15 °C Budapest

Brókerbotrány: a biztosítónál jó helyen lett volna a pénz?

2015. március 25. 13:29

A nyugdíjbiztosítások most a legfontosabb biztosítási termékek Magyarországon, a tavalyi befizetések 220 ezer forintot tettek ki átlagosan - derült ki a Portfolio Biztosítás 2015 konferenciáján. A beszélgetés során szó volt arról is, hogy miért biztonságosabb biztosítónál tartani a megtakarításainkat, mint a bankban.

A nyugdíjbiztosítás a legfontosabb termék

A nyugdíjbiztosítások voltak az egyik legnépszerűbb termékek 2014-ben, a teljes életbiztosítások 32 százalékét teszik ki a befizetett összeg alapján, összesen 69 ezer ilyen szerződést kötöttek a magyar biztosítók tavaly. Szerződésenként átlagosan 220 ezer forintos éves díjjal számolhatunk.

Ez a 20 százalékos személyi jövedelemadó jóváírással számolva azt jelenti, hogy egy átlagos ügyfél nyugdíjcélú megtakarításai átlagosan 264 ezer forinttal nőttek 2014-ben a 44 ezer forintos jóváírásnak köszönhetően (ehhez még hozzáadódik a hozam is).

A nyugdíjbiztosításról a konferencia résztvevői szavazással véleményt nyilvánítottak. Ennek alapján a résztvevők több mint 80 százaléka szerint a nyugdíjbiztosítások jelenleg a legkiemelkedőbb termékek ma Magyarországon.

Mi lehet a közeljövő slágerterméke?

A betétek helyett a befektetési alapok vették át a szerepet az elmúlt években a kamatcsökkentések miatt, most már az ügyfelek értik az alacsony kamatkörnyezet fogalmát.

Az életbiztosítási megtakarítások sokkal népszerűbbek lehetnek a közeljövőben, mint a bankbetétek

- mondta el Yann Ménétrier, a Groupama Garancia vezérigazgatója.

Az ügyfelek nem elégedettek az alacsony hozamokkal, az öt százalék alatti kamatokat nem tudják értékelni

- szólt hozzá a témához Kálózdi Tamás a Signal Biztosító elnök-vezérigazgatója.

Biztonságban van a pénzünk a biztosítóknál?

Az elmúlt hetek pénzügyi botrányai miatt sokan arra gondolhatnak, hogy a pénzük nincs teljes biztonságban, viszont a biztosítók teljesen más háttérrendszerrel dolgoznak. Most egy átmeneti pánik időszak van, ennek meg kell várni a végét

 - mondta Szép Péter, a Deloitte pénzügyi szektorának partnere. A rendszerváltás óta nem volt biztosítási pánik, vagyis a szektor stabilabban működik, mint a brókercégek, sőt még a bankoknál is kiszámíthatóbbak.

Az új szabályoknak nehéz megfelelni, de a biztosítók többsége alkalmazkodni tudott a feladathoz a tavalyi év során, ráadásul minden biztosítási területen fejlődést mutattak fel a biztosítók.

A biztosítókkal sokkal jobb viszont ápolnak az ügyfelek, mint a bankokkal, ez többek között a devizahitelek miatt is van így

- tette hozzá Szép Péter.

Marad a TKM, vagy leváltják a mutatót?

A Magyar Nemzeti Bank az életbiztosítások területén is új szabályozást vezetett be, a teljes költség mutató (TKM) maximális szintjét szabta meg egy ajánlással. A biztosítók 2014 folyamán beálltak az ajánlott szintre, így a most köthető biztosítások már megfelelnek a szabályozásnak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ugyan a TKM az egyik legpontosabb mutató Európában, mégis, lehetséges, hogy a közeljövőben finomítani fogják a számítási módszereket, így a korábbiaknál is pontosabb képet adhat az életbiztosítások költségeiről.

Mi a helyzet a betegségbiztosításokkal?

Az évtized elején növekedésnek induló egészségbiztosítások 2014-ben visszaesést mutattak, a MABISZ elnöke szerint állami beavatkozásra lenne szükség ahhoz, hogy Magyarországon is elterjedjenek ezek a biztosítási formák.

Mennyire népszerűek lehetnek a technológiai újítások?

Öncélúan nem innoválunk, de az életbiztosítások értékesítésénél a személyes értékesítés lesz a legfontosabb a következő néhány évben

 - mondta Kádár Gabriella a CIG Pannónia vezérigazgatója.

A nagy, nemzetközi biztosítók vághatnak bele először a digitális világ felé nyitásba

- egészítette ki Kálózdi Tamás.

A fejlesztési pénzek 70 százalékát fordítjuk a digitális fejlesztésekre

- válaszolt a felvetésre Yann Ménétrier. Az előadók egyetértettek abban, hogy hosszú távon elengedhetetlen az ügyfelekhez eljutni a mobileszközök használatán keresztül, emiatt egyre több biztosító jelenhet meg mobilalkalmazásokkal, és internetes értékesítési felületekkel. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem