7 °C Budapest

Nyugdíjra spórolsz? Akkor ezt a határidőd ne feledd

2016. május 6. 12:02

A május 20-ig beadandó adóbevallásban a nyugdíj-előtakarékossági számlára és a nyugdíjbiztosításokra történő befizetések után járó adó-visszatérítést az érintetteknek kell kérnie - figyelmeztet közleményében a K&H Bank. Több tízezer forintos tételről van szó.

A nyugdíjas éveikre takarékoskodók számára kiemelten fontos a személyijövedelemadó-bevallásra vonatkozó május 20-i határidő. A bevallásban ugyanis jelezni kell a nyugdíj-előtakarékossági számlára vagy a nyugdíjbiztosításra a múlt évben befizetett összeget, mert csak ebben az esetben utalja vissza a kedvezményt az adóhatóság.

Jelentős tételt jelent az adókedvezmény a nyugdíj-előtakarékossági számlák esetében. A K&H Banknál tavaly a közel 4800 nyugdíj-előtakarékossági számlát vezető ügyfél összesen közel 420 millió forintot igényelt vissza, azaz fejenként átlagosan 88 ezer forintot kaptak.

A nyugdíj-előtakarékossági számlára befizetett összeg 20 százalékát, legfeljebb 100 ezer forintot vissza lehet igényelni adójóváírás formájában. Akik 2020 előtt elérik a nyugdíjkorhatárt, azoknál legfeljebb 130 ezer forint lehet a visszatéríthető összeg

- mondta el, Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A szakember szerint a nyugdíj-előtakarékossági számlás ügyfelek leginkább a befektetési alapokba fektetik a pénzüket. "Van egy aktív réteg, körülbelül az érintettek 10-15 százaléka, akik rendszeresen változtatják a portfóliójuk összetételét annak érdekében, hogy minél nagyobb hozamot realizálhassanak" - fogalmazott.

Horváth István felhívta a figyelmet arra, hogy az ügyfeleknek a nyugdíj-előtakarékossági számlának a számát - nem pedig a saját folyószámlájukat - kell megadniuk az adóbevallásban, hogy az adó-visszatérítés időben megérkezzen.

A nyugdíjbiztosítással rendelkezők számára szintén fontos az jövedelemadó-bevallási határidő az adókedvezmény érvényesítése érdekében. Az adókedvezményt növelni lehet azzal, ha egy-egy ügyfél nyugdíjbiztosítást és nyugdíj-előtakarékossági számlát is köt - mondta el Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosítás és saját értékesítési csatornák divíziójának vezetője.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kulcskérdés

A szakemberek szerint az öngondoskodás kulcskérdés annak érdekében, hogy a megtakarítók nyugdíjba vonulásuk után megfelelő jövedelemmel, vagyonnal rendelkezzenek. Minél előbb kezdi el valaki az takarékoskodást, annál nagyobb vagyonra tehet szert. Ezt mutatja, hogy a 2006 óta létező nyugdíj-előtakarékossági számlákkal igen jelentős hozamot lehetett elérni. Ha valaki 2006 óta évente 500 ezer forintot tudott megtakarítani nyugdíj-előtakarékossági számlán és egy defenzív - azaz alacsony kockázatú - alapot választott és élt az adókedvezménnyel, akkor az évesített hozama 9,3 százalékos volt. Hozzátette: egyszerűbben fogalmazva, tíz év alatt 5 millió forint tőke halmozódott fel, ehhez jött 1 millió forint adókedvezmény és tovább 2,5 millió forint hozam, így 8,5 millió forintra duzzadt a megtakarítás.

A nyugdíjbiztosítások ugyan rövidebb ideje támogatottak adókedvezménnyel, de az adókedvezmény mértéke megegyezik a nyugdíj-előtakarékossági számláéval, amely hasonlóképp jelentősen emeli az elérhető hozamot.

Az öngondoskodási piacon bőven van tér a bővülésre: a reálbérek tavalyi és idén várható jelentős növekedése miatt egyre többen indíthatnak nyugdíjcélú megtakarítást, amelyek az adókedvezmény miatt az egyik legjobb alternatívát jelentik. A K&H becslése szerint a következő három évben összesen évente 10-15 százalékkal növekedhet a nyugdíj-előtakarékossági számlás állomány, a nyugdíjbiztosítás esetében pedig akár 25-30 százalékos növekedés várható

- tette hozzá Kuruc Péter.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm