16 °C Budapest

Miért tart valaki százezreket, milliókat befőttesüvegben?

2014. október 31. 06:03

Nem kérdés, hogy minden családi költségvetésben szerepelnie kell, kellene megtakarításnak: mindenkinek vannak céljai, amire érdemes félretennie. Mi magyarok is sok olyan célt tudunk felsorolni, amire érdemes takarékoskodnunk: a lakásfelújítástól gyermekeink oktatásán át egészen az időskori megélhetésig. Természetesen sok kérdést felmerül akkor, amikor a megtakarításokról beszélünk. Sokak számára lehetetlennek tűnik, hogy bevételeik és kiadásaik, szoros családi költségvetésük mellett félretegyenek. Mások azt nem tudják, hogy induljanak el a hosszú távú megtakarítás útján. A Pénzcentrum Kozek Andrást, az Allianz Hungária Zrt. vezérigazgató-helyettesét kérdezte arról, hogyan sikerül gondoskodnunk a jövőről, hogyan lehet jellemezni egy tipikus magyar takarékoskodót, és persze arra is kíváncsiak voltunk, a szakember szemével melyek azok a termékek, amelyek hosszú távú, kiszámítható öngondoskodást tesznek lehetővé.


Öngondoskodás, megtakarítás, befektetés, biztos jövő: már-már közhelyesnek tűnő kifejezések, amikkel nap, mint nap találkozunk. Elvileg mindenki tudja, hogy szükséges a saját, a családja jövőjéről gondoskodnia, de vajon ténylegesen teszünk is ezért? Mit mutatnak a számok: valóban sikerül gondoskodnunk a jövőnkről?

Az Allianz Hungária Zrt. megbízásából a GfK Hungária Kft. piackutató cég által a 25-65 év közötti, autóval és lakással rendelkező lakosok körében végzett kutatás szerint tízből 4 válaszadónak nincs megtakarítása, döntően azért, mert minden jövedelmükre szükség van a megélhetéshez. A megtakarítók több, mint fele rendszeresen is félre tud tenni, de minden harmadik megtakarító csak alkalmanként képes erre. Az 55-65 évesekre és az egy fős háztartásokra pedig nagyobb arányban jellemző, hogy nehezebben tesznek félre, és csak korábbi megtakarításokkal rendelkeznek.

Hogy lehetne leírni egy tipikus magyar "öngondoskodót"? Milyen eszközöket használ, hogyan próbál meg családja jövőjére félretenni?

Ma Magyarországon a legnépszerűbb megtakarítási formák a betétek, az életbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár, de úgy tűnik,

még mindig sokan tartják befőttes üvegben vagy a párnájuk alatt tartalékaikat, hiszen a kutatás alapján a készpénz a negyedik legnépszerűbb megtakarítási mód.

Egy korábbi kutatásunk szerint azok, akik fele tud havi rendszerességgel, vagy alkalmanként félretenni pénzt, átlagosan a háztartás havi nettó jövedelmének 13 százalékát.

Kozek András (Fotó: Allianz)

A megtakarítás képzésének legfőbb célja a váratlan kiadásokra, a nyugdíjas évekre, valamint a gyermekek jövőjére való felkészülés, de ez korcsoportonként, élethelyzetenként és személyiségtípusonként eltérő képet mutathat.

A 25-34 éves korcsoport például leginkább az esküvőre, nászútra, családalapításra, a 35-45 évesek a gyermekeik jövőjére, iskoláztatására, a 45 feletti korcsoport pedig elsősorban a nyugdíjas korára takarékoskodik.

A pezsgő társasági életet élők 80 százaléka utazásra, üdülésre gyűjti a pénzét, de ugyanez a motiváció jelenik meg a legtöbb kockázatvállaló kedvű válaszadónál is.

Sokan azt mondják, jelenlegi jövedelmükből képtelenség hosszú távon gondoskodni: mennyire jelentik a kispénzű emberek a megtakarítások célcsoportját, hogy lehet mégis elindulni az úton alacsony jövedelemből?

Valóban az egyik fő probléma az, hogy az emberek nagy része csak úgy látja értelmét a takarékoskodásnak, ha rendszeresen és jelentős összeget tud félretenni, éppen ezért alkalmanként és kisebb összegekkel ezt nem kezdi meg.

Jó példa erre egy korábbi, Allianz és GfK által közösen végzett, öngondoskodási hajlandóságot vizsgáló kutatás. A válaszadók véleménye szerint 53 ezer forint havi megtakarításra van ahhoz szükségük, hogy időskorukban megfelelő színvonalon élhessenek.

A tapasztalataink azonban azt mutatják, hogy már sokkal kisebb összeggel, akár havi 10-20 ezer forinttal is érdemes elkezdeni a takarékoskodást, hiszen már ez is jelentős kiegészítést jelenthet nyugdíjas éveinkben, illetve más megtakarítási célokhoz is nagy segítséget nyújthat.

Sőt azoknak is érdemes megtakarításban gondolkodniuk, akik rendszeresen nem, de alkalmanként képesek félretenni pénzt, ma már mindegyik csoport számára léteznek a céljaikhoz és lehetőségeikhez alakítható termékkonstrukciók.

A piacon sokféle megtakarítási termékkel találkozhat az, aki úgy gondolja, hogy most jött el az ideje, hogy hosszabb távon takarékoskodjon. Melyek azok a termékek, amelyek kiszámítható, hosszú távú öngondoskodást jelentenek?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A körülményeink és az éppen aktuális élethelyzetünk határozza meg azt, hogy milyen célból kezdjük el a takarékoskodást. A tapasztalatok és a kutatások azt mutatják, hogy ha hosszú távú megtakarításról van szó, továbbra is a nyugdíjpénztárakban és az életbiztosításokban bíznak a leginkább az emberek, ezek a leginkább preferált öngondoskodási formák. A befektetési alapú életbiztosítások azért tartoznak a legnépszerűbb megtakarítási termékek közé minden célnál és korcsoportnál, mert a megtakarítások mellett biztosítási védelmet is nyújtanak, ami rendkívül fontos a nem várt eseményekre való felkészülés miatt. Ráadásul a legjobb termékek már úgy vannak kialakítva, hogy teljesen rugalmasan saját igényeinkhez és anyagi helyzetünkhöz igazíthatóak, így alkalmasak lehetnek akár arra is, hogy a gyermekeink jövőjére, vagy saját időskorunkra takarékoskodunk.

Mik a legjobb eszközök a hosszú távú, akár generációkon átívelő megtakarításnak? Vegyünk aranyat és ássuk el a kertben, vagy esetleg léteznek erre korszerűbb megoldások is?

A befektetési alapú életbiztosításokat mindenképpen ajánlanám erre a célra is, hiszen ha minden jól megy, akkor megtakarítási konstrukcióként működnek, és kamattal növelve kapja meg a pénzét az ügyfél. Ugyanakkor, ha például a gyermekeink számára takarékoskodunk, megnyugtató lehet az a tudat, hogy ha velünk véletlenül történik valami, az addigi megtakarításainkon felül az életbiztosítási fedezet alapján is fizet szeretteinknek a biztosító.

Milyen öngondoskodási/biztosítási termékek léteznek kifejezetten családok számára? Tipikusan mely családoknak érdemes ilyen termékekben gondolkozni, mi lehet az az átlagos havi összeg, amivel már érdemes családi programba belevágnunk?

Az életünk tele van kockázatokkal, egy megfelelő életbiztosítás segíthet a nem várt eseményekre való felkészülésben. Különböző életszakaszokban, élethelyzetekben más-más más kockázatoknak vagyunk kitéve, más kockázatokkal kell szembenéznie például egy fiatal párnak, kisgyermekes családnak, vagy egy nyugdíj előtt álló embernek - ezek alapján kell mindenkinek megtalálnia a számára legmegfelelőbb konstrukciót.

A családoknak mindenképp kedvezhet az az újonnan bevezetett kockázati biztosítás, ami biztosítási védelmet nyújt az egész családra, és ezt a védelmet olyan megtakarítási számlával kombinálja, ami eseti befizetéseket tesz lehetővé. Így azok számára is jó megoldást nyújt, akik rendszeresen nem, de alkalmanként tudnak takarékoskodni, hiszen akkor helyezhetik el megtakarításukat, amikor a mindennapi kiadásukon felül lehetőségük van erre. Ráadásul a biztosítási elemek is élethelyzetéhez igazíthatók, és emellett a megtakarítások elhelyezésére is úgy nyújt lehetőséget a termék, hogy az ügyfél döntheti el, mikor és milyen összeget fektet be.

Az életbiztosítások ma már jóval többek egy biztosításnál, sok esetben komplex, könnyen hozzáférhető megtakarítási termékek is egyben. Mire figyeljen az, aki biztosítással egybekötött megtakarításban gondolkozik, hogy induljon el, lehetnek-e buktatók?

Először is mérlegelni kell, hogy mik azok a kockázatok, amik leselkednek ránk és családunkra, és ehhez kell kiválasztani a legalkalmasabb biztosítási védelmet.

A megtakarításaink megtervezésnél pedig mindenkinek azt kell mérlegelni, hogy melyik megoldás az optimális egyéni céljai elérése érdekében, milyen befektetési eszközökön keresztül tudja leginkább megvalósítani elképzeléseit.

A döntésnél fontos figyelembe venni, hogy mekkora összeget és milyen gyakorisággal tudunk félretenni, és mi az a kockázat, amit az elvárható hozamért cserébe vállalni tudok.

Érdemes még azt is mérlegelni, hogy milyen időtávban gondolkodunk, hiszen ez meghatározza az időhorizontot is. Hosszú távú (10-15 év) befektetés esetén érdemes nagyobb kockázatot vállalni, míg rövidebb távon a kiegyensúlyozott és megfontolt portfóliók nyújtják a megfelelő megoldást. Magasabb kockázatvállalás mellett is érdemes a befektetések egy részét biztonságos eszközökben tartani, illetve a kockázatos eszközök között is érdemes megosztani pénzünket és a megtakarítási tartam későbbi részében fokozatosan csökkenteni a kockázatos eszközök arányát.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm