21 °C Budapest

Ne lepjen meg az ATM: amire nem gondoltál volna...

2014. november 21. 12:04

Imádják a magyarok a készpénzt, így nem meglepő, hogy az ATM-eken a legtöbben csak a "készpénzfelvétel" gombot figyelik. Pedig egyre több automatán van lehetőség sorban állás nélkül és nyitva tartási időn túl is befizetni a számlánkra pénzt. De hol élhetünk ezzel a lehetőséggel? Mennyit és hogyan lehet így befizetni?

Töretlen a készpénz népszerűsége Magyarországon, a havi kétszeri díjmentes készpénzfelvételnek (is) köszönhetően pedig egyre többet veszünk ki az ATM-ekből. A legtöbben céltudatosan csak készpénzfelvételre használják az automatákat, így talán sokan nem is tudják, hogy például a bankfióki sorban állást elkerülve, akár hétvégén is befizethetnek pénzt a számlájukra, ahol rögtön elérhetővé is válik az összeg.

Habár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 130-szor annyi készpénzfelvétel történik, mint ahányszor befizetnének, az elmúlt években így is folyamatosan nőtt a szolgáltatás népszerűsége. A fenti ábrából az is látható, hogy az átlagosan befizetett összeg négy év alatt pedig közel duplájára nőtt (50 ezer forintról 100 ezer forintra). Ugyanakkor az is igaz, hogy egyelőre csak néhány hazai bank automatái alkalmasak arra, hogy készpénzt fizessünk be rajtuk keresztül.

UniCredit: Befizetős ATM

Az UniCredit Bank a hazai piacon elsőként kezdett el 2011 országos hálózatában olyan ATM-eket felszerelni, amelyeken keresztül banki nyitvatartási időn kívül is lehet készpénzt befizetni oly módon, hogy

a befizetett összeg rögtön meg is jelenik az ügyfél számláján.

A szolgáltatás a kezdetektől fogva népszerűnek bizonyult mind a lakossági, mind a vállalkozói ügyfelek körében - tájékoztatta lapunkat az UniCredit. A szolgáltatás sikerét látva az automaták számának bővítése mellett döntött a bank, így ma már mintegy 70 ATM-en lehet készpénzt befizetni, egyszerre maximum 50 darab bankjegyet.

OTP Befizető ATM

A régebbi borítékos befizetés után az OTP-nél jelenleg kísérleti szolgáltatásként üzemeltetnek öt olyan bankfióki ATM-et (két budapesti bankfióknál, valamint három vidéki helyszínen: Győrben, Pápán és Mezőberényben), melyeken boríték nélkül akár 200 darab bankjegyet is be lehet fizetni (maximum 3,6 millió forintot).

Az öt berendezésen hetente összesen 200-250 befizetési tranzakció történik,

így október végéig pár ezer sikeres befizetés zajlott le. A tranzakciók összege igen eltérő, a gyakorlatban korábban a bankfiókban végzett tranzakciók jelennek meg. Elsősorban a fiókokban korábban gyakran befizető vállalkozások használják aktívan a szolgáltatást - mondta el az OTP lapunk kérdésére. Több olyan OTP-s ügyfél is van, aki több tucatnyi alkalommal fizetett már be, növekvő gyakorisággal a bankfiók nyitva tartási idején kívül. Lakossági ügyfelek is befizetnek, bár szintén a bankfióki trendből fakadóan kisebb számban.

A banki munkanapokon a 7:00-18:30 közötti időszakban a befizetett összegek jóváírása egyébként már 30 percen belül megtörténik, míg a 18:30 utáni és a hétvégi befizetések a tranzakció napját követő első banki munkanapon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

K&H: bankjegyek az ATM-be

Korábban a K&H-nál is lehetett már borítékban befizetni készpénzt, egy évvel ezelőtt viszont ők is elindították az ATM-es készpénz-befizetési szolgáltatását, és az üzleti ügyfélkör mellett a lakossági ügyfelek is hamar megkedvelték a berendezéseket.

Így összesen már több mint 20 ezer befizetés történt az egy év alatt, átlagosan pedig több mint 300 ezer forintot fizetnek be alkalmanként az ügyfelek

- mondta el lapunk kérdésére a K&H. Jelenleg nyolc ilyen gépet üzemeltet a bank, a további berendezések telepítése pedig folyamatban van.

CIB: borítékos befizetés

A CIB Banknál is hosszú évek óta tudnak az ügyfelek a fióki ATM-ek többségénél befizetni, itt azonban továbbra is csak borítékban lehet ezt megtenni. Ráadásul a befizetések feldolgozása a banki munkanapok reggelén történik, így a reggel 8 után befizetett összegek csak a következő banki munkanapon kerülnek jóváírásra.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm