11 °C Budapest

Micsoda? Két bankszámlával jobban lehet spórolni?

2015. június 24. 15:06

Sokan panaszkodnak arra, hogy nem tudnak félretenni a fizetésükből, így nincsenek megtakarításaik. A Pénzcentrum mutatja azokat a tuti tippeket, amelyekkel sokkal könnyebbé válik a takarékoskodás.

Emberek ezrei panaszkodnak arra, hogy nem tudnak megtakarítani, szerkesztőségünk is gyakran kap olyan levelet, amiben azt mondják olvasóink, hogy ők szívesen megtakarítanának, csak éppen nincs miből. Bizonyára sokan vannak, akiknek valóban nincs miből félretenni, viszont sokaknak segíthet ez az apró trükk.

Sokaknak erre van szüksége

Egy brit tanulmány szerint akiknek két számlájuk van, azok többet takarítanak meg havonta, mint akik csak egy számlát használnak.

Az egyik számlát használják a mindennapos költéseikre, mint vásárlás (ruhák, műszaki cikkek), szórakozás, míg a másikról fizetik a rezsit, az ételt és az utazásaikat.


Ahhoz, hogy mi is ki tudjuk használni ezeket az előnyöket elég annyit tennünk, hogy nyitunk egy második bankszámlát. Amikor megérkezik a fizetésünk minden hónapban átutalunk egy állandó összeget a második számlánkra, amiből a fix kiadásainkat fizethetjük, így ami az első számlán marad, azt költhetjük el szórakozásra, de ideális esetben hónap végén (legalább egy része) megmarad, amit valamilyen megtakarításba tesszük.

Hogyan működhet ez Magyarországon?

A magyar folyószámlák általában akkor olcsók, ha a jövedelmünk is adott számlára érkezik, azonban az egyik számlának nem fontos folyószámlának lennie. Nyithatunk például takarékszámlát (ezen látra szóló, de alacsony kamatot is kapunk a pénzünkre), amiről ugyanúgy tudunk például átutalásokat végezni, viszont a kedvezményes költségekhez nem kell feltételeket teljesíteni. Ha a második számlát a korábbi számlavezetőnknél nyitjuk, akkor ráadásul ugyan azzal a netbankkal kezelhetjük mind a két számlánkat.

A takarékszámla mellett nyithatunk értékpapírszámlát is, amiről egyben magtakarításainkat is kezelhetjük. Erre vásárolhatunk ugyanis befektetési alapokat vagy állampapírokat is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Jó megoldás lehet, ha azt az összeget, amit mindenképpen félre szeretnénk tenni, már hónap elején átutaljuk a megtakarításunkba (pl. önkéntes nyugdíjpénztárba vagy életbiztosításba stb.).

Ilyenkor az előző hónapból megmaradt összeget is érdemes átutalni erre a hosszú távú megtakarítási számlára (kivéve persze, ha konkrét összegű megtakarításról van szó, akkor a szerződésnek megfelelő összeget utaljuk a szolgáltatónak).

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem