10 °C Budapest

Magyar nyugdíjrekorderek: ki a legidősebb, ki a legfiatalabb?

2015. március 18. 05:59

Magyarországon a legfiatalabb nyugdíjas 51 éves, míg a legidősebb 110 - tudta meg a Pénzcentrum az ONYF-től. Jó hír viszont, hogy a 100 évesnél idősebbek idén már néhány százalékkal többen vannak, viszont így is csak az összlétszám néhány százalékát teszik ki.

Pár héttel ezelőtt már utánajártunk, hogy a legnagyobb luxusnyugdíj 1,3 millió forint ma Magyarországon. Ezúttal viszont arra voltunk kíváncsiak, hány éves a legidősebb és a legfiatalabb magyar nyugdíjas, illetve hogyan oszlanak meg korosztályonként?

A legfiatalabb magyar nyugdjías  51 éves míg a legidősebb 110 - tudtuk meg az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) statisztikáiból.

Legkevesebben egyébként az 51-55 éves korosztályba tartozó nyugdíjasok vannak, összesen 369 fővel; míg az 51-60 éves nyugdíjasok száma már 56 093 főt számlál. Külön érdekesség, hogy a legfiatalabb nyugdíjasok, vagyis az 51-60 éves korosztályba tartozók mindegyike nő. Vélhetően ez lehet az egyik oka a nagy különbségnek a nemek arányában, ugyanis a jelenleg közel kétmillió nyugdíjasnak 62 százaléka nő és csupán 38 százaléka férfi.

Az ONYF statisztikáiból egyértelműen kiderül, hogy ma Magyarországon a legtöbb nyugdíjas a 66-70 éves korosztályba tartozik (527 772 fő). Utánuk következnek a 71-75 éves nyugdíjasok, több mint 435 650 fővel. Így a 66-75 éves korosztály, együttesen 963 422  fővel a nyugdíjas társadalom 47 százalékát, azaz majdnem a felét teszi ki. Jól látszik az is, hogy  70 éves kor után a nyugdíjasok száma folyamatosan csökken, korosztályonként megközelítőleg százezer fővel. 

Nagyobb ugrásszerű csökkenés viszont csak a 90 év felettieknél következik. A legidősebb nyugdíjasok az összlétszám csupán 2 százalékát  teszik ki. A 91-95 éves korosztályban 35 492-en vannak, a 96-100 éves korosztály 4399 főt számlál, míg 100 év felett már csak 594 fő él. Az előző évhez képest viszont többen vannak a 100 év felettiek, mert 2014 januárjában még csak 561 főt számlált ez a korosztály. A legidősebb közülük, akárcsak a tavalyi rekorder már 110 éves.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


A térképet az Esri Magyarország Kft. készítette.

A fenti térképen megfigyelhetjük (kattints a jelmagyarázatra), hol és milyen arányban élnek a nyugdíjasok Magyarországon. Jól látszik, hogy a lakosság arányához viszonyítva sok nyugdíjas él Nógrád és Heves megyében, és a főváros lakosságának is 20-25 százaléka nyugdíjas. Arányaiban viszont kevés nyugdíjas választja otthonának Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm