Fontos változás jön a nyugdíjaknál: mit jelentett be Lázár?

2015. május 21. 11:02

Fontos bejelentést tett múlt héten Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, hogy a kormány döntött arról, hogy a közigazgatási eljárások díjtételét 10 milliárd forinttal csökkentik. A gyakorlatban hamarosan gyorsulhat több hivatali ügyintézés - ez a nyugdíjakat is érinti.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy hete arról a kormánydöntésről számolt be, amely szerint a közigazgatási eljárások díjtételét 10 milliárd forinttal csökkentik. A járási hivatalok, kamarák javaslata alapján jelentősen egyszerűsítik - többek között -

az öregségi nyugdíj megállapítási eljárásokat, a nők kedvezményes nyugdíj megállapításának eljárását,

valamint a foglalkoztatással összefüggő támogatási formákra vonatkozó eljárásokat. Hozzátette: szeretnének egy lakossági konzultációt is megnyitni a kormányhivatalok segítségével a bürokrácia csökkentéséről.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A bürokráciacsökkentés célja, hogy a közigazgatás szervei az ügyek elintézése során az ügyfelek jogait és jogos érdekeit garantáló, az eljárások gyors lezárását és az időszerűséget biztosító, a kiszámítható működéséhez szükséges hatósági eljárásjogi keretek között járjanak el - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Területi Közigazgatásért Felelős Államtitkárság.

A gyakorlatban ugyanis jóval lassabb a tényleges ügyintézés, mint azt a jogszabályok meghatározzák (például különböző körülmények, eljárási cselekmények jelentősen meghosszabbítják).

A kormányhivatalok tapasztalataira hagyatkoznak

Tavaly ősszel kezdődött a kormányhivatali fórum működése, amelyen a fővárosi és megyei kormányhivatalok és járási hivatalok munkatársai tehettek bürokráciacsökkentő javaslatokat. Mivel a hivatalok valódi jogalkalmazók, munkájuk jelentős részében közvetlen kapcsolatban állnak az ügyfelekkel, így érdemben ismerik az eljárásokkal kapcsolatos és az ügyfeleket érintő, az ügyféli közérzetet befolyásoló problémákat - közölte az államtitkárság.


A kormány által támogatott javaslatok alapján megkezdődik a jogszabályok módosítása.

Azt ígérik, hogy az eljárások egyszerűsítése után

  • az ügyfélnek kevesebb alkalommal kell találkoznia a hatósággal,
  • a közigazgatási szervek gyorsabban tudnak érdemi döntést hozni
  • és a hatóságok egymás közötti kapcsolattartása gyorsul.

Az eljárásjogi egyszerűsítés a jogosultság megállapítások (például nyugdíj, foglalkoztatással összefüggő támogatás) módján és gyorsaságán változtatnak, tehát az nem változik, hogy ki jogosult, és ki nem. Folyamatosan növelik a kormányablakban intézhető ügyek számát - ez a megoldás is csökkenti az adminisztrációs terheket, azaz egyszerűsödik, gyorsul az ügyintézés.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Azt egyelőre nem tudni pontosabban, mikortól. Az eljárásjogi jogszabályokkal kapcsolatban a kormány felhívta a központi hivatalokat és minisztériumokat is az adminisztratív terhek csökkentésével kapcsolatos javaslatok kidolgozására. A tárcák a jogszabály kidolgozását folyamatosan végzik és azt a lehető legrövidebb időn belül bevezetik.

Idén más ügyintézés is egyszerűsödött

Áprilistól megszűnt a gyámhivatalok, a társadalombiztosítási igazgatási szervek, a munkaügyi központok, a földhivatalok eddigi önállósága, hatásköreik a kormánymegbízott és a járási hivatal vezetőjéhez kerültek.

A változtatás szerint a kormányhivatalokhoz kerültek például a területi egészségbiztosítási pénztárak baleseti megtérítési feladatai, a honosításokhoz kapcsolódó anyakönyvezés, valamint az államkincstár családtámogatással és lakáscélú támogatásaival kapcsolatos feladatai is.

Ez azt jelenti, hogy a családi pótlékkal kapcsolatos ügyeket megyei helyett járási szinten intézik. Alapvetően az igénylés menete változik: több helyen lehet az igényeket benyújtani. Tehát a Magyar Államkincstárban, a járási hivataloknál és a kormányhivataloknál is lehet igényelni.

Ez közel 200 új helyszínt jelent: a legnagyobb előnye, hogy nem kell a megyeközpontba utazni a szülőnek azért, hogy igényelje, hanem el tudja a járási központban is intézni.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm