiteled is könnyen bedőlhet

A kedvező kamatok miatt beindulni látszik a lakáshitelek piaca, azonban a hosszú futamidőre felvett hiteleknek kamatkockázata van, ami azt jelenti, hogy a kamatszint változhat a futamidő alatt, így a törlesztőrészletünk akár jelentősen megnövekedhet. Megnéztük, mit tehetünk azért, hogy kivédjük hitelünk bedőlését.

Csak három napot kellene dolgozni egy héten?

Meglepő kijelentést tett a minap a világ leggazdagabb embere. A mexikói telekommunikációs-mogul, Carlos Slim Helú szerint hetente mindössze három napot kellene dolgoznunk...

Erre nem is gondoltunk volna: emiatt úszhat el a pénzünk?
Magyarországon az elmúlt két hónapban deflációs környezet alakult ki, ami negatív hatással lehet a megtakarításainkra. De mégis melyik megtakarítási formák érintettek, és egyáltalán mi az a defláció?

Magyar kenyerekben is találtak növényvédő szereket

A múlt héten adtunk hírt arról, mekkora vitát okozott Nagy-Britanniában, a növényvédőszerek koncentrációjának növekedése a kenyértermékekben. Az elmúlt évtizedben 28 százalékról 63 százalékra nőtt a maradványanyagok aránya. Ennek kapcsán kérdeztük meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (NÉBIH) arról, mi a helyzet a magyar kenyerekkel, találhatók-e bennük efféle kémiai maradványanyagok.

Hamarosan már csak ilyen családi házat építhetsz
A közel nulla energiaigényű családi ház építési költsége Németországban mindössze 5 százalékkal több mint a hagyományosé, Magyarországon a többlet még 10 százalék - közölte az Óbuda Group.

Ma is jön az ítéletidő: így készülj fel a szuperviharra
Kedden hatalmas viharok vonultak át az országon és úgy tűnik, hogy folytatódik az ítéletidő. Az szél és az eső sok házat megrongált, azonban sokan nem tudják, hogy mi a teendő, ha kárt jelentünk be a biztosítónál. Megmutatjuk, hogy mit kell tenned, ha beázott a lakás, vagy elvitte a cserepet a szél.

Itt a behajtók legújabb trükkje: fogalma sem volt, mit ír alá

Jogvédők szerint könnyen adósságcsapdába kerülhetnek azok a hitelfelvevők, akik nem olvassák el a szerződések apróbetűs részeit. Előfordulhat ugyanis, hogy majd évek múlva derül ki, hogy a havi törlesztőrészletnek gondolt befizetés csak a hitel állandó megújítási díja. De az adósok belefuthatnak a behajtók legújabb trükkjébe is: a valóságnál nagyobb tartozást elismerő nyilatkozatot más, hivatalos dokumentumnak álcázva íratják alá.

Ezek a tengerparti nyaralás legnagyobb veszélyei
Egyre tudatosabban készülünk külföldi utazásainkra. A lehetséges veszélyhelyzetekre való felkészülés lassan olyan fontossá válik, mint a szállásfoglalás, vagy az útvonal pontos megtervezése. Íme, néhány tipp, hogyan érezhetjük nagyobb biztonságban magunkat a tengerparti nyaralás során.

Gáz: ennyivel tartozik a magyar rezsirekorder
Rengeteg magyar család tartozik a közműszámlával. Akad olyan fogyasztó is, aki sokmilliós csúszásban van. A tapasztalatok szerint sokan még a nyári hónapokban sem tudják utolérni magukat. Vajon esetükben csak a kikapcsolás marad?

Ezt megköszönhetik a hitelesek Matolcsyéknak: százezreket vágtak hozzájuk

A lakáshitelek kamatlábai 2012 óta folyamatosan csökkennek, azonban ennek most vége szakadhat a jegybank kamatcsökkentési stopja miatt. Akik az elmúlt néhány évben vettek fel forinthitelt, már jól jártak a csökkenő törlesztőrészlettel, de mennyivel? Mi a helyzet azokkal, akik most terveznek kölcsönt felvenni? Érdemes még tovább várni, vagy bele lehet vágni lakásvásárlásba?

Jön az új magyar pénz, de inkább ne fizessünk vele

Új 2-5 és 10 ezer forintos érméket bocsát ki havonta a Magyar Nemzeti Bank. Ezekkel akár fizethetnénk is, de minek: mivel emlékérmékről van szó, értékük folyamatosan változik. Egy 5000-es érme például akár 15 ezret is érhet. Ma a Fáy András érmecsalád került forgalomba

Az öt legjobb esküvői ajándék, ha pénzt kér az ifjú pár
Egyre több olyan ifjú pár van, aki leginkább készpénzt szeretne kapni a rokonoktól, barátoktól nászajándékba. De mit tegyen az, aki a díszborítékba rejtett forint bankjegyeknél kicsit kreatívabb, kicsit emlékezetesebb megoldást választana?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Devizahitelesek! Elérkezett a nagy nap
Ma lép érvénybe a devizahiteles mentőcsomag első törvénye. De mégis kinek jár vissza pénz, és mikor juthatunk hozzá? Olvasóink kérdéseire válaszoltunk.

Ezeket a fagyizókat kerüld el idén nyáron: itt a lista

Nyáron különösen gyakran futhatunk bele egy ételmérgezésbe, romlott ételbe-italba. A kánikula nem könnyíti meg az áru frissen tartását, a a baktériumok az élelmiszerekben gyorsabban szaporodnak, ezért ilyenkor többször fordul elő ételmérgezés. Az efféle hányással, hasmenéssel, így folyadékveszteséggel járó megbetegedések azért is igen veszélyesek, mert nyáron amúgy is sokkal több folyadékra van szükségünk.

Kitálalt a termékbemutató szervezője: így verték át a nyugdíjasokat
Beépített vásárlók, hitegetés, hazudozás, érzelmi zsarolás - egészen elképesztő módszerekkel próbálkoznak a termékbemutatók szervezői. A vásárlók - legtöbbször kiszolgáltatott nyugdíjasok - pedig meglepően nagy számban dőlnek be a trükköknek.

Horror árak a Hungaroringen: 2800 a gyros, 2000 a lángos

Meghökkentő árak fogadják idén is a Forma 1-es Magyar Nagydíjra kilátógatókat. A hétvégi rendezvényre bejutni önmagában egy kisebb vagyon, hát még ha megkívánunk egy üdítőt a tikkasztó melegben, vagy megebédelnénk a családdal a helyszínen. Ugyanis egy négyfős család ebédje körülbelül 15 ezer forintból jön ki. És akkor nem prémiumkategóriás különleges ételkölteményeket ettek, hanem 2000 forintos lángost, egy gyrost majdnem 3000 forintért, vagy grillkolbászt. Üdítőt vehetnek hozzá 600 forintért, lehet az egyik gyerek megkívánja a jégkását egy ezresért, apa pedig iszik egy 800 forintos sört.

Ezek a legjobb strandbüfék a Balatonnál - itt a toplista

Elkészült a legjobb balatoni halsütödék és lángossütők 2014-es toplistája. A legfinomabb halat Balatonalmádiban, a legjobb lángost pedig Széplakon sütik.

Ezt tudnod kell, mielőtt szabadságot veszel ki idén
Év elején fontos jogszabály változott: megszűnt annak a lehetősége, hogy szabadságunk harmadát átvigyük a következő évre. A nyár közepén érdemes tehát okosan gazdálkodnunk. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm