17 °C Budapest

Luxustemetés Magyarországon: 4 millió a legdrágább sírhely

Pénzcentrum
2014. november 1. 07:00

Egy temetés a fájdalom és a gyász mellett a legtöbb család számára váratlan, és igen megterhelő anyagi kiadást is jelent. Vajon többe kerülne egy híresség mellett örök álomra hajtani a fejünket?

Egy halálesetre felkészülni szinte lehetetlen feladat. Bár léteznek kifejezetten ilyen célú előtakarékossági formák, nem általános jelenség az, hogy efféleképpen spóroljunk saját temetésünkre. Egy temetés költségei rengeteg tényezőtől függnek, maga a sírhely csak egy része annak a költségnek, ami ránk vár a szervezés során - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére a Budapesti Temetkezési Intézet. Tájékoztatásuk alapján jól látható, mi számít drága, és mi olcsó temetésnek.

De mégis mennyibe kerülhet egy temetés?

Általánosságban elmondható, hogy a temetőkön belüli övezetek esetén a bejárathoz és a ravatalozóhoz legközelebb eső parcellák árai magasabbak, főként a jó megközelíthetőség miatt. A temetők között jelentős különbségek nincsenek, a legdrágább a Fiumei úti Sírkert, és a Farkasréti temető.

Szociális temetés
Sokak számára megfizethetetlenek a temetési költségek. Nekik jelenthet könnyebbséget az elmúlt hónapokban sok vitát kiváltó szociális temetés. Várhatóan 2015-től az elhunyt hozzátartozói az önkormányzathoz fordulhatnak segítségért. Szociális temetésnél a hozzátartozót nem terhelik költségek, az állam ingyenesen biztosít sírhelyet és koporsót vagy urnát, gondoskodik a holttest hűtéséről és szállításáról. A hozzátartozó vállalja, hogy ő, vagy akit felkér, elvégzi az elhunyt temetésre való előkészítését (mosdatást, felöltöztetést), a sír kiásását és visszahantolását, a koporsó vagy az urna szállítását a temetőn belül, továbbá a sírba helyezést vagy az urnaelhelyezést.

Az árak leginkább a sírhely méretétől függenek. A kripták a legdrágábbak, de 60 évre szól a megváltásuk - de ahogy a szakemberek mondják, magas a befogadóképességük. Farkasréten a legmagasabb árú sírbolt megváltási díja 60 évre

4 millió 273 ezer forint

(9 férőhelyes - azaz 9 koporsó, de emellett 20 urna befogadására is alkalmas).

A temetés árának általában 20-40 százaléka a sírhelydíj, de miután túl sok a variációs lehetőség (például olcsó sírhely - drága kellékek, meglévő sírhelybe temetés, ahol nincs is sírhelydíj, stb.) nem könnyű megállapítani milyen lehet a legdrágább temetés, inkább csak általánosságban lehet róla beszélni.

Drágának számít az a koporsós temetés, ahol a teljes költség (amit a Budapesti Temetkezési Intézetnek fizetnek) meghaladja a

600 ezer forintot.

Urnásnál már drágának számít a

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
300 ezer forintos temetés

is. Azonban a variációk nagy száma miatt óvatosan kell a meghatározással bánni.

A legolcsóbb kategória kétségkívül minden temetőben az urnafülkébe (kolumbárium) való temetés. Területi behatárolás szerint az Újköztemető III. övezete a legolcsóbb, ez a bejárattól legalább másfél kilométerre található.

A budapesti temetőkbe kisétálva számos ismert ember sírjával találkozhatunk. Azt gondolnánk, színészeink, élsportolóink emlékhelyei mellett örök nyugalomra hajtani a fejünket jóval drágább lehet, mint azokon a területeken, ahol nincs efféle híresség.

Pedig ez alapján nincsenek külön árkategóriák. Ugyanannyiba kerül, mintha "nem híres" mellé temetkeznénk. Nem is lehet külön ár, hiszen a díjak hatósági díjak, amelyeket a Fővárosi Közgyűlés határoz meg és foglal rendeletbe.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem