16 °C Budapest

Tessék mondani, mikor lesz nekünk eurónk?

Pénzcentrum
2014. szeptember 2. 05:30

A következő négy évben fokozatosan lecseréli a jegybank az összes, forgalomban lévő forint bankjegyet. A készpénzcsere több milliárd forintba kerül, ezért felmerül a kérdés, hogy megéri-e most megújítani a forint bankókat, ha esetleg bevezetnék az eurót? Egyáltalán, mikor van reális esély az eurózónához való csatlakozásra?

Hétfői sajtótájékoztatóján a Magyar Nemzeti Bank (MNB) bejelentette, hogy négy év alatt fokozatosan lecserélik az összes forgalomban lévő bankjegyet. Habár a régi bankókon szereplő történelmi portrék és a jelenlegi címletek megmaradnak, az arculat és a biztonsági elemek is megújulnak az évek folyamán. Először a tízezrest cserélik le, a következő megújuló címlettel pedig várhatóan következő évben lépnek tovább.

A jelenleg forgalomban lévő bankjegyek kibocsátását 1997-ben kezdte meg a jegybank. Az akkori átállás az új bankjegyekre körülbelül hárommilliárd forintba került és hét év alatt ment végbe.

A most kezdődő átfogó készpénzcsere várható nettó költsége 15 és 20 milliárd forint között lesz 2018-ig.

Azonban ha figyelembe vesszük azt is, hogy a jelenleg forgalomban lévő bankjegyeket is folyamatosan cserélni kellene az évek folyamán (a jegybank az összes forgalomban lévő bankó harmadát cseréli le évente), akkor a valóságban ez az összeg inkább 6-8 milliárd forintra tehető majd.

KATTINTS! Ilyen lesz az új tízezres bankjegy+FOTÓK

Látható tehát, hogy hosszú évekre és több milliárd forintra van szükség ahhoz, hogy egy ilyen mértékű készpénzcsere végbemehessen. Felmerülhet a kérdés, hogy bankjegyek cseréjéből lehet-e bármilyen következtetést levonni a hosszú évek óta halogatott euró bevezetésével kapcsolatosan?

Következtetést bármiből le lehet vonni

- nyilatkozta Gerhardt Ferenc a hétfői sajtótájékoztatón az euró bevezetésével kapcsolatos kérdésre. Az MNB alelnöke hozzátette, hogy

a közös valuta bevezetésére vonatkozóan továbbra sincs hivatalos céldátum.

A jelenlegi készpénzállomány felújítását mindenképpen meg kellett kezdeni,

mert valamivel addig is fizetni kell.

2011-ben még úgy nyilatkozott Orbán Viktor miniszterelnök, hogy az euró bevezetésére reálisan 2020-ban van esély. Néhány hónappal később már a 2018-as bevezetést is lehetséges időpontnak nevezte a kormányfő és az akkor még nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György is. Ehhez képest 2013 végén már azt hangoztatta Orbán Viktor, hogy

amikor mi a csatlakozásról gondolkodunk, nem a következő évről beszélünk, hanem a következő évtizedről vagy két évtizedről vagy három évtizedről.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

5-10 éves csúszást jelenthet

Formálisan nem feltétlenül kell, hogy az MNB lépése azt jelentse, hogy csúszik az euró bevezetése, azonban gesztus szintjén valószínűleg ezt is akarja üzenni a pénzcsere - mondta el a Pénzcentrumnak Madár István, a Portfolio vezető elemzője.

Ez azt is jelentheti, hogy a magyar gazdaságpolitika stratégiai időtávon, 5-10 éven belül nem számol az euró bevezetésével. Pedig - ha a feltételeket, például a költségvetési hiány mértékét tekintjük - csatlakozásunk az eurozónához egyre közelebbi is lehetne - véli az elemző.

Az viszont nem túl jó hír, hogy hosszú évekig maradhat pénztárcánkban a fokozatosan leértékelődő forint: elég, ha csak arra gondolunk, hogy ezzel a lakossági vagyon is leértékelődik, de a devizahitelesek helyzetét sem könnyíti meg.

De hogyan jutottunk a 2006-os bevezetés tervétől 2040-ig?

Az eurózónához való csatlakozás elképzelése már 13 éve felmerült: 2001-ben az MNB akkori elnöke, Járai Zsigmond úgy nyilatkozott, hogy Magyarország 2006-tól csatlakozhat a valutaunióhoz.

A csatlakozás előtti évben, 2003 nyarán a Medgyessy-kormány bejelentette, hogy várhatóan 2008-ban válthatja a nemzeti valutát az euró. A 2004-es csatlakozást követően a bevezetés tervezett dátumát már 2009-re tolták ki, majd az évek folyamán ez módosult 2010-ra, 2011-re és 2012-re is.

Habár 2009-ben Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök már úgy nyilatkozott, hogy 2012 előtt nem reális az európai valuta bevezetésre, azonban arra nem látott okot, hogy azt 2014 utánra kellene halasztatni. Még ebben az évben utódja, Bajnai Gordon is a 2014-es bevezetést helyezte kilátásba.

A kormányváltást követően 2010 őszén Varga Mihály miniszterelnökségi államtitkár már óvatosabban nyilatkozott: céldátum helyett csak annyit mondott, hogy 2014-15-re az euró bevezetésének feltételei valósulhatnak meg. Fél évvel később pedig már el is jutottunk a fentebb említett 2018-2020-as céldátumig, amely körülbelül egybeesne a készpénzállomány lecserélésének végdátumával.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 08:35
Négy epizód készül az olimpiai, Európa-bajnoki és világbajnoki címet is megszerző profi magyar boksz...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem