51 ezret talált az utcán: még jó, hogy nem került miatta börtönbe

2016. július 30. 15:05

51 ezer forintot és egy név nélküli nyugdíjszelvényt talált az utcán D. Zoltán a pécsi kisvasút sofőrje, ahelyett azonban, hogy zsebre tette volna a pénzt, nyomozásba kezdett. Vajon megtarthatta volna a talált pénzt?


A legtöbben talán zsebre tettük volna azt a pénzt, amit a belvárosban sétáló pécsi férfi talált egy zebrán. Denke Zoltán ugyanis nemrég egy tömött pénztárcát talált az utcán, benne 51 ezer forinttal és egy név nélküli nyugdíjszelvénnyel.

Először azt hittem, egy telefontok, meg is lepődtem, hogy egy tárca. Nem volt benne más, csak egy törzsvásárlói kártya, de név sajnos azon sem szerepelt

- mesélte a Borsnak Zoltán, akinek természetes volt, hogy megkeresi a tulajt.

Zoltán először a helyi lapban lévő hirdetéssel próbálta megtalálni a tulajdonost, de senki nem jelentkezett. Végül a szelvényen található sorszám alapján megtalálták a tulajdonost, akinek Zoltán személyesen vitte el a pénzt - elképzelhető mennyire örült az illető nyugdíjának.

Mit kell tennünk, ha pénzt találunk valahol? Megtarthatjuk?

A bankjegyek és érmék megtalálásáról a törvény konkrét szabályokat fogalmaz meg, eszerint a talált pénzt kötelesek vagyunk a megtalálástól számított nyolc napon belül leadni a találás helye szerint illetékes jegyzőnek. Ekkor nyilatkozatot kell tennünk arról, hogy a megtalált pénzre vagy tárgyra később igényt tartunk-e, erről pedig igazolást is kell kapnunk. Ez azért fontos, mert a talált pénzt három hónapig kell megőrizni, és

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

ha nem derül ki, hogy kié volt a pénz, akkor a három hónap múlva az összeg a megtalálót illeti.

Mi történhet, ha nem adjuk le a talált pénzt?

A törvény nem tesz különbséget a talált pénz értéke között, ezért, ha csak egy ötforintost is találunk az utcán, azt is kötelesek vagyunk leadni. Amennyiben pedig ezt nem tesszük meg a találástól számított nyolc napon belül, akkor szabálysértést vagy bűncselekményt követünk el.

A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény (Btk.) 378. § (1) bekezdése alapján aki a talált dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül a hatóságnak vagy annak, aki elvesztette, nem adja át, illetve a véletlenül vagy tévedésből hozzá került idegen dolgot eltulajdonítja, vagy nyolc napon belül nem adja vissza, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

- válaszolta korábban Pénzcentrum megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm