12 °C Budapest

Mozgó terminálokkal szerelik fel a biztosítási ügynököket

Pénzcentrum
2017. február 2. 09:22

Hamarosan 350 biztosítási ügynök kaphat hordozható mPOS terminált, így amikor biztosítást kötünk, rögtön be is tudjuk fizetni az első díjakat bankkártyánkkal. Ez kiválthatja a sokszor használt készpénzt és amellett, hogy csökkenti a visszaélés lehetőségét, a díj is hamarabb beérkezhet. Nem kizárt, hogy hamarosan már a szerelőknek is ezzel fogunk fizetni.

Amikor biztosítást kötünk, jellemzően több lehetőségünk van az első díj befizetésére:

  • Átutalással fizetünk (esetleg egyéb fizetési megoldással),
  • Csoportos beszedési megbízást adunk vagy
  • Az ügynöknek adjuk oda a díjat elismervényért cserébe.

Míg az első két lehetőség már modern megoldásnak számít, addig az utolsó lehetőséget ad a visszaélésre. Ugyan az ügynökök túlnyomó többsége tisztességes, de előfordult már, hogy az összeg nem érkezett meg a biztosítóhoz, persze ez büntető eljárást vont maga után.

Egy új technikai megoldásnak köszönhetően viszont kiküszöbölhető a készpénz kezelésével járó nehézség. Mostantól ugyanis a Generali ügynökeinél is úgynevezett mPOS terminálok lesznek, amelyekkel az első díj befizetését a szerződés aláírásakor, bankkártyával tehetjük meg. Korábban már az Allianznál volt ilyen megoldás egyébként. A bevezetéskor 350 ügynök kap mPOS-t, ami az összes közvetítő fele, később ezt a lefedettséget kiterjesztik, valószínűleg hamarosan minden ügynöknél lesz terminál.

Miben más az mPOS?

A boltokban található POS és az mPOS terminálok egyaránt kártyás fizetésre szolgálnak, az érintéses fizetési eszközök mellett a mágnescsíkos, a chipes+PIN-kódos fizetés is lehetséges. ezekkel. A különbség elsősorban a méretben tetten érhető, az mPOS ugyanis alig nagyobb, mint egy bankkártya, leginkább egy okostelefonhoz hasonlít méreteiben.

Helyet elsősorban azzal spóroltak, hogy ezekben nincs a nyomtató készülék, a nyugtát ugyanis e-mailben kapja meg a kártyatulajdonos. Az eladónak sem nehéz az újfajta eszköz használata, mindössze egy mobilnettel rendelkező okostelefonnal kell összekötni, ez Bluetooth technológián keresztül valósul meg.

Ez nemcsak az ügyfelek bizalmát növelhet, hanem az ügynökök munkáját is leegyszerűsíti, nem kell ezentúl akár több százezer forinttal a postára rohanniuk, mivel az első díjat egyből a biztosítónak fizethetik be az ügyfelek.

Nemcsak biztosításoknál lehet jó

Az mPOS terminálokat azonban nemcsak a biztosítási ügynökök használhatják, gyakorlatilag minden fizetési helyen használhatjuk majd. A készpénz helyett használt banki megoldások egyébként a kormány teveivel is egybe esnek, a Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanis nemrég keményen kiállt a készpénzhasználat ellen.

Jelenleg 220 ezer online pénztárgép van bekötve a NAV-hoz, a POS terminálok száma pedig mindössze 100 ezer. Már ebből is látszik, hogy nagyjából 120 ezer terminált lehetne szinte azonnal üzembe helyezni, nem is beszélve azokról az iparágakról, ahol jelenleg nincs online kassza kötelezettség, viszont a fizetést nagyban megkönnyítené egy ilyen eszköz.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az mPOS eszközök viszont megkönnyíthetik a kártyás fizetés elterjedését, ezekkel lehetőség nyílik arra, hogy a jövőben ezzel fizessünk

  • a futároknak,
  • a kihívott szerelőnek vagy
  • a taxisoknak.

Hitelkártyával is jobb

Ha készpénz helyett bankkártyával fizetünk, akkor megúszhatjuk, hogy több tízezer, sőt esetenként százezer forintot kelljen magunknál hordani. Egy hitelkártya használatával azonban még többet nyerhetünk, ezek ugyanis jellemzően visszatérítést adnak vásárlásainkból, amelyek általában 1 és 5 százalék közöttiek.

Ez azt jelenti, hogy ha például egy 200 ezer forintos notebookot vagy okostelefont veszünk, akkor ezután 2 ezer és 10 ezer forint közötti visszatérítést kaphatunk. Persze a havi számláinkat, egyes szolgáltatóknál pedig megtakarításainkat, biztosításaink díjait is fizethetjük hitelkártyával. Ha ezek havi átlagos összege 50 ezer forint, akkor 2 százalékos visszatérítés mellett havi ezer forintot, éves szinten pedig 12 ezer forintot spórolhatunk.

Betiltják az illegális tevékenységeket?

A készpénzhasználat és a nagy mennyiségű forgalomban tartott készpénz elsősorban a feketegazdaságot erősíti. A bankszámlák és bankkártyák pénzügyi műveletei ugyanis jól visszakövethetők a bűnüldöző szervek által, ha erre szükség van, míg a készpénzmozgásra semmilyen rálátása nincs a hatóságnak.

A fizetési technológiák elterjedése így segít kiküszöbölni, de legalábbis csökkenteni az áfacsalást, segíti a szervezett bűnözés elleni küzdelmet és a bejelentés nélküli munkahelyek számának csökkentéséhez is hozzájárulhat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem