17 °C Budapest

Öt meglepő tény a pénzről: nagyon piszkos, és drága is

Pénzcentrum
2014. augusztus 2. 10:01

Meglepő tények a pénzünkről: tudtad például, hogy a készpénzállomány több mint felét nagy címletek teszik ki? És hogy többet költ, aki kp-t használ?

Aki készpénzt használ, hajlamos többet költeni

Az emberek nagyvonalúbban adnak borravalót, bevásárlás során pedig hajlamosak az összes náluk lévő pénzt elkölteni, ha bankkártya helyett készpénzzel fizetnek, derül ki egy nemrégiben a Bankrate weboldalon publikált kutatásból. Joydeep Srivastava, a Maryland Egyetem professzora szerint a kutatás egyik legfontosabb következtetése: "Aki nagyobb összeget hord magával, úgy érezheti, több pénze van, így könnyűszerrel költ többet."

Készpénz, a betegségek "melegágya"

Egy európai bankjegyen körülbelül annyi baktérium található, mint egy vécékilincsen (azaz 11 ezer kórokozó, sőt más kutatások szerint ez a szám 26 ezerre rúg). Bár a magyarok 84 százaléka tisztában van azzal, hogy a "készpénz koszos", ám mégis csak töredékük mos kezet készpénzes fizetés után, amivel csökkenthetné a fertőző baktériumok és vírusok szervezetbe kerülését. Járványos időszakban érdemes még fokozottabban odafigyelni erre.

A parkolóautomata sem fogadja el a húszezrest

A forgalomban lévő készpénzállomány 33 százaléka tízezresekből, 22 százaléka húszezresekből áll, tehát az összes készpénz több mint felét nagy címletek teszik ki. Gyakran a kis boltok, vagy a jegy-, üdítő és parkoló automaták nem fogadják el a nagy címleteket. Ugyanakkor ezekben az esetekben egyre többször van lehetőség az alternatív fizetési módokra, például a mobiltelefonos, vagy bankkártyás fizetésre - tájékoztatta a Pénzcentrumot az OTP Bank.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Tízből egy elveszett pénztárca kerül meg

Az amerikaiak 57 százaléka egyáltalán nem hord már magával "hagyományos" fizetőeszközt - írta nemrég a Time magazin. Háromnegyedük a lopástól tartva, míg a megkérdezettek több mint fele, az összeg elvesztésének veszélye miatt, dönt úgy nap, mint nap, hogy otthon hagyja bankjegyeit. Félelmük nem alaptalan: tízből csupán egy elveszett pénztárca kerül vissza tulajdonosához sértetlenül, a teljes összeggel együtt - derült ki egy angliai felméréséből. Legbiztonságosabb a pénzt bankban tartani, így a legkisebb az esélye annak, hogy tolvajok áldozatává váljon az ember.

Drága az előállítása

Az elektronikus fizetési módok alacsonyabb költséget jelentenek, mint a készpénzes fizetés - össztársadalmi szinten is. Egy 5 forintos érme előállítása például 20 forintba kerül, nem is számolva a szállítás, tárolás, őrzés költségeivel. Mindemellett a kártyás és online fizetés gyorsabb, és kényelmesebb is. Nem véletlen, hogy mára a magyar háztartások közel 85 százaléka rendelkezik bankkártyával, a hazai internetezőknek pedig több mint harmada e-vásárló. Magyarországon jelenleg a kereskedők negyedénél van lehetőség bankkártyával fizetni, és az online elfogadóhelyek száma is kétszeresére nőtt három év alatt.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm