13 °C Budapest

Újra lecsaptak a nyugdíjasok vámszedői: ezzel húznak most csőbe

2016. augusztus 12. 14:05

Nem lehet elégszer figyelmeztetni az idősebbeket, a csalók ugyanis, akik a pénzükre vadásznak folyton újabb trükkökkel próbálkoznak. Szerencsére néha sikerül elkapni a szélhámosokat. Mutatjuk, mire érdemes figyelni.


A bűnözők sokszor még mindig az "unokázós" trükkel próbálkoznak, aminek az a lényege, hogy telefonon bajba jutott unokának adja ki magát a csaló, és így próbál pénzt kicsalni az idős áldozatokból. Korábban a fővárosban esett áldozatul egy nyugdíjas, akitől 1 millió 600 forintot csaltak ki a trükkös bűnözők, ez volt a nő minden megtakarított pénze.

Nem tudom megbocsátani magamnak, hogy miért voltam ilyen hiszékeny

- mondta el a hölgy az eset kapcsán.

A közelmúltban pedig egyik olvasónk szüleinél is próbálkoztak a szélhámosok, akkor a telefonban az érintett  bajba jutott fiának adták ki magukat a csalók.

Vádat emeltek öt "unokázó csaló" ellen

Ketten már előzetes letartóztatásban vannak, a többiek pedig szabadlábon várják a bírósági tárgyalás - tudta meg az MTI a Fürcht Páltól, a Fővárosi Főügyészség megbízott főügyész-helyettesétől. A bűnözők még 2014 májusában, majd 2015 május-júniusában Budapesten idős sértettektől csaltak ki esetenként több millió forintot vagy ékszereket. A telefonban a sértettek unokájának adták ki magukat, aki éppen uzsorások fogságába került.

A kiszemelt sértettek vonalas telefonszámát és címét, valamint a családi kapcsolataikra vonatkozó adatokat a II. rendű vádlott, egy 53 éves nő adta át az unoka szerepét eljátszó csalónak. A csaláshoz külön-külön ezekre az alkalmakra vásárolt és kizárólag egy-egy alkalommal használt mobiltelefonokat használtak. A társaság többi tagja - általában alkalmanként felkért emberek - játszották el a lebukás szempontjából legveszélyesebb küldönc szerepét, akiket az "unoka" vitt a sértettek lakásához. A küldöncök az átvett pénzt azonnal továbbadták az elsőrendű vádlottnak.

Nem csak az unokázással próbálkoznak

Nem ritka, hogy a szélhámosok valamilyen szolgáltató nevében próbálnak bejutni az otthonunkba. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság pedig két napja egy sajtótájékoztató keretein belül hívta fel a figyelmet a trükkös csalókra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nemrég ugyanis egy 69 éves karcagi férfi és 55 éves mezőtúri asszony esett áldozatul a telefonos csalóknak. Az ismeretlen telefonáló azt állította, hogy egy nyereményjáték során több százezer forintot nyertek az érintettek, de a nyereményt csak akkor tudják átvenni, ha előzetesen végrehajtanak néhány banki tranzakciót. De több hasonló eset is történt az elmúlt napokban Szolnokon - olvasható a rendőrség honlapján.

Tippek a védekezéshez

  • Mindig járjunk utána, hogy a telefonáló valóban az, akinek mondja magát.
Például érdemes családon belül megállapodni egy titkos jelszóról, amelyet kifejezetten csak bajba kerülés esetében használunk, és ezt nem tanácsos megosztani a Facebookon.
  • Ne beszéljünk idegenek előtt és nyilvános helyen sem magánügyeinkről, hiszen ezt később felhasználhatják a bűnözők.
  • Soha ne nyissunk ajtót idegeneknek, bármilyen indokra is hivatkozna.
  • Ne adjunk pénzt idegeneknek.
  • Gyanús idegenek látogatása esetén jegyezzük meg annak személyleírását, gépjárművük rendszámát.
  • Ne utaljunk pénzt ismeretlen bankszámlára és ne töltsük fel ismeretlen telefonok mobilegyenlegét.
  • Minden hivatalos nyereményjátékot a szerencsejáték felügyelet ellenőriz. Érdeklődjünk náluk is!

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm