13 °C Budapest

Milliókat tehetsz félre pár ezerből: így fogj hozzá - heti összefoglaló

Pénzcentrum
2012. április 1. 19:06

Felmérések szerint nehéz helyzetben vannak a magyar családok - legalábbis megtakarítási szempontból. Évek óta nem tettünk félre olyan keveset, mint tavaly, az öngondoskodás és a gyerekek jövőjére való takarékoskodás egyre inkább háttérbe szorul. Sokak számára a kezdő lépések mennek a legnehezebben. A Pénzcentrum.hu ezen a héten az öngondoskodás fontosságára hívta fel a figyelmet (sorozatunk a következő napokban is folytatódik). Íme a 13. hét legérdekesebb cikkei.A teljes írás elolvasáshoz kattints a címekre!

Álom marad a megélhetés az állami nyugdíjból
A magyarok 45 százaléka biztosra veszi, hogy a nyugdíja nem lesz elég a tisztes megélhetéshez - derül ki az OTP Öngondoskodási Indexből. A lakosság 47 százalékának nincs megtakarítása. A megkérdezettek 58 százaléka kijelentette: semennyit nem képes félretenni nyugdíjas korára. Bizakodásra ad okot azonban, hogy összességében nő a megtakarítási hajlandóság annak ellenére, hogy csökkennek a lakosság pénzügyi tartalékai.

Milliókat tehetsz félre pár ezerből: így fogj hozzá

Az általánosan elfogadott meghatározás szerint megtakarításunk akkor keletkezik, ha egy adott időszakban bevételeink összege meghaladja a kiadásokat, vagyis megszerzett jövedelmünket nem költjük el teljes egészében. Ha odafigyelünk pénzügyeinkre, és havi bevételeinkből rendszeresen félreteszünk, akkor pénzünk - ha az első időszakban lassan is, de biztosan- gyarapodni fog.

Út az első millióhoz: mikor, mennyit, hogyan?

Rengeteg ajánlattal és még több fantázianévvel találkozhat az, aki a banki megtakarítási formák útvesztőjébe téved. A különböző ajánlatokat böngészve pedig gyakorta merül fel a kérdés: mikor, mennyit, és mégis mibe? Ezek többnyire egyszerűen megválaszolható kérdések, ám ha saját pénztárcánkról van szó, mégis jobban érezzük súlyukat. Éppen ezért a Pénzcentrum.hu ezúttal megmutatja, a különböző élethelyzetekben melyik termék lehet a legjobb választás.

Új feltételekkel házal a Provident: itt vannak a részletek
44 százalék körüli lesz a Providentnél a THM a hiteldíjakat maximáló törvény életbelépése után. Azért nem 31 százalék, mert a társaság ezentúl nem személyi kölcsönt folyósít, hanem kötött hitelcélú a "mindennapi élet felszerelési tárgyainak, tartós fogyasztási cikkeinek megvásárlásához, szolgáltatások igénybevételéhez nyújt" hitelt, melyekkel szemben megengedőbb a szabályozás.

A magyar nyugdíjbotrány Strasbourgig is elér

A magánnyugdíjpénztári törvény soron kívüli megsemmisítését kéri újabb alkotmánybírósági beadványában a vegyipari szakszervezet. A VDSZ makacsul kitart korábbi álláspontja mellett, miszerint a törvény és annak betartatása súlyosan sérti az emberi méltóságot és az önrendelkezési jogot. A szervezet a strasbourgi bírósághoz készül, több ezer tag megbízásából.

100 százalékos állami nyugdíjra számíthatnak a magánpénztári tagok
Januártól 100 százalékos állami nyugdíjra jogosultak a magánnyugdíj-pénztári tagok - derül ki a nemzeti fejlesztési miniszter válaszleveléből, amelyet Szabó Máté, alapvető emberi jogok biztosa kérdésére küldött.

Társasházban laksz? Így lehet filléres a rezsid
Bár a társasházak gyakorta riadnak vissza a korszerűsítéstől a bekerülési költségek hallatán, ugyanakkor számos olyan pénzügyi lehetőség áll rendelkezésre, mely mankót jelent a társasházaknak a korszerűsítési beruházások megvalósításában.

Lelepleztük az országos "mutyit": mit titkolnak a lakóparkok?

Kritikán aluli a hazai lakópark fejlesztők adatszolgáltatási hajlandósága - derül ki lapunk felméréséből. Törvény írja elő ugyanis, hogy 2009 óta minden új építésű ingatlan esetében kötelezően el kell készíttetni az energetikai tanúsítványt, s azt a transzparencia érdekében kötelezően fel kell tölteni egy központi adatbázisba, mely mindenki számára szabadon hozzáférhető. Vizsgálódásunk szerint ugyanakkor a legtöbb érintett nem tesz eleget az előírásnak.

Szembemegy a kormány az uniós játékszabályokkal

Kiskapukat gyárt, s szembe megy a kormány az Európai Unió által meghatározott irányelvekkel. Egy friss kormányrendelet-módosítás szerint ugyanis nem kell energetikai tanúsítványt készíttetni a bedőlt hitelesektől megvett, illetve nekik bérbe adott lakások esetén. Bár az ócsai Szociális Családiház-építési Program keretében felépülő épületek szintén bérleményként fognak üzemelni, ugyanakkor esetükben nem jelent kibúvót az előírások alól a módosítás.

Kiderült: ekkora lakásban él a legtöbb magyar

Tíz év leforgása alatt közel 400 ezerrel növekedett Magyarországon a teljes lakásállomány, mely így lassan eléri a 4,5 milliós darabszámot - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2011-es Népszámlálási adatokra hivatkozva.

Interneten adod el megunt cuccaidat? Te is pórul járhatsz

Alaposan meggyűlhet a bajuk az adóhatósággal azoknak az interneten kereskedőknek, akik nem ismerik kellőképpen a rájuk vonatkozó adózási szabályokat. Nyugodtan aludhatnak azok a kismamák, akik eseti jelleggel adják el a gyermekeik kinőtt ruháit, megunt játékait. Azok viszont már gazdasági tevékenységet folytatnak, akik rendszeresen értékesítenek.

Kivetette hálóját a NAV a "céglovagokra"
Új eszközzel, az adóregisztrációs eljárással akadályozhatja meg az idei évtől a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy olyan magánszemélyek alapíthassanak céget, vagy szerezzenek 50 százaléknál nagyobb befolyást valamely társaságban, akik korábban jelentős köztartozással döntöttek be vállalkozásokat. Eddig 419 újonnan alakuló cég vezetője akadt fenn a rostán.

Ennyi pénz jár Schmittnek, ha lemond

Élete végéig megilleti Schmitt Pált a mindenkori köztársasági elnöki tiszteletdíjnak megfelelő mértékű pénzbeli juttatás attól függetlenül, hogy mennyi ideig lesz hivatalban - így módosított a kormánypárti parlamenti többség a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló jogszabályt idén január elsejétől.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kevesebb hosszú hétvége lesz jövőre, mégis örülhetünk
Izgalmas év lesz 2013 a munkaszüneti-és pihenőnapok tekintetében. Bár eggyel kevesebb lesz a hosszú hétvége, mint idén, egyetlen ünnepnapot sem veszítünk el, mivel egy sem esik majd hétvégére. Az is kiderült, hogyan dolgozunk idén év végén, szilveszter előtt.

Megjöttek a népszámlálási adatok: egyre fogy a nemzet

Magyarország népessége 2011. október 1-jén 9 millió 982 ezer fő volt a népszámlálás előzetes, a részletes feldolgozás előtti, adatgyűjtés-szervezési információk alapján összeállított eredményei szerint. Ez 2,1 százalékkal kevesebb az előző, 2001. február 1-jei népszámlálási adatnál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

5 tipp, amivel biztonságban lesz a mobilod
Évente közel 30 milliárd forint értékű okostelefont hagynak el csak az amerikaiak - írja a Lockout a jelentésében. Leggyakrabban kávézókban, bárokban felejtik ott a készülékeket. Néhány szabály betartásával ekkor is nagy valószínűséggel épségben kaphatjuk vissza telefonunkat, vagy rosszabb esetben sem kell attól tartanunk, hogy a rajta lévő adatokkal vissza tudna élni valaki. 5 tipp, amivel biztonságosabbá teheted a mobilodat.

Már a gazdagok is turkálóban vásárolnak
Izgalmas és mozgalmas folyamatok kísérik a hazai használtruha-piacot. Miközben egyre többen vannak olyanok, akik már a turkálókat sem engedhetik meg maguknak, a tehetősebb vásárlók feltűnően sokszor keresik fel a secondhand üzleteket. Üzletek jönnek-mennek, a nagy láncok nőnek, az egyéni vállalkozók pedig egyre nehezebben bírják a versenyt. Az viszont vitathatatlan, hogy Magyarország egyre inkább turkáló-nagyhatalommá válik.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem