16 °C Budapest

Sokat bukhatsz, ha neked is a két ünnep között utalták a decemberi fizetést

Pénzcentrum
2016. január 4. 11:36

A bankszámlacsomagok kedvezményes havidíjait és a kedvező hitelkamatokat a legtöbb esetben havi rendszeres átutaláshoz kötik a bankok. A közszféra dolgozói és a magáncégek között is akad olyan, aki viszont már a két ünnep között megkapta a decemberi bérét. Melyik bankoknál jelenthet ez problémát?

2014-hez hasonlóan a decemberi béreket sok helyen már 2015 végén, a két ünnep között átutalták a cégek. Nemcsak a vállalatoknál kapták meg korábban a fizetést a dolgozók, hanem a pedagógusok is decemberben kapták meg a bérüket.

A KLIK az esedékes munkabérek kifizetésénél a kollektív szerződésben foglaltaknak megfelelően jár el, így biztosítva azt, hogy minden munkavállaló a tárgyhónapot követő hónap 5. napjáig megkapja havi illetményét. A január eleji munkaszüneti napok miatt azonban ez decemberi utalással teljesíthető

 - válaszolt a Pénzcentrum kérdésére a Klebersberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) üzemeltetője, az Emberi Erőforrások minisztériuma (EMMI). Sok számlacsomagnál viszont problémát okozhat, hogy adott hónapban nem érkezik meg az átutalás, ráadásul számos hitel kamatkedvezményének feltétele a rendszeres jövedelem-jóváírás a folyószámlánkon. A válaszból ugyan kiderül, hogy mikor kapták meg a dolgozók a bérüket, azonban az nem, hogy amennyiben a korai utalás miatt a munkavállalót hátrány éri, akkor kaphat-e emiatt kompenzációt.

Melyik banknál lehet probléma?

Megkérdeztük a bankokat, hogy mit tehetnek az ügyfelek, ha a munkaadó korábban utalja el a béreket, illetve kell-e amiatt aggódniuk, hogy emiatt hátrány éri őket. Elsőként érdemes kiemelni a K&H-t, ahol tavaly még nem szenteltek külön figyelmet ennek, de mi a helyzet most?

A K&H számlacsomagjaiban a jövedelem feltétel vizsgálata így zajlik: ha havonta legalább a meghatározott összegben, bármilyen jogcímen, legfeljebb három részletben kell érkeznie belföldi forint átutalásnak a bankszámlára, a hónapok egybeesnek a naptári hónapokkal. Ha az ügyfél számlájára nem érkezik bér, akkor a jövedelem feltétel vizsgálaton nem fogja megkapni azt a kedvezményt, amit a többi hónapban megkap. Ez alól kivétel a következő január, mert amennyiben kéthavi bér érkezik idén decemberben a megszokott egy helyett, és mellette egy sem januárban, azoknak úgy futtatjuk le a januári jövedelem feltétel vizsgálatot, mintha januárban kapták volna az egyik bérátutalásukat. A hiteleknél a szerződésben szereplő törlesztési számlaszámra fut le a jövedelmi feltétel vizsgálat, úgy hogy több hónapot is figyel az automatizált rendszer

 - áll a bank válaszában. Ez azt jelenti, hogy idén már nem okoz gondot a bank ügyfeleinek a korábban utalás.

Az OTP bankszámláinál jellemzően a hónap 16. napja a forduló, így náluk nem okoz gondot a korábban utalás, a hiteleknél pedig szintén hasonlóan jár el a pénzintézet. A CIB számlacsomagjainál nincs jövedelem beérkezéséhez kötve a kedvező számlavezetési díj, így emiatt az ügyfeleknek nem kell a plusz díjak miatt aggódniuk. Az adósok pedig megnyugodhatnak: náluk a feltétel vizsgálata fél évente zajlik, ami nem a naptári évhez köthető, így csupán a január elsején folyósított hiteleknél lehet probléma, de csak akkor, ha a jóváírás mértéke fél év alatt nem haladja meg a 600 ezer forintot.

Az Ersténél nem feltétlenül a jóváíráshoz kötött a kedvezményes számlavezetés, adott mennyiségű tranzakció teljesítésekor is olcsóbb lesz a számlánk. Ha viszont a jövedelem feltételt választjuk, akkor a a fordulónap a hónap közepére esik, vagyis az Erste számlacsomagjainál sem okoz gondot a korai utalás. A hiteleknél hasonlóan jár el a bank, a vizsgálat adott hónap 15. és a következő hónap 14. napja között történik, ráadásul a kamatkedvezmény megvonására csak akkor kerül sor, ha három egymást követő hónapban nem teljesül a feltétel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Raiffeisen a K&H-hoz hasonlóan figyelembe veszi a korábbi utalást, hitel esetén pedig a fordulónap 21-re vagy 25-re esik hiteltípustól függően, így a két ünnep közötti bérek átutalása nem érinti hátrányosan a bank ügyfeleit.

Más azonban a rendszer az UniCreditnél, mivel a meghatározott összegű átutalásból érkező jóváíráshoz kötött kedvezmények teljesülését egy automatikus rendszer vizsgálja minden tárgyhónapban. A teljesülés esetén a bankszámlák zárlati díja jóváírásra kerül, hiteleknél pedig a következő hónapra jár a kamatkedvezmény. Lényeges, hogy adott hónap kiesése nem jelenti a futamidő végéig történő kamatkedvezmény megvonását, a korábban utalás miatt csak egy hónapig kell magasabb kamatot fizetni.

 

A jóváírások összegét a bank havonta vizsgálja, a tárgyhónapot megelőző hónap 20-tól tárgyhónap 19-ig terjedő időszakra vonatkozóan. Jóváírásnak az ügyfél banknál vezetett bármely bankszámláján a két legnagyobb összegű jóváírást tekintjük

 - mondta kérdésünkre az MKB. A hiteleknél egyébként a kiemelt kamatkondíció feltételeinek ellenőrzése során a legalább 6 hónapos hitelmúlttal rendelkező kiemelt kondíciót vállaló ügyfeleket ellenőrzi a bank. Három utolsó lezárt hónap közül legalább kettőben a feltételeket nem teljesítő ügyfelek esetén megvonják a kamatkedvezményt, amelyről az adós levélben kap értesítést. Amennyiben a számlára tárgyhónapot megelőzően érkezik jóváírás, nem okoz gondot a vizsgálatkor.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem