19 °C Budapest

Ezt a bankjegyet hamisítják a legjobban Magyarországon

Pénzcentrum
2012. január 18. 05:28

A reálhozam-kifizetések és a lakossági eurótartalékok beváltása miatt látványosan megugrott a forgalomban levő készpénz aránya Magyarországon - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss statisztikáiból. 2011 utolsó negyedévében 14 százalékkal nőtt a forgalomban levő bankjegyek értéke -ez pedig a GDP-hez viszonyítva történelmi csúcsot jelent. Ezzel együtt- bár az év végén kissé emelkedett a forintbankjegy-hamisítványok száma - a hamisítás éves átlagos mértéke jelentősen alatta marad az elmúlt két évben tapasztaltaknak.

December végén 2693 milliárd forint összegű forint fizetőeszköz volt forgalomban Magyarországon - derül ki az MNB negyedéves jelentéséből. A megelőző negyedévhez képest a forgalomban lévő készpénz átlagértéke 151 milliárd forintos, 6 százalékos növekedést mutat (a szezonális hatások kiszűrésével).

A Nemzeti Bank szakértői a tavaly év végi készpénzállomány-emelkedést egyrészt azzal magyarázzák, hogy a nyugdíjpénztári reálhozamok készpénzben teljesített kifizetéseinek (körülbelül 80-90 milliárd forint) egy részét a lakosság egyelőre készpénzben tartalékolja, másrészt, a magasabb euróárfolyam miatti eurokészpénzeladások is hozzájárulhattak a forintállomány növekedéséhez. A negyedév végére a GDP -arányos készpénzállomány nemzetközi összehasonlításban eddig is igen magasnak nevezhető értéke történelmi csúcsra ért.

Összességében csökkent a hamisítványok száma - a legtöbben a tízezresre utaznak

A forgalomban lévő bankjegyek értéke 2011 negyedik negyedévének végén mintegy 2640 milliárd forint volt, amely jelentős (14 százalékos) növekedést mutat 2010 azonos időszakának végéhez képest. Az emelkedést elsősorban a két legnagyobb címlet dominálta. 2011 december végén közel 1,2 milliárd darab érme volt forgalomban mintegy 47 milliárd forint értékben.


Bár 2011 utolsó negyedévében kissé emelkedett a forintbankjegy-hamisítványok száma, a hamisítás éves átlagos mértéke jelentősen alatta marad az elmúlt két évben tapasztaltaknak (részben a kiskereskedelmi ellenőrzés szigorításának köszönhetően). Ez az érték − a korábbi kiugró évek után − az MNB szerint a forinthoz hasonló nemzeti valuták sorában jelenleg már átlagosnak tekinthető.

A negyedik negyedévben 849 darab hamis forintbankjegyet vontak ki a forgalomból. A hamisítványok számának csökkenése tükröződik az egymillió darab forgalomban lévő valódi bankjegyre egy év során jutó hamis bankjegyek számában is. Míg e mutató értéke 2010-ben még 27 volt, addig 2011-re jelentősen, 10-re csökkent.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Továbbra is jellemzője a hamisításnak, hogy túlnyomórészt a magasabb címletű bankjegyekre irányul.

A hamisítványok számszerű csökkenése mellett, továbbra is kiemelt figyelmet igényelnek a kisebb számban előforduló, de gyakran megtévesztőnek bizonyuló, főként 10 000 és 20 000 forintos címletű hamisítványok. Egyszerű érzékszervi vizsgálatokkal (tapintással, fény felé tartva vagy mozgatással) és/vagy a kombinált UV -A és UV -C lámpa alatti ellenőrzéssel azonban ezek a hamisítványok is kiszűrhetőek.

A hamis valuták előfordulása továbbra sem jelentős, a jegybank szakértői 318 darab, különböző valutahamisítványt vizsgáltak 2011 negyedik negyedévében. Ezen belül a hamis euróbankjegyek száma 239 darab volt.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm