13 °C Budapest

Bukhatják a szerelmesek az ingyenes készpénzfelvételt

Pénzcentrum
2014. február 14. 05:27

Amikor összekötjük valakivel az életünket, legyen szó összeköltözésről vagy házasságról, az egyik legfontosabb kérdés, hogy hogyan fogjuk kezelni a közös pénzügyeket? Hogyan fizetjük be a villanyszámlát, a jelzáloghitel törlesztőrészletét vagy a nyaralást? Közös számla? Nem túl macerás az? A Pénzcentrum.hu-nál sem múlhat el nyomtalanul a Valentin-nap. Bemutatjuk, hogy mire számíts, ha közös számlát szeretnél nyitni, és azt is, miért nem nagy boldogság a szerelmeseknek az ingyenes készpénzfelvétel.

- Ellopták a feleségem bankkártyáját.
- És bejelentetted a banknál?
- Dehogy, a tolvaj sokkal kevesebbet költ.

Ha már elhatároztuk, vagy még csak gondolkodunk rajta, hogy közös számlát nyissunk a párunkkal, fontos tisztázni, hogy milyen lehetőségeink vannak. Sokan összekeverik a közös tulajdonosi jogviszonyt a meghatalmazói-meghatalmazottival. Míg az előbbi esetében egyenrangú felekként többen tulajdonolják ugyanazt a számlát, ugyanolyan jogokkal rendelkezve, az utóbbi esetében egy tulajdonos van, a többiek pedig "csupán" meghatalmazottak lehetnek. Habár a mindennapi használat során nem érzünk nagy különbséget, mivel a meghatalmazottak is ugyanúgy használhatják a számlát (utalásra, vásárlásra, stb.), mint a tulajdonos.

A bankok többségénél csak az utóbbi, egy tulajdonosú opciót lehet választani, azaz nem nyithatunk olyan közös számlát a párunkkal, ahol mindketten egyenrangú felekként rendelkezhetünk a számla felett. A Citibanknál például régebben lehetett még nyitni olyan számlakapcsolatot, melyben a felek ugyanolyan jogkörökkel rendelkeztek, így számlát is csak együtt tudtak például zárni. Ma már csak meghatalmazói-meghatalmazotti jogviszonyban létesíthető számla, amely azt jelenti, hogy a meghatalmazó a főtulajdonos, aki a számlakivonatot, sms értesítéseket kapja, a meghatalmazott jogviszonyát pedig bármikor, szó nélkül megszüntetheti.

Hova tűnik a pénzed? Így bukhatsz a bankbetéten - KATTINTS!

Az MKB Bank a Pénzcentrum.hu-nak küldött válaszában úgy nyilatkozott, hogy közösen tulajdonolt számla nem igényelhető náluk, viszont a néhány napja létező All Inclusive Duo számlacsomagot ketten is igénybe vehetik, melyben a rendelkezésre jogosultnak a tulajdonos a sajátjával akár azonos, akár eltérő beállításokat, költési limiteket is megadhat.

A Budapest Bank megkeresésünkre szintén azt jelezte, hogy nincs lehetőség közös rendelkezésű számlát nyitni, azonban a számla tulajdonosa bejelenthet rendelkezőt, akit felhatalmazhat akár magával egyenrangúnak is, azaz ez esetben a rendelkező bármit végrehajthat, amit a tulajdonos, kivéve a számla fölötti további rendelkezők megadását vagy a saját rendelkezési jogkörének módosítását.

Az Unicredit lapunknak elmondta, hogy a náluk nyitott bankszámláknak csak egy tulajdonosa lehet, akik természetesen megnevezhetnek olyan személyt, aki állandó meghatalmazottként szintén rendelkezhet a számla felett. A rendelkező a számlán végrehajtható bármilyen tranzakcióra megbízást adhat.

Azoknál a bankoknál, ahol lehet társtulajdonosi jogviszonyt létesíteni, egy minimális díjat felszámíthatnak ezért. Az OTP-nél 1 754 forintért, az Erste Banknál pedig 2 000 forintért létesíthetünk társtulajdonosi jogviszonyt. A CIB Banknál pedig 565 forintot kérnek a rendelkező vagy társtulajdonos módosításáért.

Nincs többé titok - a hátulütők

Habár a közös számla nyitására egyesek a bizalom és a szeretet jeleként tekintenek, mégis érdemes mérlegelni a lehetséges kockázatokat és hátulütőket.

