11 °C Budapest

Ezen röhög most fél Budapest: ezt tényleg komolyan gondolták?

2016. augusztus 31. 18:00

Megdöbbentő kiállítás borzolja mostanság a Gozsdu Udvar látogatóinak, vagy legalábbis egy részének idegrendszerét. Egy olvasónk szerint például már az ötlet is borzalmas. Szerinted?

Jártál mostánában a Gozsdu Udvar környékén? Nem? Pedig érdemes lenne benézned, mert megnyílt az ország első és egyetlen

NYUGDÍJMÚZEUMA!

Igen, jól olvastad: nyugdíjmúzeum! Ízlelgesd még: N-Y-U-G-D-Í-J-M-Ú-Z-E-U-M

A korántsem hétköznapi kampánnyal az OTP Nyugdíjpénztár arra szeretné - avagy szerette volna - felhívni a lakosság figyelmét, hogy "ha nem tesznek félre, akkor könnyen előfordulhat, hogy élethosszig tartó munka vár rájuk".

És bár a cél valóban nemes - hiszen számtalan nyugdíjkutatás igazolja, hogy fenntarthatatlan a magyar nyugdíjrendszer -, a tárlat fogadtatása mégsem aratott osztatlan sikert. Mondjuk olvasónk képeit látva ezen mi sem nagyon csodálkozunk.

Már az ötlet is borzalmas! Ezt tényleg komolyan gondolták a kreatívok? A Gozsdu-udvart nagy részben külföldiek látogatják, vagy talaj részeg magyarok. Melyik szegmensre akarnak lőni? A megvalósítás pedig annyira borzalmas, a bábuk annyira rondák, hogy legszívesebben bedobnám a vitrin üvegét és letakarnám a babákat

- fűzte hozzá képeihez olvasónk.

Hogy a pénzintézet kampánya célt ér-e, azt nem tudjuk, de az kétségtelen, hogy azonnali cselekvésre van szükség. Több statisztikai adat is igazolja ugyanis, hogy a magyar nyugdíjrendszer - több európai országhoz hasonlóan - legnagyobb problémája az, hogy a társadalom szépen lassan elöregszik, a korfa pedig egyre inkább fordított piramis formáját veszi fel.

Szakértők szerint emiatt a hazai nyugdíjrendszer 20-30 évig ugyan még kitarthat, de azt követően a romló demográfiai tendenciák miatt nem lehet majd elkerülni az állami nyugdíjak visszaesését.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyszerűen nem lesz elég járulékfizető a mostani szintekhez hasonló nyugdíjak kifizetésére.

Ennek fényében a szakemberek reformértékű lépéseket javasolnak. Ilyen többek között a megfelelő kormányzati kommunikációs is: a gyerekeink és az unokáink érdekében tudatosítani kell már most az emberekben, hogy a mostani járulékfizetésünkkel a szüleinkkel szembeni adósságunkat törlesztjük. Mindemellett az is kiemelten fontos, hogy a felnövő generáció a munkaerőpiacon is el tudjon helyezkedni - legyünk őszinték, itt is vannak még hiányosságok bőven.

Ugyan a foglalkoztatottság egyelőre állami segítséggel javulni tudott, de az idősek és a foglalkoztatottak aránya, a romló demográfia adatok következtében idővel könnyen felborulhat. Aggasztó folyamat például, hogy a 20-30 év közötti korosztály nem akar házasodni és gyereket vállalni, ezen felül több százezren hagyták el az országot és a döntő többségük nem is akar visszatérni.

Nem elég tehát a sült galambra várni, hanem ma az öngondoskodás is feltétlenül szükséges a gondtalan nyugdíjas évekhez. A lakosság körében sajnos ezt az alapvetést ma még kevesen osztják, kutatások szerint

csupán minden harmadik magyar spórol a nyugdíjára.

Pedig, ha valaki legalább annyi pénzből szeretne élni nyugdíjasként, mint amennyit ma keres, ahhoz hozzávetőlegesen 15-20 millió forintot kellene félre tennie a munkával töltött évek alatt.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem