11 °C Budapest

Mutatjuk: itt élnek a legszegényebb magyar nyugdíjasok

2016. május 24. 05:48

Hazánkban hatalmas különbségek vannak a nyugdíjak között. Míg a leggazdagabbaknak 500 ezer forint felett visz a postás, addig bőven akadnak olyanok is, akiknek 30 ezer forintnál is kevesebb jut egy hónapban.  Vajon hányan vannak és hol élnek azok a nyugdíjasok, akiknek ez a minimális összeg jár?

Bár az öregségi nyugdíjak átlagos összege évek óta folyamatosan növekszik, (a törvényben előírtak szerint mindig legalább az infláció mértékével kell emelni az ellátásokat) a nyugdíjminimum összege 2008. január óta 28 500 forint.

Miért ennyi?

Az összegének meghatározásakor - esetleges emelésének vizsgálatakor - mérlegelésre kerül, hogy a nyugdíjminimum összege nem kizárólag a nyugdíjrendszer paramétere, hanem számos egyéb szolgáltatás, kedvezmény is kapcsolódik hozzá

- válaszolta megkeresésünkre az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF).

Kinek jár a legkisebb nyugdíj?

Az öregségi nyugdíj legkisebb összegére azok jogosultak, akik legalább 20 év szolgálati időt szereztek, de az általános szabályok szerint a kiszámított nyugdíjuk nem éri el az összeghatárt.

Ezért akár az is előfordulhat, hogy egy-egy nyugdíjas még a 28 500 forintnál is kevesebbet kap. Például, aki 20 évnél kevesebb, de legalább 15 és szolgálati idővel rendelkezik, akkor nála a megállapított résznyugdíj estében nem kell alkalmazni a nyugdíj-minimum szabályt. Vagyis, ha valaki 15 év szolgálati idővel 27 ezer forintos nyugdíjra jogosult, akkor ő ennyit fog kapni, nem emelkedik a nyugdíja a nyugdíjminimum összegére.

Továbbá az is feltétel, hogy a korábbi jövedelmek alapján meghatározott átlagkereset elérje a nyugdíjminimum összegét. Amennyiben ezt nem éri el, akkor az érintettek az átlagkereset összegével megegyező nyugdíjat kapnak.

Ez a minimális összeg pedig akár magasabb is lehet. Ugyanis, ha valakinek 2014-ben állapították a 28 500 forintos öregségi nyugdíjat, akkor ő az időközben végrehajtott nyugdíjemeléseknek köszönhetően ma már 29 480 forint nyugdíjat kap.

Hányan kapnak ma ilyen minimális összeget?

A fent említett szabályokat figyelembe véve jelenleg hazánkban a csaknem 2 millió nyugdíjasból

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2579-en vannak azok, akiknek havonta 25 -30 ezer forint közötti összegből kell megélnie.

A nyugdíjbiztosító főigazgatóság emellett még 1486 hasonló összegű nyugdíjat folyósít külföldre. Ugyanis azoknak is elmaradhat a nyugdíja a minimum összegtől, akik más országban is szereztek nyugdíjjogosultságot.

{{EMBED:infogram_24a4f54a-343c-4ae7-8905-5e16a7998bb5}}

Budapesten vannak a legtöbben, összesen 368-an, akik minimális összegű nyugdíjat kapnak. De sokan élnek Pest megyében is rendkívül alacsony nyugdíjjal. A legszegényebb nyugdíjasok közül még kiemelkedően sokan vannak Bács-Kiskun és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. És viszonylag kevesen, összesen 33-an élnek Nógrád megyében azok a nyugdíjasok, akiknek 25-30 ezer forint közötti összegből kell megélnie.

Mire megy el a pénz?

Az átlagos aktív fogyasztói kosárral összevetve a nyugdíjasoknak havi bevételük nagyobb arányát kell élelmiszerekre, lakhatásra és egészségügyre fordítani, kiadásaik között pedig minden más háztartásánál magasabb a rezsi aránya. A KSH adatai szerint,

a nyugdíjasok gyógyszerekre a jövedelmük 6 százalékát költik, míg az aktív keresőknél ez az arány kevesebb mint 2 százalék

Emellett a nyugdíjasok jellemzően kevesebbet költenek ruházkodásra és tartós fogyasztási cikkekre. Azaz elsősorban elsődleges szükségleteik kielégítésére elég csak a nyugdíjuk.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem