17 °C Budapest

Magyar politikusok, akiket csak egy hajszál választ el a csődtől

2016. február 2. 06:13

A pénzügyi tudatosság ugyanúgy kódolva van a magyar társadalomban, mint annak hiánya. Ez a megosztottság ráadásul iskolai végzettségtől, foglalkozástól és még keresettől is teljesen független. Arról már nem is beszélve, hogy gyakran még vezető politikusaink sincsenek élen a példamutatásban.

Szakértők szerint a család anyagi biztonsága érdekében mindenkinek legalább akkora vésztartalékkal kellene rendelkeznie, amiből fedezni tudja 3-6 havi megélhetési költségeit. Sőt, egyesek 12 havi költségben határozzák meg az optimális vésztartalék mértéket.

A vésztartalék javasolt nagysága függ a kiadásaid nagyságától, az eltartott családtagok számától, függ attól, hogy mennyire biztos és stabil állásod van, és attól, hogy van-e jelzáloghiteled vagy sem.

Bármikor jöhet ugyanis egy olyan pénzügyileg (is) megterhelő élethelyzet, amit csak a megspórolt összeg felélésével vészelhetünk át. Ilyen élethelyzetek lehetnek:

  • elbocsájtanak a munkahelyedről
  • megromlik az egészséged (tartósan)
  • elromlik valamelyik háztartási berendezésed
  • tönkremegy az autód, ami ráadásul elengedhetetlen a munkádhoz

Ragadós példa?!

A legtöbben persze csak legyintenek a szakértők tanácsaira; legalábbis a lakosság öngondoskodási szokásait összegző legfrissebb kutatások szerint ma Magyarországon

több mint egymillió embernek nincs semmiféle megtakarítása!

És bármennyire meglepő, de nemcsak a legszegényebbek alkotják a mintát, köztük vannak ugyanis a vezető politikusok is. Amennyiben górcső alá vesszük ugyanis a parlament honlapján nemrég közzétett képviselői vagyonnyilatkozatokat, azonnal kiderül, hogy még a magasabbnak tekinthető fizetésekhez sem társul feltétlenül a tudatos pénzügyi tervezés.

A közel milliós fizetések (de átlagban mindenképpen a magyar átlagfizetés sokszorosa) mellett ugyanis olyan ismertebb politikusoknak sincs például egy kanyi vésztartaléka sem - legalábbis, ha hiszünk a bevallásoknak -, mint például Harrach Péter, Selmeczi Gabriella, Répássy Róbert, Lezsák Sándor, Bangóné Borbély Ildikó, vagy éppen Tóbiás József.

És hogy ez miért probléma? Azért, mert tökéletesen példázza a magyarság jelentős részének pénzügyi tudatosságát. A Magyar Tudományos Akadémia és a Tárki kutatása szerint például ma négy családból három nem tudná kifizetni egy esetleges temetés költségeit, nem tudná lecserélni a kazánt, vagy éppen nem tudna belefogni egy tetőfelújításba. Sőt,

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a községekben még rosszabb a helyzet, az ott élők 90 százalékának jelent gondot egy váratlan kiadás.

Ez tehát lesarkítva azt jelenti, hogy Harrachéhnál, Selmecziéknél, Répássyéknál vagy éppen Tóbiáséknál is komoly krízist okozhatna, ha például egyik pillanatról a másikra elromlana a kombi-cirkó (vagy medencefűtés...), esetleg tönkremenne az országjárásra használt autó.

Még szerencse, hogy pártonkénti összesítésben természetesen nem ennyire rossz a helyzet. Az LMP-s képviselőket leszámítva ugyanis átlagban minden parlamenti párt esetében megvan a pénzügyi tanácsadók által minimumnak tekintett 3 hónapos vésztartalék. A legügyesebben a KDNP-s politikusok készültek fel az ínséges időkre: az átlagot tekintve ők fejenként bő 20 hónapig lennének el megtakarításaikból - már ha hajlandóak lennének megosztani a "teljes keretet" egymással.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm