Már 55 évesen is nyugdíjba mehetsz: ez kell hozzá

2016. szeptember 13. 14:45

Sokan áhítoznak arról, hogy korán nyugdíjba vonulnak, de nehéznek találják azt, hogy félretegyenek. Valóban nem egyszerű átlagfizetésből megtakarítani, azonban mutatunk pár módszert, amivel előrébb hozhatjuk a nyugdíjas éveket. Persze nemcsak a korai nyugdíjhoz, hanem a nagyobb nyugdíjkiegészítéshez is hozzájárulhatnak ezek a trükkök.

Sokan áhítoznak arról, hogy korábban nyugdíjba menjenek, nemrég írtunk is arról, hogy a fizetésünk negyedét félretéve 23 év spórolás elegendő lehet, hogy elég pénz összegyűljön a számlánkon ehhez. Ha tehát 22 évesen elkezdünk félretenni, akkor ez 55 éves korunkra elérhető, sőt az alábbi trükkökkel még le is faraghatunk a 23 évből.

Persze a fizetésünk negyedét nem olyan könnyű nélkülözni, azonban nyugdíjra mindenképpen érdemes elkezdeni időben takarékoskodni. Mutatunk néhány tippet, amivel havonta sokkal több maradhat a zsebedben és összegyűjtheted a korai nyugdíjba vonuláshoz szükséges összeget. Persze ezek a praktikák akkor is használhatók, ha nem tudunk, vagy nem akarunk korán nyugdíjba vonulni, a megtakarításhoz így is használhatók ezek a tippek.

Olcsóbb lakhatás, olcsóbb autók

A legtöbbet az autón és a lakáson lehet spórolni, sokaknak már ebből is összejöhet a nyugdíj-megtakarításhoz elegendő pénz. A lakásválasztáskor érdemes törekedni arra, hogy ne vásároljunk a lehetőségeinknél nagyobb lakást. Ez ugyanis nemcsak egyszeri kiadás, hanem a fenntartása is magasabb, mint egy kisebb otthonnak, a fűtést (és társasháznál a közös költséget) ugyanis a lakás mérete befolyásolja.

Autóvásárlásnál sem feltétlenül kell a bőrülésre elkölteni több százezer forintot. Új autó helyett érdemes lehet az egy-két éves autók közül válogatni, ezek ugyanis sokszor harmadával olcsóbbak az újnál. Ha mindenképp újat szeretnénk, akkor válogassunk a szalonban kiállított darabokból, ezek általában kedvezményesen vásárolhatók meg.

Nem mindenhol nélkülözhető az autó, azonban sok helyen (pl: Budapesten) jó tömegközlekedési hálózat van, ez pedig sokkal olcsóbb, mint az autózás. Ha a kirándulásainkhoz, utazásainkhoz autó kell, akkor könnyen lehet, hogy az évi pár alkalmas autóbérléssel jobban járunk, mintha saját kocsit tartunk fenn.

Persze, amikor ezeket a döntéseket meghozzuk mérlegeljük, hogy az időskori jólétünk számít nekünk, vagy mindenképpen a bőrülés/nagyobb autó kell nekünk.

Mégsem a biztonságos konstrukció a legjobb?

A korai nyugdíj eléréséhez bizony kockáztatni kell. Ahogy azt a korábbi cikkünkben írtuk, a 23 év kellhet ahhoz, ha kötvényekbe fektetve szeretnénk összegyűjteni a nyugdíjhoz szükséges összeget. Ha nagyobb kockázatot vállalunk, akkor viszont már korábban is összejöhet a célunk. Persze nem feltétlenül részvényvásárlásra kell gondolni, hanem arra, hogy a portfóliónkban kockázatosabb értékpapírt is tartunk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál eleve lehetőség van egy magasabb hozammal kecsegtető, kockázatosabb portfóliót választani. A nyugdíjbiztosításnál az eszközalapokból álló portfóliót a tanácsadónkkal közösen alakíthatjuk ki, itt lehetőségünk van arra, hogy valamivel több pénzt tegyünk kockázatosabb alapokba.

Fektessünk az egészségünkbe

Az egyik legjelentősebb kiadás az egészségügy lehet, sőt ha megbetegszünk, kiesünk a munkából és így a fizetésünk is alacsonyabb lehet. Érdemes tehát úgy "befektetni" az egészségünkbe, hogy egészségesebben élünk:

  • Egészséges, otthon készült ételeket fogyasztunk,
  • Leszokunk a káros szenvedélyekről, de legalábbis csökkentjük az alkoholfogyasztást/elszívott cigaretták számát.

Mivel egy komoly betegség hosszú időre munkaképtelenné tehet, ráadásul a különleges gyógymódoknak köszönhetően sokba is kerülnek (pl: rehabilitációs intézmények), ezért ezzel akár milliókat is megtakaríthatunk.

Az egészséghez hozzátartozik a rendszeres testmozgás is. Szinte mindegy, hogy milyen formáját választjuk, jól járhatunk vele, mivel nemcsak a testünket frissíti fel, hanem a stressz oldására is kiválóan alkalmas.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem