19 °C Budapest

Meg is duplázhatod a nyugdíjadat: mutatjuk a tuti receptet

2016. november 24. 05:48

Az állami nyugdíjak törvényszerű csökkenése miatt manapság egyre inkább előtérbe kerül a nyugdíjcélú megtakarítások fontossága. Bár a legtöbben tudják, hogy szükségük lenne megtakarításra, még mindig sok a bizonytalanság ezzel kapcsolatban. A Pénzcentrum ezért most annak járt utána, hogy mikortól érdemes elkezdeni takarékoskodni a nyugdíjas évekre. De mutatjuk azt is, hogy kinek, melyik megtakarítási formát érdemes választania.

A lakosság átlagéletkora Európában, és ezzel együtt Magyarországon is folyamatosan emelkedik. Míg hazánkban 1990-ben a 65 év felettiek a népesség 13 százalékát tették ki, addig ez a szám 2014 elejére 17,5 százalékra emelkedett. Mivel a magyar nyugdíjrendszerben a mindenkori nyugdíjasokat a gazdaságilag aktívak tartják el, ez komoly kihívás elé állít minket.

Az Eurostat számításai szerint 2060-ban hazánkban a 65 éves kor feletti népesség aránya eléri a 29 százalékot.

Azonban nem csak a népességi adatok miatt csökken hazánkban drasztikusan a járulékfizetők száma. Farkas András nyugdíjszakértő véleménye szerin nem szabad figyelmen kívül hagynunk a tömegesen külföldre vándorló és tartósan külföldön dolgozó magyarokat sem. Egyes becslések szerint emiatt akár 800 ezer fővel is csökkenhet a Magyarországon nyugdíjjárulékot fizetők száma.

Mindezek ismeretében szinte elengedhetetlen lenne, hogy minél korábban elkezdjünk takarékoskodni a nyugdíjas éveinkre, ha idős korunkban nem szeretnénk a gyermekeink segítségére támaszkodni.

Ennek ellenére nagyon kevesen spórolnak a nyugdíjas éveikre. Egyes felmérések szerint a mostani nyugdíjasok mindössze 2 százaléka rendelkezik a nyugdíja mellett valamilyen kiegészítő forrással, amihez nyúlhat. Ennek egyik oka többek között az, hogy túlságosan ragaszkodunk a saját ingatlanunkhoz.

A magyar lakosság - történelmi okokból - ragaszkodik a saját ingatlanhoz. Ezért a megtakarításunk közel 100 százaléka jellemzően ingatlan. A pénzügyi tudatosság függvényében az ingatlan mellett egyre nagyobb hangsúllyal jelennek meg az értékpapír megtakarítások

- tudta meg a Pénzcentrum Vasas Norberttől, a CIB Bank szenior befektetési szegmensmenedzserétől.

Mikortól érdemes elkezdeni takarékoskodni?

Arra a kérdésre, hogy mikor kell elkezdeni nyugdíjra megtakarítani, a tökéletes válasz: most, azonnal. A jó hír azonban az, hogy nem az összeg számít, amit félreteszünk (akkor, ha idejekorán elkezdünk takarékoskodni.) Fontos, hogy havonta takarítsunk meg, és olyan portfóliót állítsunk össze, amely leginkább megfelel a kockázati étvágyunknak és a megtakarítási céljainknak - egészítette ki a válaszát a CIB Bank szakértője.

Megkeresésünkre Farkas András nyugdíjszakértő is azt válaszolta, hogy minél előbb érdemes elkezdeni a takarékoskodást. Ugyanis, ha 25 évesen csak havi 5 ezer forintot teszünk félre, már ezzel is sokmilliós nyugdíjtőkét tudunk felhalmozni.

Ha valaki egész életében minimálbérre volt bejelentve, akkor átlagosan a nyugdíja havi 30 és 50 ezer forint közötti összeg lehet - vagy kisebb, hiszen a szolgálati idő hosszától is függ a nyugdíj összege

- tette hozzá Farkas András nyugdíjszakértő.

Ha a pedig a fizetésünk a jelenlegi átlagkeresettel egyezik meg, akkor feltehetően 100 és 200 ezer forint közötti sávba esik majd a nyugdíjunk, ha elegendő szolgálati idővel rendelkezünk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogyan érdemes ezt kiegészíteni?

A legtöbb ember számára ma már nem kérdés, hogy szüksége lesz nyugdíj megtakarítása. Az azonban már nem ilyen egyértelmű, hogy mi erre a legjobb megoldás. Hazánkban három különböző nyugdíjcélú megtakarítást is támogat az állam. Természetesen mind a három konstrukciónak vannak előnyei és hátrányai, és az is eltérő, kinek melyik lehet a legjobb megoldás.

Érdemes tudnunk, hogy mind a három esetben 20 százalékos személyi jövedelemadó jóváírásban részesülhetünk befizetéseink után.

Melyik három ez?

  • Önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP)

Ebben az esetben a befektetés egy pénztáranként eltérő összetételű portfóliót takar, ezért kockázatvállalási hajlandóságunktól függően választhatunk közülük. A hozamhoz a szerződéskötésből számítva 10 év után (2013 előtt szerződést kötők 3 év után) férhetünk hozzá adómentesen, ha már nyugdíjasok vagyunk. Az adókedvezmény mértéke 150 ezer forint évente, amit így teljes mértékben akkor vehetünk igénybe, ha 750 ezer forintot fizetünk be.

  • Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)

A NYESZ számla azoknak lehet jó választás, akik mernek önálló befektetési döntéseket hozni. Ezek a számlák egyébként egyre népszerűbbek és számunk folyamatosan növekszik. Az ÖNYP-vel ellentétben itt ugyanis magunknak állítjuk össze a portfóliónkat és szinte bármilyen értékpapír közül választhatunk. Ha nem vagyunk magunkban biztosak, akkor a bankfiókokban akár a szakértők segítségét is kérhetjük a portfóliónk összeállításához. Érdemes lehet esetleg részvénybefektetéseket is kipróbálnunk, hiszen azok számottevő hozampotenciállal rendelkeznek. Az évente igénybe vehető maximum 100 ezer forintos adójóváírás teljes összegét úgy kaphatjuk meg, ha minden évben 500 ezer forintot helyezünk el a számlánkon. Az összegyűlt pénzt pedig adómentesen 10 év elteltével, nyugdíjas korunkban vehetjük ki.

A NYESZ számla megadja nekünk a szabadságot, hogy olyan értékpapírt válasszunk, amely leginkább illik az igényeinkhez, ráadásul - jellemzően - olcsóbban, mint az önkéntes pénztár

- tette hozzá Vasas Norbert, a CIB Bank szakértője.

  • Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítások esetében a befektetési döntéseinket a biztosító hozza meg helyettünk, azonban lehetőségünk van teljesen egyedi portfólió összeállítására. A megtakarított pénzünket nyugdíjasként adómentesen megkaphatjuk, sőt halálunk után, ezt akár a szeretteink is felvehetik. Az adókedvezmény mértéke évente legfeljebb 130 ezer forint lehet, ennek teljes mértékű igénybevételéhez pedig minden évben 650 ezer forintot kell befizetnünk biztosítási díjként.

Bár a fenti lehetőségeket kombinálhatjuk, fontos tudnunk, hogy az évenkénti adójóváírás mértéke nem lépheti túl a 280 ezer forintot.

(Cikkünk megjelenését a CIB Bank Zrt. támogatta.)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem