13 °C Budapest

Nagy nap a mai a magyar nyugdíjasoknak: pénz áll a házhoz

2017. január 12. 08:40

A mai napon folyósítják először az emelt nyugdíjakat: egy átlagos öregségi nyugdíjasnak idén már 111 314 forintot visz majd a postás.

2017. január elsejétől 1,6 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, ami azt jelenti, hogy a tavalyi 109 561 forintos öregségi átlagnyugdíj 111 314 forintra emelkedett. A Pénzcentrum értesülései szerint idén sem lesz komoly változás az utalási időpontokban:

Minden hónap 12-én lehet számítani az utalásra. Ha 12-e hétvégére esik, akkor a megelőző pénteken vagy a következő hétfőn érkezik majd a pénz.

Ezt pedig azt jelenti, hogy a mai napon folyósítják az első emelt nyugdíjakat.

Általánosságban elmondható, hogy hamarabb megkapják a nyugdíjukat azok, akik utalással, bankszámlájukra kérik. A postások ugyanis csak az utalási időpont után tudják kézbesíteni a pénzt, ez pedig akár 2-4 napot is igénybe vehet.

A statisztikák szerint egyébként már több nyugdíjas kéri bankszámlára az apanázst, mint várt a postásra. Ezt egy "B04" nevű nyomtatványon lehet kérelmezni, ami az ONYF honlapjáról tölthető le; a kérelmet a Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz kell benyújtani. Fontos, hogy az érintettek más (például gyermek, unoka, családtag, stb.) számlájára nem kérhetik nyugdíjuk utalását.

Mennyivel kapnak többet a legszegényebb nyugdíjasok?

Hazánkban a nyugdíjminimum összege 28 500 forint, előfordulhat azonban, hogy egy nyugdíjas még ennél is kevesebbet kap. Például, aki 20 évnél kevesebb, de legalább 15 és szolgálati idővel rendelkezik, akkor nála a megállapított résznyugdíj estében nem kell alkalmazni a nyugdíj-minimum szabályt. Vagyis, ha valaki 15 év szolgálati idővel 27 ezer forintos nyugdíjra jogosult, akkor ő ennyit fog kapni, nem emelkedik a nyugdíja a nyugdíjminimum összegére.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Továbbá az is feltétel, hogy a korábbi jövedelmek alapján meghatározott átlagkereset elérje a nyugdíjminimum összegét. Amennyiben ezt nem éri el, akkor az érintettek az átlagkereset összegével megegyező nyugdíjat kapnak.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság korábbi adatai szerint pedig a fent említett szabályokat figyelembe véve jelenleg hazánkban a csaknem 2 millió nyugdíjasból 2 579-en vannak azok, akiknek havonta 25-30 ezer forint közötti összegből kell megélnie.

Számukra az 1,6 százalékos emelés mindössze 400-480 forint többletet jelent majd minden hónapban.

A leggazdagabb magyar nyugdíjasnak azonban a korábbi sajtóhírek szerint 2 millió forint feletti ellátás jár. Neki az 1,6 százalékos emelés 32 ezer forinttal jelent majd több nyugdíjat minden hónapban.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem