Bejelentkezés:

Felhasználói név:
Jelszó:
  Mégsem
regisztráció elfelejtettem a jelszavamat
2017. január 22. vasárnap Vince, Artúr
Hírek » Megtakarítás

Totális csőd az alapszámla: a díjak láttán menekülnek az ügyfelek

Tavaly szeptember óta elérhető hazánkban az alapszámla, amelynek maximális díjait jogszabályban határozzák meg és bejelentett lakcím nélkül is igényelhetjük. A magyar lakosság azonban eddig alig néhány számlát nyitott, van olyan bank, ahol az igénylők fele külföldi.

Ősszel vezették be Magyarországon az alapszámlákat, amely lényege, hogy állandó bejelentett lakcím nélkül is nyithasson minden, az EU-ban tartózkodásra jogosult személy bankszámlát. A másik fontos jellemző, hogy az alapszámla maximális díja a minimálbér 1,5 százaléka lehet, ez tavaly  1575 forint volt, idén pedig 1665 forint. Kíváncsiak voltunk, hányan tudtak élni a lehetőséggel, ezért megkérdeztük a bankokat, mennyire sikeres a konstrukció.

A kutyának sem kell az alapszámla

A kérdéseinkre válaszoló bankok kivétel nélkül minimális érdeklődésről számoltak be, amikor az alapszámla népszerűsége után érdeklődtünk. Nem mindenhol árulták el a pontos számokat, azonban a Budapest Banknál ketten nyitottak alapszámlát (egy külföldi és egy magyar), a K&H-nál pedig mindössze egy fő élt a lehetőséggel. Emellett a CIB, a Raiffeisen és az UniCredit is úgy nyilatkozott, hogy nem sok alapszámlát nyitottak náluk, a pontos számokat azonban nem árulták el.

Kattints! Gigabírság: láthatatlan KRESZ-szabály szedi áldozatait a Tesco-parkolóban

Az OTP-nél az alapszámla iránt érdeklődő ügyfelek végül inkább más számlacsomag mellett teszik le a voksukat. Ennek oka, hogy az alapszámla díjainál kedvezőbb költséggel is elérhetők a számlacsomagok, ami a bankok többségénél hasonlóan alakul.

Az UniCredit szerint egyébként nem Budapesten választhatják majd sokan az alapszámlát, inkább a vidéki városokban, falvakban lehet népszerű, igaz, eddig ők sem sok alapszámlát nyitottak.

Kinek lehet jó az alapszámla?

Az eddigi igénylők alapján egyébként nehéz megmondani, hogy kinek lehet előnyös az alapszámla, a már megnyitott számláknál külföldi és magyar tulajdonosok egyaránt vannak.

Az alapszámlát létrehozó rendelet egyébként egy munkacsoportot is létrehozott, amely azt vizsgálja, hogy kik azok, akiknek a jövőben ingyenes lehet az alapszámla. Az egyeztetések részleteiről egyelőre nincsenek információk, azonban több csoportnak nyújtott ingyenes bankszámla is szóba jöhet. Az egyik csoport a nyugdíjasoké lehet, mivel ezzel a posta is jelentős összegeket spórolhat, ha az összes nyugdíjat bankszámlára utalják.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Már pár száz forintból is lehet nyugdíjad: íme a trükk
Kiszámoltuk, mennyit kellene félretenned.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Imádják a vért az öreg kontinensen: íme Európa horrorételei

Szinte bárhova vet minket a sors Európán belül, szinte mindenütt fogyasztanak állati vért különböző formában. A hagymás sült vért talán nem kell bemutatni, ez leginkább hazánkra jellemző. Szlovákia...
 

Így válaszd ki a legjobb vágódeszkát: tényleg olyan jó a műanyag?

A vágódeszka az egyik legfontosabb konyhai eszköz, különösen, ha sokat főzünk (ami ugye olcsóbb, mint étterembe menni). A legfontosabb, hogy milyen anyagból készül: Régebben a műanyag vágódeszkát...
NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

01.19-01.25
Országos

Aldi

01.19-01.25
Országos

Spar

01.19-01.25
Országos

Interspar

01.19-01.25
Országos

Tesco

01.19-01.25
Országos

Spar, Interspar

extra ajánlatok
01.12-02.02
Országos

Auchan

baba
01.05-02.01
Országos

Auchan

friss húsok
01.05-02.02
Országos