Sokan azért ódzkodnak a közös számláktól, mert tartanak attól, hogy a másik fél így teljes belátást szerez a pénzügyeikbe. Többek számára ez a legprivátabb területek egyikének számít, melyről még őszintén és nyíltan beszélni is nehezükre esik a másik előtt, nemhogy belátást engedni a költési szokásaikba. Ezek után nincsenek titkok, a másik rögtön látni fogja, hogy már megint megleptük magunkat egy új táskával, vagy már megint a haverokkal sörözünk valahol.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Gyanakvással tekinthetnek egymásra a felek, ha valaki például előzetes bejelentés nélkül nagyobb összeget vesz fel. Egyrészt, mert így kellemetlen helyzetbe kerülhet a másik, ha mondjuk ő vásárolni szeretne aznap és már nem tud fizetni, mert nem maradt elég pénz a számlán. Másrészt felmerülhet a kérdés, hogy nem azért vett-e fel a másik készpénzt, hogy ne lássa merre és mire költ.

Hasonlóan problémát jelenthet a karácsonyi, születésnapi ajándékok megvásárlása. Persze le tudunk venni pénzt a kártyáról, de a kivett összeg nagyságából már következtethetünk a meglepetés értékére, ami sokak számára olyan, mintha rajta maradt volna az árcédula az ajándékon.


Átláthatóbb pénzügyek - az előnyök

A közös élet közös kiadásokkal is jár: közös költség, közüzemi számlák befizetése, hiteltörlesztés, nyaralás vagy nagybevásárlás. Átláthatóbb és könnyebben kezelhető, ha egy helyen látjuk, hogy mikor mennyi bevétele és kiadása volt a háztartásnak, mely költségeken lehetne vágni, hogy több maradjon a közös kasszában. Ha együtt gyűjtögetünk a nagyobb, váratlan kiadásokra, könnyebben tudjuk majd kezelni a váratlan helyzeteket is, hiszen hamarabb fog összegyűlni egy új mosógépre, a lakás felújítására vagy egy távolabbi utazásra.

Ráadásul költségcsökkentő is lehet a közös számla, hiszen a kedvező díjszabású bankszámlák feltételei között gyakran magas összegű jóváírást írnak elő. Ha két fizetés érkezik a számlára, ezt könnyebben tudjuk teljesíteni, így az utalási és egyéb költségek is csökkenthetők.

A fentebb említett félelem, hogy a másik félnek teljes rálátásara lesz minden apró költésünkre, akár pozitívum is lehet, hiszen visszatartó erőként megakadályozhatja a felesleges, nem tervezett kiadásokat. Biztos, hogy jobban meggondoljuk, hogy megvegyük-e például a következő csizmát, ha tudjuk, hogy a másik rögtön tudomást is szerez róla.

A hitelkártyások 5+1 főbűne: ezért buknak tízezreket - KATTINTS!


Viszont ha nem szeretnénk, hogy a fizetésünk teljes összege egy közös számlára érkezzen, dönthetünk úgy is, hogy egy-egy saját számla mellett nyitunk egy olyat, amire a fizetések százalékban meghatározott hányadát utaljuk át. A százalékos meghatározás főleg akkor ajánlatos, ha a két fél havi bevételei között jelentős a különbség. Miután kiszámoltuk, hogy átlagosan havonta milyen költségek merülnek fel a közös háztartásban (közüzemi számlák, jelzáloghitel-törlesztés, nagybevásárlások, stb.), már könnyű meghatározni, hogy nagyjából milyen összeget lesz szükségszerű átvezetni a közösbe.

Ingyenes készpénzfelvétel: nagy bukta a közös számlásoknak

A pénzügyi rezsicsökkentés előnyeit viszont nem élvezhetik ki teljes mértékben a közös számlával rendelkezők. A február elseje óta igénybe vehető kedvezmény ugyanis bankszámlához kapcsolódik, és nem ügyfélhez, tehát ha egy számlát többen tulajdonolnak, akkor is csak 150 ezer forint vehető fel egy hónapban. Ez akkor okozhat kellemetlen meglepetéseket, ha például nem kapunk sms-értesítést, és ugyanazon a napon vennénk fel készpénzt, mint a társtulajdonos abban a tudatban, hogy ez még csak a második alkalom volt a hónapban. Ezért fontos, hogy előre egyeztessük a párunkkal, hogy ki, mikor és milyen összegben fog automatából pénzt kivenni, hogy ne lépjük túl a limitet és ne fizessünk feleslegesen.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm