15 °C Budapest

Nagyon nem mindegy, hova teszed a pénzed: a fiók mélye tuti bukó

2015. december 1. 05:45

Már itthon is egyre többen rendelkeznek valamilyen megtakarítással, és gondolnak a későbbi pénzügyi biztonságukra. Megnéztük, mire tesznek félre a magyarok, mi most a legnépszerűbb öngondoskodási termék, és mi a helyzet az idén lejáró Tartós Befektetési Betét- vagy Tartós Befektetési Értékpapírszámlákkal (TBBSZ, TBÉSZ) tartós befektetési, illetve betéti szerződésekkel, azaz a TBSZ-szel.

A magyarokat is egyre inkább foglalkoztatja jövőjük alakulása, és hogy minél előbb kezdjenek el megtakarítani. Jelenleg körülbelül 3 millióan rendelkeznek megtakarítással, ami tavalyhoz képest 3 százalékpontos növekedést jelent (70 százalékról 73 százalékra). Az öngondoskodási termékek közül az életbiztosítás, az értékpapír, a lekötött betétek és a lakástakarékpénztár, míg a megtakarítási célok toplistáján az ingatlan, a tanulás és a váratlan helyzetre való felkészülés a legnépszerűbbek - derült ki az OTP Öngondoskodási Indexéből.

Az utóbbi években egyre fontosabb a megtakarítási célok közül a váratlan helyzetre való felkészülés, illetve növekedett a nyugdíjas évekre megtakarítók tábora is.

Mibe tesszük, és hol tartjuk a pénzünket?

Jelenleg a megkérdezettek közel egyharmada kizárólag otthon tartja a megtakarítását, amivel komoly biztonsági kockázatot vállalnak. Sokan azért tartják otthon a pénzüket, mert nem ismerik eléggé a banki befektetési lehetőségeket, vagy mert hamarosan fel szeretnék használni megtakarításaikat. Jelentős, közel 40 százalékuk pedig nem bízik a pénzintézetekben, és attól fél, hogy esetleg nem látja viszont a pénzét, aminek köze lehet az elmúlt évek brókerbotrányaihoz is. Illetve vannak, akiket az alacsony kamatkörnyezet riaszt el a banki befektetési termékektől.

Bár vannak, akik tartanak tőle, a banki megtakarításokkal kedvező hozamokat érhetünk el, ráadásul bizonyos idő után adómentesen vehetjük fel az összeget és az utána járó hozamokat. Az előnyös adózási feltételei miatt például a Tartós Befektetési Számla (TBSZ) ajánlott megtakarítási lehetőség azoknak, akik hosszabb távon szeretnének félretenni. Lényege, hogy a megtakarító a törvényben meghatározott feltételek teljesülése esetén, részben vagy egészben mentesül a 16 (jövőre 15) százalékos kamat- és árfolyamnyereség-adó alól. Azaz három év után a TBSZ-en megtakarított pénzünket egészségügyi hozzájárulás (EHO) nélkül (6 százalék) és 16 százalék helyett 10 százalékos kamatadó megfizetése mellett vehetjük fel. Ha további két évet várunk, akkor pedig a kamatadót is elfelejthetjük. A 2013. augusztus 1. előtt nyitott TBSZ számlák pedig teljes EHO mentességet élveznek.

Két formája van:

  • Tartós Befektetési Betétszámla: betétek kezelésére;

  • Tartós Befektetési Értékpapírszámla: értékpapírok kezelésére (például: állampapírok, befektetési alapok, részvények)

Mik a tartós befektetési számla jellemzői?

A TBSZ célja az öngondoskodás és a hosszú távú megtakarítások ösztönzése - derül ki a Magyar Nemzeti Bank tájékoztatásából.

  • minimális kezdőtőke szükséges a számla megnyitásához (25 000 forint);

  • a számla nyitásának évében helyezhető el a megtakarítani kívánt összeg a számlán ("felhalmozási" időszak);

  • ugyanazon naptári éven belül egy szolgáltatónál csak egy-egy betéti, illetve értékpapír típusú befektetések nyilvántartására szolgáló számla nyitható. Más tekintetben azonban a szerződések száma nem korlátozott, azaz több különböző szolgáltatóval is köthet tartós befektetési szerződés ugyanazon naptári éven belül;

  • 3-5 éves lekötési időszak esetén adókedvezményt, vagy adó- és járulékmentességet biztosít;

  • keretjellegű szerződés, vagyis széles körű befektetési termékek tartására nyújt lehetőséget; az ügyfél a kockázatviselő képessége alapján határozhatja meg befektetése összetételét, melyet a futamidő alatt bármikor megváltoztathat;

    NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

    Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • forint és TBÉSZ esetében deviza alapú eszközök is lehetnek a befektetési termékek;

Idén járnak le a TBSZ-ek

A Portfolio november eleji TBSZ-körképe szerint a nyolc legnagyobb hazai bank TBSZ-állománya nagyságrendileg mintegy 300 ezer darabot tesz ki, melyből az ismert adatok szerint a legtöbbet az OTP-nél nyitotta a hazai lakosság. Bár a TBSZ-ekben tartott vagyon nagyságára nincsenek pontos adatok, a nagybankok közül négy esetében nyilvános a számlák darabszáma:

  • OTP Bank: 80 ezer darab

  • MKB Bank: 32 ezer darab

  • UniCredit Bank: 16 ezer darab

  • Budapest Bank: 10 ezer darab

December 31-ével járnak le az első, 2010-ben indított számlák. A teljes állománynak nagyjából 22 százaléka jár le idén, ez körülbelül összesen 50 ezer lejáró TBSZ-t tesz ki, amiből közel 34 ezer befektetési és csaknem 15,5 ezer betéti szerződés.

A megtakarítást ki lehet venni vagy tovább is vihető egy újonnan nyitott 2015-ös TBSZ számlán, a megtakarító döntésétől függően. Ez utóbbihoz azonban 2015. december 31-ig nyilatkozat szükséges. Aki december 31-ig nem nyilatkozik, az lemarad a TBSZ15 újrakötésének (hosszabbításának) lehetőségéről. Egyelőre még nincsenek pontos adatok arról, hogy hányan döntenek majd a TBSZ továbbvitele mellett, de a bankok az év utolsó hónapjára várják a nagy felfutást, sokuk szerint ugyanis jelentősen megnőhet az év hátralevő részében a TBSZ-nyitások száma.

Ezen a héten olvasóink kérdéseit is várjuk szerda estig a TBSZ-szel kapcsolatosan: a kérdéseket az OTP Bank szakértői válaszolják majd meg.

Címünk: penzcentrum@penzcentrum.hu

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 13:24
A következő szezontól az RTL+ lesz az UEFA Bajnokok Ligájának otthona, a műsorvezetők Matthesz Flóra...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem