1 °C Budapest

Óvatosan a pénzeddel év végén: kerüld ki a legnagyobb csapdát!

Pénzcentrum
2016. december 9. 11:02

Év végéhez közeledve sokan gondolkoznak el azon, hova tegyék megtakarításaikat. Van, aki a prémiumát fektetné be, és van, aki ajándékként adnak valamilyen megtakarítási terméket. Bármilyen célunk is legyen, a tudatos pénzügyi tervezés fontos, és része az is, hogy biztonságos termékekbe helyezzük a pénzünket.

Amikor megtakarítást kezdünk, valamilyen befektetésben gondolkozunk, számos szempontot figyelembe kell vennünk. Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, milyen céljaink vannak a megtakarítással, azt is tudnunk kell, hogy mennyi pénzt, és milyen időtávra tudunk félretenni. Ezekre az információkra alapozva választhatjuk ki azt a megtakarítási terméket, ami számunkra a legjobb lehet - legyen szó bankbetétről, állampapírról, részvényről, vagy akár nemesfémről, ingatlanról.

A tudatos megtakarításnak azonban van még egy fontos szempontja: a pénzünk védelme.

Magyarországon a betétesek pénzére komoly garanciát vállalnak: a tudatos megtakarításnak az is része, hogy ezzel tisztában legyünk. Az elmúlt években láttunk olyat, hogy stabilnak hitt, általában jól hangzó, magas hozamot ígérő szolgáltatók dőltek be - mégis sok olyan ügyfél volt, akinek nem keletkezett kára.


Emlékezhetünk például arra, amikor 2015-ben bevonták a DRB bankcsoport működési engedélyét. A bank betétesei (akik több tízezren voltak) a kezdeti ijedtség után hamar megnyugodtak, hiszen 20 munkanap alatt hozzájutottak a pénzükhöz és a kamatokhoz is.

Mi az a betétbiztosítás? Hogy működik?

A betétbiztosítás a banki betétesek megtakarításait védi. Ha egy hitelintézet fizetésképtelensége miatt, az ott lévő bankbetét nem vehető fel, akkor az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 20 munkanapon belül az ügyfél részére kártalanítást fizet. A kártalanítás betétesenként és egy hitelintézetre összevontan legfeljebb 100 ezer eurónak megfelelő forintösszeg (az aktuális árfolyamon kb. 31 millió forint).

A magyar betétbiztosítás működésének lényege:

  • A hitelintézetek (tehát bankok, takarékszövetkezetek és lakástakarék-pénztárak) fizetésképtelensége esetén, az OBA kártalanítást fizet a névre szóló (a betétes adatait tartalmazó) betétek után magán és jogi személyeknek egyaránt.
  • A kifizetés maximum 100 ezer euró betétesenként (melyet az OBA forintban fizeti ki).
  • A biztosítás minden hitelintézetre külön-külön érvényes. Tehát, ha egy betétes több bankban helyezi el a pénzét, akkor mindenütt biztosítottá válik 100 ezer euróig.
  • A védettség kiterjed a még nem jóváírt banki kamatokra is, 100 ezer eurós értékhatáron belül.

Fontos figyelembe venni, hogy az OBA csakis ebben a három hitelintézet típusban (bank, takarékszövetkezet, lakástakarék-pénztár) védi a betéteket, más pénzügyi szolgáltatók (pl. biztosítók, pénztárak, brókercégek) megtakarítási/befektetési termékeit nem!

Nincs külön díja a védelemnek

Az OBA működését és a kártalanításra szolgáló vagyont a bankok befizetései és az azok befektetéseiből származó hozam fedezi. A betéteseknek törvény szerint járó pénz kifizetésének nem lehet pénzügyi akadálya: az OBA hitelfelvétele, kötvénykibocsátása mögött szükség esetén ott áll a magyar állam garanciája - erre láttunk példát a fentebb említett DRB Bank ügyében). A védettség (kevés kivételtől eltekintve) mindenkire vonatkozik, aki Magyarországon bankban, névre szólóan betétet helyez el. A védelem az OBA- tag banknál elhelyezett betétekre terjed ki, tehát úgy a magánszemélyek és a vállalkozások, mint az egyesületek, alapítványok stb. betétjeire, beleértve a külföldön élőket és a külföldieket is. A biztosításért az ügyfeleknek nem kell díjat fizetniük.

Mire figyeljünk, hogy biztonságban legyen a pénzünk?

Van néhány alapszabály:

  • Legyünk óvatosak azokkal az ajánlatokkal illetve konkrét hozam ígéretekkel, amik túl jól hangzanak ahhoz, hogy igazak legyenek - tanácsolja a Magyar Nemzeti Bank: "Most akár fél éven belül, garantáltan megduplázhatja pénzét!" "Használja ki a vissza nem térő lehetőséget és fektessen be azonnal!
  • Ne fektessünk be pusztán egy telefonbeszélgetés alapján;
  • Ne adjunk át készpénzt, mindig visszakövethető elektronikus utalással helyezzük el a befektetésre szánt összeget saját, névre szóló számlánkra;
  • Ellenőrizzük a hozamot kínáló szolgáltató hátterét, szerezzünk referenciát;
  • Mindig olvassuk át a tájékoztatókat, figyeljünk a kapcsolódó kockázatokra;

Fontos tudnunk, hogy a törvény értelmében a bankok kötelesek a betétbiztosítással kapcsolatos valamennyi lényeges kérdésről közérthető formában tájékoztatni, így arról, hogy mely betéttípusok biztosítottak.

A bank köteles pontos és részletes felvilágosítást adni:

ha olyan szolgáltatóra bízzuk a pénzünket, ahol nem kapunk ilyen tájékoztatást, érdemes meggondolni a döntésünket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A bankoknak is vannak nem védett termékei

Több bank is kínál olyan megtakarítási formát, amely nem védett, mint pl. önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás, kamatozó részvény, szövetkezeti részjegy, befektetői részjegy.

Fontos azonban tudni, hogy nem minden banki ügyfél védett. Az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások, kamatozó részvények, szövetkezeti részjegyek, befektetői részjegyek például nem védett megtakarítási formák, míg a névre szóló betéti lekötések, így a névre szóló betéti okiratok, betétszámlák, folyószámlák, bankszámlák, fizetési számlák azok, ha a pénzintézet az Országos Betétbiztosítási Alap tagja.

Így tudhatod meg a legegyszerűbben, hogy biztonságban van-e a pénzed

Érdemes tehát figyelni arra, hogy az adott pénzügyi szolgáltató rendelkezik-e betétbiztosítással. Arról, hogy pénzünket védett helyre tesszük, néhány kattintással, vagy egy telefonhívással megbizonyosodhatunk. Ha ezekben a listákban nem találjuk azt a pénzintézetet, szolgáltatót, ahová tennénk a pénzünket, legyünk óvatosak, gondoljuk meg a döntésünket.

Van egy másik egyszerű megoldás is: figyeljük az OBA emblémáját. A hitelintézetek számára kötelező az embléma feltüntetése az ügyféltájékoztató anyagokon. Ha ezt az emblémát látjuk, biztosak lehetünk abban afelől, hogy az a betéti termék biztosított, így vonatkozik rá a 100 ezer eurós védettség.

Fontos, hogy még időben tudjuk meg, védett-e az a befektetés, amibe a pénzünket tesszük. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy még azelőtt nézzünk utána, mielőtt lekötnénk a megtakarításainkat.

Cikkünk megjelenését az Országos Betétbiztosítási Alap támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem