Bejelentkezés

Felhasználói név:
Jelszó:
  Mégsem
regisztráció elfelejtettem a jelszavamat
2016. május 31. kedd Angéla, Petronella
Hírek » Nyugdíj

Jó hír a magyar nyugdíjasoknak: erre kevesen számítanak holnap

Bár sokan tudják, vannak olyanok is, akiket meglepetésként ér majd: márciusban a szokásosnál egy nappal korábban, azaz már holnap utalják a nyugdíjakat.


2016-ban a nyugdíjakat az előző évhez hasonlóan a legtöbbször a hónap 12. napján utalják, a március azonban a kivitelek közé tartozik. Mivel ebben a hónapban a 12. nap pont hétvégére esik ezért egy nappal korábban, az az már holnap,

március 11-én pénteken folyósítják a nyugdíjakat.

Idén egyébként az emelést követően már 1,6 százalékkal több nyugdíjat utalnak, vagyis így az öregségi nyugdíj átlagos összege 109 561 forintra emelkedett.

Postán vagy utalással?

Általánosságban elmondható, hogy hamarabb megkapják a nyugdíjukat azok, akik utalással, bankszámlájukra kérik. A postások ugyanis csak az utalási időpont után tudják kézbesíteni, ez pedig akár 2-4 napot is igénybe vehet.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) legfrissebb adatai szerint 1 275 885-en kapják postán a nyugdíjat, és ennél valamivel többen 1 415 126-an kérik utalással az ellátást. Vagyis a 2014-ben történt változás folytatódik, a idősebbek egyre nyitottabbak az utalással érkezett nyugdíj felé.


A nyugdíjasok is kedvelik a bankkártyát?

Egy a közelmúltban készített (nem-reprezentatív) felmérés szerint, a középkorúak, 45 és 60 év közöttiek csaknem háromnegyede, míg a 30 év alattiak 58 százaléka fizet összegtől függetlenül bankkártyával Magyarországon.

De már a 60 év feletti korosztály is szívesen használja a fizetésnél a bankkártyáját, ők azonban összegtől függően választják meg a fizetési módot, kisebb vásárlásaikat készpénzzel, a nagyobbakat kártyával egyenlítik ki.

Hogy lehet kérni, hogy inkább utalják?

Ha valaki a bankszámlájára utalással szeretné megkapni a nyugdíját, akkor ezt egy B04 nevű nyomtatványon lehet kérelmezni. A szükséges dokumentum az ONYF honlapjáról tölthető le, a kérelmet a pedig Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz kell benyújtani, illetve megküldeni. A bankszámlára utalást akkor is lehet kérni, amikor valaki nyugdíjba vonul.

Fontos tudni, hogy ha az ellátást valamely pénzintézethez folyósítják, a lakcím (tartózkodási hely) változását - a levélküldemények kézbesíthetősége érdekében - a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak be kell jelenteni. A nyugdíjasoknak figyelniük kell arra is, hogy más (például gyermek, unoka, családtag, stb.) számlájára nem kérhetik nyugdíjuk utalását, ez csak saját- vagy társszámlára lehetséges.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Kiderül a nagy nyugdíjtitok: százezrek nyomorognak emiatt
Te emlékszel még, mennyi volt az átlagnyugdíj 2010-ben?


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Brutális, mennyi füstöt szívunk be naponta

Kedden van a dohányzásellenes világnap, így ennek alkalmából megszereztünk egy világtérképet, amin több, dohányzással kapcsolatos adatot is összegyűjtöttek. Magyarország szempontjából a leginkább...

Elképesztő, de igaz: citrommal is lehet tüzet gyújtani

Hiszed vagy sem, klasszikus tűzgyújtásra alkalmas eszköz nélkül is lehet tüzet csiholni, és még fadarabokat sem kell egymáshoz dörzsölni. Egy citrom segítségével ugyanis olyan elektromos töltést...
 
NÉPSZERŰ
FRISS