12 °C Budapest

Köddé vált több tízezer magyar nyugdíjas: mi történhetett?

2016. augusztus 22. 05:32

Bár az elmúlt években folyamatosan növekedett hazánkban az öregségi nyugdíjasok száma, a hozzátartozói nyugdíjban részesülők egyre kevesebben vannak. Évről évre csaknem tízezer fővel csökken a számuk, de mi lehet a magyarázat?


A nyugdíjrendszer átalakulását követően 2012-ben jelentősen csökkent az öregségi nyugdíjasok száma Magyarországon, ám azóta komoly növekedés figyelhető meg. 2014-ben az öregségi nyugdíjban részesülők száma már elérte a 2 037 126 főt. 2015 decemberében pedig ez a szám ugyan némileg csökkent, de így is elmondható, hogy az elmúlt években több tízezer fővel növekedett az öregségi nyugdíjasok száma hazánkban.

Az öregségi nyugdíjasok számának folyamatos növekedése a népesség korösszetételének változásával magyarázható. A 65 év feletti korosztály létszáma megszakítás nélkül emelkedik Magyarországon.

A KSH becslései szerint ötven év múlva 7,9 millióra csökken Magyarország lélekszáma, a lakosság elöregedése miatt pedig muszáj lesz felemelni a nyugdíjkorhatárt.

Hozzátartozói nyugdíjak

Míg az öregségi nyugdíjasok száma folyamatos növekedést mutat, addig hozzátartozói nyugdíjat egyre kevesebben kapnak - értesült a Pénzcentrum az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóságtól (ONYF).

Míg 2011-ben a hozzátartozói nyugdíjban részesülők száma még elérte a 223 ezer főt, addig a legfrissebb statisztikák szerint már csak 155 ezer főre tehető azoknak a száma, akik valamilyen jogcímen hozzátartozói nyugdíjat kapnak. De mi lehet az oka a hatalmas csökkenésnek?

A főellátásként hozzátartozói nyugdíjban részesülők létszámcsökkenésének oka a halálozási mutatóinak folyamatos javulása, saját jogú nyugdíjasok egyre nagyobb lefedettsége, árvaellátásra jogosító életkorúak korábbiaknál alacsonyabb létszáma

- válaszolta megkeresésünkre az Országos Nyugdíjbiztosító Főigazgatóság.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az fenti számokhoz azonban fontos hozzátenni, hogy nem tartalmazzák azokat, akik a saját nyugdíjuk mellett kapnak még valamilyen egyéb ellátást. 2015 januárjában például 657 ezren, 2016-ban pedig 652 ezren kaptak kiegészítésként özvegyi nyugdíjat.

Ki kaphat hozzátartozói nyugdíjat?

Hozzátartozói nyugdíjat a meghatározott szolgálati idő megszerzése után a biztosított (volt biztosított) hozzátartozója kaphat. Ilyen lehet az: özvegyi nyugdíj, az árvaellátás és a szülői nyugdíj:

  • Özvegyi nyugdíjat kaphat: a házastárs, a bejegyzett élettárs, az elvált házastárs és élettárs is, amennyiben eleget tesz a törvényben leírt feltételeknek.
  • Árvaellátásra az a gyermek jogosult, akinek szülője öregségi nyugdíjasként halt meg, vagy a haláláig a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati időt megszerezte. Az árvaellátás a gyermek 16. életévének betöltéséig jár, de legfeljebb a 25. életév betöltéséig folyósítható.
  • Szülői nyugdíjra az jogosult, akinek gyermeke öregségi nyugdíjasként halt meg, vagy akinek gyermeke haláláig a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati időt megszerezte. Továbbá, ha a szülő a gyermekének halálakor munkaképességű volt, vagy a 65. életévét betöltötte, és a gyermeke, unokája a halálát megelőző egy éven át túlnyomó részben eltartotta.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem