18 °C Budapest

Külföldön dolgozol? Szinte biztos a luxusnyugdíj

Pénzcentrum
2014. május 5. 05:26

Folyamatosan növekszik a külföldön munkát vállaló magyarok száma. Ők nemcsak magasabb bérre számíthatnak, de idősebb korukban is magasabb színvonalon élhetnek. A nyugdíj kiszámításánál ugyanis a legtöbb esetben figyelembe veszik a legrövidebb külföldi szolgálati időt is. Így akár több országból is kaphatunk egyszerre nyugdíjat, melyeket összeadva akár igen magas összeg jöhet ki.

Évről-évre nő azoknak a száma, akik külföldön vállalnak munkát, esetleg le is telepednek a választott országban. A külföldi munkavégzést számos esetben bele lehet számolni a magyar nyugdíjba, ugyanakkor akadnak kivételek is. Az egyik népszerű célállammal, az USA-val például nincs kétoldalú egyezmény életben. Az Európai Unión belül viszont egyre könnyebb helyzetben vannak a munkavállalók, akár rövidebb külfüldi munka után is igényelhetik majd az adott tagállam nyugellátását. Az EU-n belül például akkor sincs ok az aggodalomra, ha több országban is dolgoztunk, így a "felaprózott" évek miatt egy államban sem lennénk jogosultak teljes nemzeti nyugdíjra. Az egyes országokban szerzett nyugdíjjogosultságok ugyanis összeadódhatnak.

Döbbenetesen sok pénzt utalnak haza a külföldön dolgozó magyarok - KATTINTS!

A nemzetközi nyugdíjügyeket korábban leginkább kétoldalú egyezmények alapján bírálták el. A 2004-es uniós csatlakozásunk után azonban az EU rendelkezései alapján elbírált ügyek vannak túlsúlyban. Az uniós tagállamokkal fenntartott korábbi kétoldalú egyezményeket is felváltották a Közösségi rendeletek - mondta el a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (NYUFIG) a Pénzcentrum.hu kérdésére. Az uniós tagállamokra vonatkozó rendelkezések érvényesek még Izlandra, Liechtensteinre, Norvégiára és Svájcra is.

Magyarország az utolsók között

Nemcsak uniós szinten, de a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországainak listáján is az utolsók között található a magyar nyugdíjasok átlagos havi bevétele. A 34 OECD-állam közül csak Mexikóban és Észtországban kell a 65 évnél idősebbeknek kevesebb pénzből megélniük.

KATTINTS! Kaphatsz sokkal több nyugdíjat is: 30-40 milliód lehet

Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy főleg a nyugati országokban nagyobb hagyománya van az öngondoskodásnak, így az időskori bevétel nagyobb hányadát teszik ki a fiatalabb korban félretett pénzből származó összegek. Így például a különböző nyugdíjbiztosításokban, önkéntes nyugdíjpénztárakban, nyugdíjelőtakarékossági számlán (NYESZ) vagy különböző befektetésekben kamatoztatott vagyonok.

Ebben nagy szerepe lehet annak is, hogy hazánkban van az idősebb korosztály leginkább az állami nyugdíjra utalva. Nekik szinte alig van más bevételi forrásuk, míg más országokban fontos szerepet játszanak a 65 évnél idősebbek jövedelmében a tovább folytatott (rész)munkából, valamint a tőkéből származó bevételek. (Ezek közé tartoznak a nyugdíjcélú-, és egyéb megtakarításokból származó összegek.)

Mikor kaphatok teljes nemzeti nyugdíjat?

Az unión belül aki másik államban vállal munkát, az ott helyben lesz biztosított (kivétel a kiküldetés, maximum 2 évig). A tagállamok pedig egymásnak ezt lejelentik majd. A külföldi szolgálati idő az ellátást kérő személy jogosultságának megállapítása szempontjából lehet fontos. Amennyiben ugyanis az érintett államok valamelyikében biztosítási időt szerzett (melynek feltételei országonként eltérnek), akkor az jogosultsági időként beszámítható magyar ellátása megállapításához. Az egy évnél rövidebb szolgálati időre azonban fő szabályként nem állapítanak meg a tagországok külön nyugdíjat - tájékoztatta lapunkat a NYUFIG. Az ilyen rövid időket a saját tagállami nyugdíjidőbe számítják bele.

Néhány uniós példa
Svédországban garantált és jövedelemalapú öregségi nyugdíj létezik. A garantált nyugdíj biztonsági hálót jelent azon személyek számára, akik nem szereztek jogosultságot jövedelemalapú nyugdíjra, vagy akik nagyon alacsony összegű jövedelemalapú nyugdíjat kapnak. Ezáltal minimális összegű nyugdíjban részesülhetnek, amelynek mértéke egyedülálló személy esetén az árakhoz indexelt alapösszeg 2,13-szorosa (évi 93 720 svéd korona, azaz 3,2 millió forint), házasságban élő személy esetén pedig ezen összeg 1,9-szerese (évi 83 600 svéd korona, azaz közel 2,85 millió forint ). A garantált nyugdíjra való jogosultsághoz három évig kell lakóhellyel rendelkezni Svédországban.

Az Egyesült Királyságban sok összetevőtől függ, hogy mennyi nyugdíjat kaphatunk. A maximális alap állami nyugdíjat (amelynek összege jelenleg hetente 113,10 font, azaz 42 ezer forint)  30 ledolgozott év után lehet kapni. Aki ennél kevesebb ideig dolgozott, az kisebb összeget kap. Viszont ha valaki 30 évnél is többet töltött munkával, akkor igényt tarthat kiegészítő állami nyugdíjra is. Ennek összege függ a fizetés nagyságától is.

Belgiumban a nyugdíj összege függ attól, hogy mennyi időt dolgoztunk az országban (beleszámítva a betegszabadságot, munkanélküliséget fizetett szabadságot is), valamint az ezen időszak alatti kereset összege is számít. Minden ledolgozott év után a teljes nyugdíjráta 1/45-ét kaphatjuk. Az öregségi nyugdíj minimumösszege egyedülálló személy esetén 13 313 euró, azaz 3,4 millió forint évente, háztartásonként pedig 16 637 euró, azaz több mint 5 millió forint.

Németországban
egy minimum biztosítotti idő (öt év) és a nyugdíjkorhatár elérése szükséges ahhoz, hogy öregségi nyugdíjban részesülhessünk. Az ellátás mértéke az átlagkereset összegétől és a ledolgozott évek számától függ. 2012-ben az átlagnyugdíj 1263 euró, azaz közel 400 ezer forint volt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Forrás: Európai Bizottság


Több országban dolgoztam, hogyan fogják számolni a nyugdíjat?

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) alábbi példájában egy igénylő élete során három tagországban vállalt munkát. Miután mindegyik államban eléri az öregségi korhatárt, itthon elindítja a nyugdíj megállapítására vonatkozó eljárást (egyetlen bejelentéssel mind a három tagországban). A megszerzett szolgálati idő az alábbiak szerint alakult:

Összesen tehát 34 év és 209 nap szolgálati idővel rendelkezik az igénylő. Mivel Magyarországon és Ausztriában is jogosult az önálló nemzeti nyugdíjra, ezért ezekben az országokban illetékes intézmények kettős számítást fognak végezni, és mind a két államban a kedvezőbb ellátás kerül majd megállapításra. Hazánkban ez a két számítás az alábbiak szerint alakulna:

Az elméleti nyugdíj összege azt jelenti, hogy mennyi lenne az ellátás, ha az igénylő a valamnnyi tagállamban szerzett szolgálati idejét mind az adott országban szerezte volna meg. Az arányos nyugdíjat pedig az alapján számítják, ahogy az adott államban szerzett biztosítási idő aránylik a teljes szolgálati időhöz.

KATTINTS! Exportnyugdíjasok tízezrei élnek a magyar kasszából külföldön

Mivel azönálló magyar nyugdíj összege, a 106 200 forint magasabb, mint az arányos nyugdíj 88 128 forintja, ezért az előbbi kerül folyósításra. Ugyanígy Ausztriában is a kedvezőbb összeget kapja majd nyugdíjas korában az illető. Mivel Németországban viszont nem jogosult a nemzeti ellátásra, ezért onnan arányos nyugdíjat fognak folyósítani.

Mi történik, ha egyik országban sem vagyok jogosult önálló nyugdíjra?

A külföldi biztosítási idő beszámításával azok a személyek is nyugellátásban részesülhetnek, akik nem rendelkeznek önálló nemzeti ellátásra való jogosultsággal, esetükben arányos nyugdíj kiszámítására kerül sor. Minden egyes országtól járó ellátás külön-külön kerül folyósításra a nyugdíjas részére. Az ONYF alábbi példájában egy Magyarországon, Olaszországban és Ausztriában is dolgozó személy mind a három országban elérte a nyugdíjkorhatárt. Ausztriában él, ahol egyetlen igénybejelentéssel elindíthatja a nyugdíj megállapítására vonatkozó eljárást (mindegyik tagállam vonatkozásában).

Mivel egyik országban sem rendelkezik önálló nemzeti jogosultsággal, ezért minden tagállam arányos nyugdíjat fog folyósítani. Hazai vonatkozásban ez az alábbiak szerint fog alakulni:

Az adott egyezményben részes államoktól, illetve az EU érintett tagállamától járó ellátásokat, minden érintett nyugdíjbiztosítási intézmény külön-külön, a saját érvényes jogszabályai szerint folyósítja a jogosult részére.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MEDIA1  |  2024. március 28. 11:20
Bírságot kapott a héten a Tamási Rádió és a Jazz TV az NMHH Médiatanácsától, és a holland társhatósá...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm