16 °C Budapest

Sorban állnak a háziasszonyok a magyar államadósságért

Pénzcentrum
2012. április 18. 05:27

Mennyiért éri meg? A kormány tervei között egyre erőteljesebben szerepel a lakossági állampapír-vásárlások felpörgetése. Az államnak ez olcsóbb, a hitelintézeteknek viszont drága forrásokat hozhat, az adósoknak pedig növekvő hitelköltségeket jelenthet. Akinek már van valamilyen számlája egy értékpapír-kereskedő cégnél, annak nem éri meg az alacsonyabb kamatok miatt az államkincstárnál is számlát nyitni. Kivéve persze a kevésbé kockázatos Prémium Államkötvények kedvéért, amit csak ott lehet vásárolni.

A költségvetési hiány finanszírozására a magyar állam is kötvényeket bocsát ki. Mint a lakosság általában, a túlköltekezéseit hitelből próbálja finanszírozni. Részben ezért, részben a már meglévő adósságállomány megújítása miatt szükséges időről-időre újabb és újabb kötvények kibocsátása. Nem mindegy azonban, hogy ezt milyen áron tudja megtenni. Minél olcsóbb az új hitelek felvétele (alacsonyabb az elvárt hozam), vagy a régiek refinanszírozása, annál kevésbé terheli meg az államot a teljes adósságszolgálat. Ezért fordulhat elő, hogy nálunk nagyobb GDP-arányos tartozással rendelkező országoknak néha kisebb gondot okoz a törlesztés. Ez azért lehet így, mert az adott ország hitelképességének megítélése kedvezőbb, ezért olcsóban hitelezik.

A hitelek költségeit leginkább hiteles gazdaságpolitikával lehet csökkenteni, vagy olyan pénzügyi szerződéssekkel, mint amilyen az IMF-megállapodás (bár ez utóbbinak is egyre inkább feltétele az első tényező). A kormány azzal is próbálkozhat, hogy az adósság finanszírozását minél inkább a lakosságra próbálja tolni. A lakosságnak fizetett kamatok mértéke alacsonyabb, mint amit a nagyobb szereplők követelnek meg. Ez jól látszik a következő ábrán kialakult elsődleges piaci és a Magyar Államkincstáron keresztül értékesített kötvények hozamának különbségén.

Kiválasztottuk a múlt hét csütörtökön is kibocsátott2017/A elnevezésű 5 éves államkötvényt, amelyet a másodlagos piacon hétfőn 8,92 - 8,36 százalék közötti árfolyamokon forgalmaztak. A Magyar Államkincstáron (MÁK) keresztül például 8,36 százalékos hozamra számíthatott az, aki április 16-án vásárolt ebből az államkötvényből. Ugyanez a kötvény a 15, elsődleges piacon is résztvevő forgalmazó között 8,92 százalékos hozammal cserélt gazdát, az ő ügyfeleik 8,75 százalékkal szerezhették meg aznap.

Összesen 39 bázisponttal alacsonyabb kamatot fizet az államkincstáron keresztül értékesített államkötvény, mint ha ugyanazt egy gazdasági szereplőtől vásárolnánk meg. Az államkincstár által nyújtott szolgáltatások viszont ingyenesek, más szolgáltatóknál lehetnek egyéb díjak (számlavezetési, számlanyitási, tranzakciós stb.).

Hogyan vásárolhatok?

Lakossági ügyfélként vagy valamilyen forgalmazó rendszerén keresztül az esetleges díjak kifizetése után vagy az államkincstár által fenntartott intézményekben. A portfolio.hu egy korábbi elemzése összeszedte a brókercégek átlagos díjait, ami alapján láthatjuk, hogy ezeknek a forgalmazóknak az átlagos havi díja 0-1000 forint között alakul. A tranzakciós költség általában 0,1-0,5 százalék közötti, amit ugye a vásárolt mennyiség arányában fizetünk. Az egyéb költségek között szereplő kézpénzfelvételi díj átlagosan 0,25 százalék. A teljes díjkülönbség tehát 50 százalékpont, illetve a számlavezetési díj az ingyenes államkincstárral szemben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ez közelítőleg ugyanannyi, mint az éves hozamok közötti különbség, így elmondható, hogy hosszabb távú megtakarításoknál nincs lényeges különbség. A piaci szolgáltató választásának előnye, hogy nemcsak állampapírok között válogathatunk befektetésünk megtervezésekor, hanem a legtöbb pénzügyi termék rendelkezésünkre áll.

forrás: Webkincstár

A kockázatok és a Prémium Államkötvény

A kockázat

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm