16 °C Budapest

Új nyugdíjpillér jöhet: kötelező lenne a belépés

2017. február 1. 14:45

A magyar nyugdíjrendszer átfogó reformra szorul, ebben a legtöbb szakértő egyet ért, abban azonban megoszlanak a vélemények, hogyan lehetne rábírni a magyarokat a takarékoskodásra. Jelenleg ugyanis 10 százalékos a nyugdíjra előtakarékoskodók aránya, amit legalább 60-70 százalékra lehetne növelni egy apró állami beavatkozással, amiből akár közel 10 millió forint is összegyűlhetne 20 éves megtakarítási idő alatt.

Egyszer mindenki abba hagyja a munkát és utána élhet még 15- 20 évet is. Amíg dolgozik, fizet, hogy kapjon állami nyugdíjat, kap is valamennyit, de ebből nem nagyon fog tudni megélni

 - vezette fel Baló György, a Magyarul Balóval című műsor kedd esti adásának témáját.

Mit tehetünk, hogy legyen nyugdíjunk?

Persze a rendszernek vannak hibái, nem véletlen, hogy tízből csak egy magyar tesz félre nyugdíjra.

Ez az adótámogatási rendszer nem jó, pont azokat támogatja, akiket kevésbé kéne

- mondta a műsorban Holtzer Péter, a Világbank nyugdíjtanácsadója. Ehelyett azokat kellene támogatni, akik kiszorultak a munkaerőpiacról és egy olyan kedvezményrendszer lenne jó, amelyben a jövedelem nincs ilyen szoros kapcsolatban a támogatás mértékével. Példaként a lakástakarékokat említette a szakértő, ahol az is megkapja az állami támogatást, aki nem fizet sok adót.

A jelenlegi rendszer ugyanis a leginkább rászorulóknak hátrányos.

Drága ma szegénynek lenni

- állapították meg a beszélgetés résztvevői. Persze a havonta megtakarított összeg sem mindegy, a nettó fizetésünk 10-15 százalékát kellene félretenni ahhoz, hogy megfelelő nyugdíjunk legyen, ez a jelenlegi átlagnál 19-28 ezer forintot jelent havonta. Ennyit kellene félretenni ahhoz, hogy nyugdíjunk legyen. Ha 20 éven keresztül havi 20 ezer forintot teszünk félre, akkor 5 százalékos hozammal kalkulálva

  • 9,5 millió forintot kapunk, ha a NYESZ-t választjuk,
  • 9,4 millió forintot, ha az ÖNYP-t és
  • 7,4 millió forintot, ha a nyugdíjbiztosítás mellé tesszük le a voksunkat.

Ezeket az összegeket módosítja (feltehetően a nyugdíjbiztosítás javára), ha szüneteltetjük a megtakarításunkat.

Persze a nyugdíjrendszer változtatása is sokakat megtakarításra sarkalna. Holtzer Péter szerint sok országban bevált, hogy a munkavállalókat karrierjük elején automatikusan beléptetik a megtakarítási rendszerbe. Ebből bármikor kiléphetnek, ezzel viszont lemondanak arról, hogy ebből a rendszerből nyugdíjat kapjanak majd.

Ezzel a jelenlegi, 10 százalékos megtakarítási arányt akár 60-70 százalékra is növelhetnék.

Ehhez persze lépések kellenének az államtól, egy ilyen rendszer bevezetését a kormányzat kezdeményezhetné.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Melyik terméket válasszuk?

A meghívott vendégekkel együtt arra keresték a választ, hogy mégis milyen nyugdíjterméket érdemes választani. A jelenlegi megoldásokat ugyan egyre többen választják, mégis a magyarok 10 százaléka tesz csupán félre nyugdíjra.

Pedig a jelenlegi termékek is jók a műsor meghívott szakértői szerint. Azt persze tudni kell, hogy kinek, melyik a megfelelő, mivel az egyéni preferenciák eltérők. A nyugdíj elő-takarékeossági (NYESZ) számlát a szakértők annak javasolják, aki maga szeretné kezelni a megtakarításait, ezzel ugyanis aktívan foglalkozni kell. Ezért cserébe viszont tipikusan ennek a legalacsonyabbak a költségei.

Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) és a nyugdíjbiztosítás esetében a költségek lehetnek a döntőek, előbbinél 1 százalék körüli díjterheléssel szembesülhetünk, míg a nyugdíjbiztosításnál ennél jellemzően magasabb a teljes költség mutató (TKM). A nagy különbséget azonban nem ebben látják a szakértők. Az ÖNYP-vel tipikusan azok kezdenek félretenni, akik maguk kezdenek a megtakarításba, a nyugdíjbiztosítás azonban azok terméke, akiket a biztosítási ügynök keres meg és hívja fel a figyelmüket az előtakarékosságra. Az azonban mind a három termékre jellemző, hogy

a befizetéseink után 20 százalékos adójóváírást kaphatunk,

ami jelentősen megdobhatja a hozamot, így a félretett pénzt is.

A szakértők által kivetített ábra szerint a NYESZ-nél és az ÖNYP-nél nagyjából 20 százalékkal kevesebb lehet a nyugdíjbiztosításból felvehető összeg az eltérő költségek miatt. A nyugdíjbiztosításnál viszont jobban rákényszerülünk arra, hogy folyamatosan fizessük a megtakarításunkat, ezért agy az esély arra, hogy a valamivel magasabb költségek ellenére ezzel ehet a legnagyobb a félretett összeg.

Címlapkép: MTI / Kovács Tamás

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem