5 °C Budapest

Veszélyesek a balatoni ATM-ek? Miért figyelik őket a rendőrök?

2015. május 28. 05:51

Bár nincsenek bankkártyás visszaélések a Balatonnál, a rendőrök mégis kiemelten ellenőrzik az ATM-eket - eginkább azért, hogy ne is legyenek. Egy program keretében együtt járóröznek a bankok biztonsági szakembereivel, szétnéznek a pénzkiadó automatáknál, és speciális képzést is kapnak. De miért különleges terep a magyar tenger partja a csalók számára, és kell-e jobban vigyáznunk ott a bankkártyánkra?

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tavaly decemberben indította el ATM biztonsági programját, amihez több pénzintézet is csatlakozott. A program legfontosabb eleme, hogy a bankok biztonsági szakemberei a rendőrökkel együtt ellenőrzik a kültéri bankautomatákat.

Konkrétan a rendőrök kezdeményezték, hogy a járőrök mellett a bankok, takarékszövetkezetek biztonsággal foglalkozó munkatársai is részt vegyenek a bankautomaták rendszeres ellenőrzésében azért, hogy a készülékre esetlegesen felszerelt eszközöket felfedezzék, illetve megelőzzék az ilyen kütyük elhelyezését.

Jönnek a turisták, jönnek a bűnözők is?

Az idegenforgalmi szezon közeledtével az elmúlt napokban Veszprémben és a Balaton-parton ellenőriztek a szakemberek és a rendőrök. Mint azt a Pénzcentrum a megyei rendőr-főkapitányságtól megtudta, több mint 20 kültéri automatát vizsgáltak, de egyiknél sem találtak bűncselekményre utaló jeleket, így eljárás sem indult. Az ellenőrzéseket folytatni fogják: a rendőrök speciális képzést kapnak, az idegenforgalmi szezonban a Balaton-parton, havonta legalább egyszer megismétlik a vizsgálatot. 

A bankkártyahasználat terjedésével az automaták biztonsága is kiemelt figyelmet kapott a rendőrség bűnmegelőzési tevékenységében. Különösen az olyan bűncselekmények megelőzése a program célja, amelyeket a bűnözők az automatákra felszerelt, az eredetihez megtévesztésig hasonló technikai eszközök - például kártyaleolvasók, rejtett kamerák - felszerelésével követnek el.


A program érdekessége, hogy a veszprémi rendőrök nem találkoztak az ATM-eket érintő esetekkel az elmúlt évben, a program célja kizárólag a megelőzés, hogy az országban máshol előforduló hasonló cselekményeket megelőzzék.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A nyári szezonban a Balatonhoz látogató turisták száma megsokszorozódik, ezzel együtt nő a készpénzfelvételek száma is, így elvileg nagyobb eséllyel lesznek áldozatai az ATM-ek trükkös csalóinak - tudtuk meg a rendőr-főkapitányágtól.

Mire figyeljünk?

A veszprémi rendőrök azt tanácsolják,

  • mindig tartsuk felügyelet alatt bankkártyánkat,
  • ne tartsuk együtt bakkártyánkat és PIN kódunkat,
  • soha senkinek ne adjuk meg PIN kódunkat,
  • senkit ne kérjünk meg készpénzfelvételre úgy, hogy odaadjuk neki kártyánkat és a PIN-kódunkat
  • ha elveszítjük bankkártyánkat, azonnal tiltassuk le,
  • ha valami rendelleneset látunk az ATM-en, vagy megrongálták azt, ne vegyünk fel belőle készpénzt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem