13 °C Budapest

Sorra nyitják a számlákat a magyarok: tudnak valamit?

Pénzcentrum
2016. szeptember 20. 11:31

Egyre több bank kínál valódi nullás, vagy legalábbis igen olcsó számlacsomagot, amely első látásra igen kedvezőnek tűnhet. A számla megszüntetésekor azonban a régi bankunk számlazárási díjat számíthat fel, ráadásul az is előfordulhat, hogy jelentős kedvezményektől esünk el, ha bankot váltunk. A folyószámla kiválasztásakor nem árt előre gondolni arra is, ha hamarosan kölcsönt szeretnénk felvenni.

Ma már szinte kötelező, hogy mindenkinek legyen bankszámlája, a legtöbb munkáltató elvárja, hogy legyen hova utalni a fizetést, de a felsőoktatásba beiratkozáskor is elkérik a számlaszámunkat. A költségek viszont sokat változtak az elmúlt években, így könnyen lehet, hogy nem éri meg a jelenlegi bankunknál maradni, viszont ezért akár plusz díjakat is felszámolhat a bankunk.

Mennyi a lelépési pénz?

Bankonként, sőt, számlacsomagonként eltérő, hogy mennyit kell ilyenkor kifizetnünk, sőt, egyes esetekben még visszatérítési is kaphatunk a bankunktól. Mutatjuk, hogyan érdemes otthagyni a régi bankunkat:

  • A felmerült díjak a számla megszűntetésekor érvényesítésre kerülnek, az nyilvánvalóan nem elvárható, hogy egy átutalás díját vagy a havi számlavezetést ne számolják fel nekünk.
  • Alapszabály továbbá, hogy az előre kifizetett bankkártya díjának arányos részét visszakapjuk. Ha tehát az éves kártyadíj 3000 forint volt és fél év telt el a felszámítása óta, akkor ennek a felét, 1500 forintot kapunk vissza a banktól ezen a jogcímen.

A bankok azonban a számlanyitás utáni egy évben felszámolhatnak számlazárási költséget is, ez azonban nem minden bankra igaz.
A számlazárási költséget ugyan minden bank felszámolhatná (ha egy éven belül szüntetjük meg a számlánkat), azonban ezzel a lehetőséggel két banknál élnek: a K&H 6092 forintot számol fel, a CIB pedig az Eco számlacsomagnál kér 3500 forintot. Itt tehát érdemes lehet megvárni, hogy a szerződéskötés után elteljes egy év és ezután lehet ingyen megszüntetni a számlánkat.

Körkérdésünkben megkérdeztük a bankokat arról is, hogy mennyi számlát nyitottak meg és szüntettek meg az elmúlt időszakban, azonban erre a kérdésünkre nem kaptunk pontos választ. Persze volt olyan bank, amely elárulta a tendenciákat,

ez alapján azt mondhatjuk, hogy több számlát nyitnak a magyarok, mint amennyit megszüntetnek.

A Magyar Nemzeti Bank adatai egyébként ezt alátámasztják, 2016 első fél évében 163 ezerrel nőtt a bankszámlák száma, így összesen 9,43 millió számlát tartottak számon június végén.

Mikor váltsunk bankot?

Korábban már írtunk arról, hogy a bankok nulla költség közeli számlákkal kezdenek megjelenni, sőt valódi nullás ajánlatot is találhatunk. Valószínűleg ez is áll a számlanyitási kedv mögött, ráadásul ennek köszönhetően szinte mindenkinek érdemes egy pillantást vetnie a banki ajánlatokra, hiszen könnyen lehet, hogy a jelenleginél találunk olcsóbb megoldást (kivéve persze, ha már váltottunk ilyen számlacsomagra).

  • Nem érdemes rögtön a bankfiókba rohanni számla felmondásáért, ha
  • Olyan pénzintézetnél vezetjük a számlánkat, ahol van számlazárási díj és
  • Kevesebb, mint egy éve nyitottuk ott a számlánkat.

Akinek nemcsak a folyószámláját vezeti a bankjánál, hanem egyéb szolgáltatásokat is igénybe vesz, azoknak a jellemzően a többi szolgáltatás árával is érdemes kalkulálni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A legjobban azoknak érdemes átgondolnia a bankváltást, aki a közeljövőben lakáshitelt szabad felhasználású jelzáloghitelt, vagy egyéb, hosszabb futamidejű kölcsönt szeretne felvenni. A bankok többsége ugyanis akkor ad nekünk jelentős kamatkedvezményt a kölcsönre, ha nála vezetjük a folyószámlánkat, amelyre rendszeresen érkezik pénz (jövedelem).

Ha tudjuk, hogy hamarosan hitelt veszünk fel, akkor az új bankunkat akár az alapján is kiválaszthatjuk, hogy a többi pénzintézeti ajánlathoz képest alacsony a hitelkamat.

Ha megtakarításunk is van a jelenlegi banknál, akkor érdemes átböngészni ennek a feltételeit, ha ugyanis a folyószámla-vezetéshez kötődő kedvezményt ad a termék, akkor nem biztos, hogy jól járunk a váltással.

Kifejezetten előnyös lehet a váltás szempontjából a bankbetét. Ugyan ilyenkor érdemes a betét lejáratához igazítani a bankváltást, azonban a friss pénz beérkezése miatt az első lekötött betét miatt akár nagyobb kedvezményt is kaphatunk. A magasabb betéti kamat miatt nem feltétlenül érdemes váltani, azonban ha nagyobb összeget tartunk lekötve, akkor ezzel sem árt számolni a jövőben.

A hitelkártyáknál jellemzően nem kapunk kedvezményt, ha a folyószámla-vezető bankunknál váltjuk ki, viszont a visszafizetés lehet kényelmesebb, van olyan bank, ahol ezt pár gombnyomással megtehetjük és ilyenkor az átutalás díja is lehet alacsonyabb (vagy ingyenes), mivel saját számlák közötti átvezetésről van szó.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem