7 °C Budapest

Szomorú, sokaknak a nyugdíj mellett is dolgoznia kell majd

2016. január 22. 15:03

A magyarok többsége szerint már 30 éves kor előtt el kellene kezdeni takarékoskodni a nyugdíjra, 41 százalék úgy érzi, nagyon nehezen élne meg pusztán az állami nyugdíjból, 31 százalék szerint pedig a nyugdíja semmire sem lesz elég.

Mire lesz elég az állami nyugdíj?

Egy friss kutatás szerint megkérdezettek legnagyobb része (41 százaléka) még mindig, arra számít, hogy nagyon nehezen él majd meg pusztán az állami nyugdíjból. Harmaduk szerint az állami nyugdíj semmire sem lesz majd elég, és 15 százalékuk egyenesen azzal számol, hogy egyáltalán nem is kap állami nyugdíjat. Bár csökkent az arányuk, de 35 százalék (2015. harmadik negyedév: 42 százalék) még mindig úgy gondolja, hogy nyugdíjasként nélkülözik majd, illetve ugyanennyien vélik úgy, hogy nem tudják majd fenntartani a lakásukat.

A válaszokból kiderül: 43 százalék gondolja úgy, hogy valamivel rosszabbul él majd nyugdíjas korában az állami nyugdíjból és egyéb megtakarításaiból. Ugyanolyan vagy jobb életszínvonalban mindössze 23 százalék reménykedik, ennek ellenére a válaszadók egyharmadának nincs semmilyen megtakarítása. - derül ki K&H 2015 negyedik negyedévben készített biztos jövő indexéből. A kutatás célja, hogy megvizsgálja a magyar lakosság biztonságérzetében bekövetkezett változásokat.

A többség tehát tisztában van azzal, hogy nyugdíjas éveire anyagi problémái lehetnek, a nyugdíjbomba tehát tudatosulni látszik. Az persze már kérdés, hogy a hatástalanítása érdekében ki milyen erőfeszítéseket tud vagy akar tenni

- mondta Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosítás és saját értékesítési csatornák divíziójának vezetője.

Arra a kérdésre, hogy az állami nyugdíjon felüli milyen megélhetési forrásokra számítanak, a válaszadók 33 százaléka a legrégebb óta hozzáférhető és legismertebb önkéntes nyugdíjpénztárt említette. Mindemellett 12 százalék úgy gondolta, hogy az ingatlanából élne majd meg, 10 százalék pedig a valamivel több mint két éve elérhető nyugdíjbiztosításokra számít. A válaszadók többsége pedig azt tervezi, hogy a nyugdíj mellett is dolgozik majd.

A kutatásból jól látszik, hogy az öngondoskodás fontosságával - elméletben legalábbis - tisztában vannak az emberek: a válaszadók több mint fele szerint ugyanis már 30 éves kor előtt érdemes elkezdeni takarékoskodni a nyugdíjra. Érdekes, hogy a magasabb végzettségűek úgy érzik, később is ráérnek foglalkozni a kérdéssel. Akik pedig sokkal rosszabb életszínvonalra számítanak a nyugdíj után, nagyobb arányban tartják fontosnak még a 30 éves kor előtti takarékoskodást

-  foglalta össze a szakember.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Havi 10-20 ezer forintot kellene félretenni

Az elegendő nyugdíjhoz minden harmadik megkérdezett szerint 10 és 20 ezer forint közötti összeget kellene félretenni. Érdekesség, hogy az adatok szerint minél több ideje van valakinek hátra a nyugdíjig, annál magasabb összeget szeretne félretenni. Havi 20 és 30 ezer forint közötti összegre 12 százalék szerint lenne szükség. Nyugdíjbiztosításban havi 15 ezer forint megtakarítással 25 év alatt az adójóváírást is figyelembe véve, a hozamoktól függően akár több mint 8 millió forintnyi tőke is felhalmozható.

Sokaknak egyáltalán nincs megtakarítása

A kutatás adatai szerint a megkérdezettek 36 százalékának semmilyen megtakarítása nincs, 19 százaléknak kevesebb, mint 500 ezer forintnyi megtakarítása, 18 százaléknak pedig 1 és 3 millió forint spórolt pénze van. Legalább 5 millió forinttal mindössze 9 százalék rendelkezik. Érdekes, hogy a nyugdíjig hátralevő évek csökkenésével a megtakarítási összeg egyáltalán nem nő.

A kutatásból kiderül, hogy a megkérdezettek 64 százalékának van valamilyen megtakarítása, közülük pedig 40 százalék kifejezetten nyugdíjcélra félretett megtakarítással is rendelkezik. A kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítások értéke is igen alacsony: ahol van is ilyen megtakarítás, ott a megtakarítók 46 százaléka esetében ez az összeg nem éri el az 500 ezer forintot.

Az is jól látszik az adatokból, hogy azok, akik nagyon közel állnak a nyugdíjhoz, úgy érzik, már felesleges takarékoskodniuk, pedig ez nem így van. Bármennyi megspórolt pénz jól jön nyugdíj-kiegészítésként

.- hangsúlyozta Kuruc Péter.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm