11 °C Budapest

Már a budai nyugdíjasokra is vadásznak: ez a legújabb trükk

Pénzcentrum
2014. július 28. 15:05

Az utóbbi időben ismét egyre több bejelentés érkezik trükkös tolvajokról; ráadásul a hírek szerint leginkább nyugdíjasokat próbálnak meg kifosztani a régi-új trükkel. Nyugdíjintézet, rendőrség, ÁNTSZ: sokszor hivatkoznak a csalók hivatalos szervekre.

Egészen elképesztő, alaposan kitervelt csalás-sorozatról számolt be egy XII.kerületi lakos a városrész honlapján, akit ugyan nem sikerült átverniük a bűnözőknek, de azóta több helyre is betörtek a környéken. A csalók legújabb módszere az, hogy a "Nyugdíjintézet" nevében telefonálnak (ebben az esetben például szombat délelőtt), majd pontosan megmondják a keresett személynek a nevét, lakcímét (emelet, ajtó), amivel valószínűleg bizalmat próbálnak ébreszteni. Majd azt ígérik, ha pár kérdésre válaszol az illető, akkor egyrészt év végén 10 ezer forintot szétosztanak a rászorulók között, másrészt pedig 8500 forintos Erzsébet utalvánnyal "jutalmazzák" a segítségét.

A kérdések leginkább az áldozat anyagi helyzetére és életkörülményeire vonatkoznak: mennyi a rezsije, hogyan jön ki a nyugdíjából, mennyit költ gyógyszerre, van-e megtakarítása, hányan laknak egy lakásban. Miután a hívott fél kezdett gyanút fogni, és rákérdezett, hogy honnan is keresik, akkor a nő sietve letette a telefont. Az viszont rögtön meg is csörrent újra, ezúttal pedig a "Kerületi Kapitányságtól" keresték, hogy elfogták a csalót, aki a Nyugdíjintézet nevében próbálta meg őt is átverni. A további intézkedések miatt pedig hamarosan fel fogja két rendőr keresni, civil ruhában. A nyugdíjas azonban ahelyett, hogy felengedte volna őket, rögtön tárcsázta a Kapitányságot, ahol természetesen semmit sem tudtak a történtekről.

Trükkök tárháza: Nyugdíjintézet, ÁNTSZ, Csatornázási Művek....

Időről-időre egyre jobban kitervelt csalásokkal próbálják meg kifosztani (elsősorban) az időseket a bűnözők. Hallottunk már olyan esetről, amikor a Fővárosi Csatornázási Művek alkalmazottjának adták ki magukat a csalók, 40-70 ezer forintokat legombolva az áldozatokról, máskor azt hazudták, hogy az ÁNTSZ-től érkeztek, mert a lakók bejelentést tettek, hogy csótányok vannak a lakásban. Sőt, volt olyan is, amikor pénznyereményt ígértek telefonon keresztül, melyért cserébe "csak" a banki adatokat kérték. Habár a trükkös tolvajok ellen nem könnyű védekezni, általában a figyelmetlenség vezet a bajhoz. Vannak ugyanis árulkodó jelek, amik a legtöbbször azonosak. A fenti esetben például helyesen fogadta kétkedéssel az idős úr, hogy a rendőrök civilben érkeznének hozzá. Ugyanakkor telefonon sose adjunk ki semmilyen adatot magunkról, anyagi helyzetünkről, életkörülményeinkről, banki adatainkat pedig főleg ne áruljuk el soha senkinek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ezenfelül általánosságban a következő biztonsági tippeket érdemes mindig szem előtt tartani, ha ismeretlen szakemberek vagy hivatalos szerv alkalmazottai keresnek minket telefonon vagy csengetnek be hozzánk:

  • Ne adj ki magadról adatokat! Soha ne adjuk ki idegeneknek a bankszámlánk vagy a bankkártyánk adatait. Hiába tűnik ez magától értetődőnek, a csalók nagyon rafináltak tudnak lenni, és elhitetni velünk, hogy ebből nem lehet probléma. A bankunk például soha nem fogja elkérni a PIN kódunkat vagy a kártyánk adatait, ahogy hivatalos szervek sem fognak arról érdeklődni, hogy mennyit költünk rezsire vagy gyógyszerre.
  • Telefonálj vissza! Ha bármilyen gyanú felmerül benned a telefonáló hitelességével kapcsolatosan, inkább kérdezd meg a nevét, és hogy pontosan honnan is telefonál. Ezután keresd ki a telefonkönyvből vagy az internetről a hivatalos szerv valódi számát, és visszahívás után hivatkozz az előző hívásra.
  • Ellenőrizd az igazolványát! Legtöbb esetben a szolgáltató munkatársai fényképes, logóval, érvényességi dátummal és azonosítószámmal ellátott igazolvánnyal rendelkeznek. Kérd el, és amennyire lehet, próbáld megvizsgálni a hitelességét! A legjobb, ha addig be sem engeded, amíg ezt nem tetted meg.
  • Telefonálj! Hívd fel az adott szolgáltatót vaggy hivatalos szervet, és kérd le a kiérkező szakember adatait, azonosítószám és név alapján meg kell találniuk őt a rendszerben. Ha már vonalban vagy, arra is kérdezz rá, valóban végeznek-e a környékeden karbantartási munkálatokat.
  • Ne írj alá semmit csak úgy! A kiérkező szakember nem jöhet ki hozzád azzal, hogy írj alá itt és most egy szerződést - ki tudja milyen rejtett apró betűs résszel akarnak becsapni a csalók, akik utólag állnak elő követeléseikkel. Az ilyen ügyeket a cég hivatalos úton intézi, szintén előzetes egyeztetés alapján.
  • Riasztás! Ha azonban már megtörtént a baj, mindenképpen jelezd a felé a szolgáltató felé, amire hivatkoztak, így ők is tudnak lépéseket tenni az ügyben. Emellett a rendőrségen tegyél feljelentést!

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem