21 °C Budapest

Luxusélet Magyarországon: ennyi pénze van a felső tízezernek

2016. február 13. 16:34

Jelentős mértékben nőtt a magyar privátbanki szektor, az átlagos ügyfélszámla 71 millióról 74 millióra hízott egy év alatt. Jelenleg mintegy 3500 milliárd forintot kezelnek privátbankok, ami 14 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt.

3500 milliárd feletti kezelt vagyon

Új lendületet vett a privátbanki vagyon növekedése, mellyel 2015-ben is pozitív számokkal zárták az évet a hazai szolgáltatók. A kezelt vagyon december végével meghaladta a 3500 milliárd forintot, ami több mint 14 százalékos bővülést mutat a 2014-es adatokhoz képest. Az ügyfélszámlák száma is jelentősen bővült, a tavalyi közel 48 ezer számla éves alapon 3,7 százalékos növekedésnek felel meg.

A felmérésben résztvevő szolgáltatók közül a tavalyi második félévben egyedül az SPB belépési limitje emelkedett a korábbi 25 millióról 40 millió forintra (az első félévben az Erste pirvátbankja emelt 50-ről 70 millióra), a legmagasabb belépési korlát pedig továbbra is a Bank Gutmann-nál van 300 millió forinttal. A második helyért három szolgáltató is versenyez, az UniCredit, az MKB és a K&H is 100 milliós belépési limittel rendelkezik, a legalacsonyabb pedig a Budapest Private Banking 25 milliós összeghatára.

Az átlagos, egy ügyfélszámlára eső vagyon mértéke 2015 első félévéhez képest is nőtt, az akkori 71 millió forintról december végére 74 millió forintra.


A privátbanki szolgáltatóknál vezetett ügyfélszámlák száma féléves és éves alapon is emelkedni tudott, a Citigold adataitól eltekintve tavaly év végén az ügyfélszámlák már meghaladták a 38 600-at is, ami éves szinten 4,6 százalékos, féléves szinten pedig közel 3 százalékos emelkedés. Ügyfélszámlák száma szerint rangsorolva a legtöbbel tavaly is az OTP Private Banking rendelkezett, ezt követte a Budapest Bank és a CIB privátbankja.

Az ügyfélszámlák éves változását nézve a legnagyobb növekedést a Bank Gutmann érte el, ahol 2014-hez képest közel 50 százalékkal emelkedett számlaszám (igaz, a többiekénél jóval alacsonyabb bázisról indulva), emellett a Concorde Értékpapír és a K&H privátbankja is 10 százalék feletti éves növekedést könyvelhetett el. A legnagyobb visszaesés a Generali ügyfélszámláinál volt közel 15 százalékkal, de majdnem 10 százalékkal esett vissza a Budapest Private Banking ügyfélszámláinak száma is.

Jelentősen megugrott a privátbanki vagyon

Míg 2014 év végén még a 2900 milliárdot sem érte el a kezelt vagyon, ez a szám 2015-re már meghaladta a 3300 milliárd forintot, ami több mint 15 százalékos növekedés. Félév alatt 200 milliárdot gyűjtöttek össze a szolgáltatók, közülük is a Generali, a Bank Gutmann és a Concorde Értékpapír volt a legsikeresebb. Éves alapon is ugyanez a három szolgáltató tudhatja magáénak a legnagyobb mértékű vagyongyarapodást, ráadásul csak kevés olyan szolgáltató volt, amely ne tudta volna legalább tizedével növelni a kezelt vagyont.

Ha a legnagyobb szolgáltatók sorrendjében nem is, a piaci részesedésben már volt változás 2015-ben. A tavaly előtti 78 százalékos piaci részesedésről ugyanis tavaly 73 százalékra esett vissza vagyonkoncentráció. A szolgáltatók közül egy év alatt egyedül a Raiffeisen tudta kisebb mértékben növelni részesdését, a többiek mind visszaesést produkáltak, közülük is legnagyobb mértékben az OTP Private Banking.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A lenti arányok persze jelentősen változhatnak, miután kiderült, hogy az Erstéhez került a Citibank lakossági és ezzel együtt a privátbanki üzletága is. Ennek eredményeképp az Erste vagyon alapján a második legnagyobb szolgáltató lehet a piacon az OTP mögött, de a konkrét számokat az Erste korábbi közleménye szerint valószínűleg csak a következő éves privátbanki felmérésünknél ismerjük meg, miután a bank tájékoztatása alapján az ügyfélszámlák átadása 2016 utolsó negyedévénél előbb nem várható. Minden esetre az összeolvadás teret enged majd egy másik szolgáltató megjelenésének a nagyok között, amely a kezelt vagyon nagyságát nézve várhatóan a K&H vagy a Budapest Bank privátbankja lehet, ezzel pedig újabb lendületet kaphat a vagyonkoncentráció.

Mibe teszik a pénzüket a gazdagok?

A privátbanki szolgáltatók kezelt vagyonát tekintve továbbra is dominálnak a befektetési alapok és a kötvénybefektetések, míg a kockázatosabb eszközök, mint a részvények, csak kisebb részét teszik ki a kezelt vagyonnak.

A tavalyi részvénypiaci kilengések után nem csodálkozhatunk az eredményen, bár érdekes, hogy átlagosan az ügyfelek vagyonának 15 százaléka fekszik készpénzben vagy bankbetétekben.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem