19 °C Budapest

Királynak kijáró hozam: bankbetéttel akár 5 százalékot is kereshetsz

Pénzcentrum
2016. június 20. 06:00

A forintbetétekre az alacsony kamatkörnyezet miatt már alig adnak kamatot a bankok, viszont több helyen is akciós devizabetét ajánlatokat találunk. Az euró alapú lekötések nemrég még magasabb kamattal kecsegtettek, mint a forintos társaik, mégsem ezek most a leghívogatóbb ajánlatok. A sokszor csalogató kamat ellenére sem biztos, hogy a devizabetéttel járunk a legjobban.

A forint betéti kamatok korábban nem látott mélypontra süllyedtek a jegybanki kamatcsökkentési ciklusnak köszönhetően. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, áprilisi adatai szerint az átlagos forint betéti kamatláb is tovább esett, mostanra 0,75 százalékot kapunk csupán lekötéseink után és 0,7 százalékot az éven belüli betéteknél. Az euróbetétek átlagos kamata a legfrissebb MNB-adatok szerint egyébként 0,39 százalékos volt.

Találunk még jó euróbetétet?

Az euróbetétek kamatai a forinthoz hasonlóan jelentősen visszaestek, így már a forintbetétekhez képest is rossz befektetésnek mondhatók. Ez utóbbiból egyébként találunk 2,1 százalékos ajánlatot (a BNP Paribas-nál), míg az euró esetében a legmagasabb kamatot az FHB adja, de ez is mindössze 1 százalékos. Érdekes egyébként, hogy ez a bank az euró alapú megtakarításra többet fizet, mint a forint alapú betétekre.

Ha körbenézünk a pénzintézetek palettáján, akkor azt láthatjuk, hogy a legtöbb betét 1 százalék alatti, sőt, az euróbetéteknél a korábban említett, 1 százalékos ajánlaton kívül csupán 0,3 százalékos, vagy ez alatti betéti ajánlatokat találunk. Emiatt az euró alapú lekötések sem túl népszerűek manapság.

Több bank is akciót hirdetett viszont a dollár alapú betéteinél. Ugyan ezek sem kínálnak meglepően magas kamatokat, azonban a több helyen is a forintbetétnél is magasabb kamatokat kaphatunk. Ez persze leginkább a szolgáltatótól függ, azonban két bank is 1 százalékos kamatot kínál jelenleg. Ha az euróbetétekkel hasonlítjuk össze, akkor azt láthatjuk, hogy a legalacsonyabb dollárbetét is fizet annyit, mint a második legmagasabb kamatú euróbetét (0,3 százalék). Persze csak azoknál a bankoknál, ahol az adott konstrukció elérhető, ugyanis nem minden pénzintézet kínálatában találjuk meg az euró vagy dollár alapú lekötéseket.

Kinek jó a devizabetét?

Akinek eleve van devizaszámlája, érdemes megnéznie, hogy a folyószámlájához képest esetleg nyújt-e magasabb kamatot. Ha igen, akkor megérheti ezen lekötni a pénzt, persze arra kiemelten ügyelve, hogy ebben az esetben egy magasabb kockázatú megtakarításról van szó.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Az árfolyam változásának köszönhetően ugyanis a kamat ellenére is bukhatunk a betéten, de persze a kamaton felüli nyereség is benne van a pakliban.

Az árfolyamveszteséget viszont csak akkor kell megfizetni, amikor a devizaszámlán lévő pénzünket forintra váltjuk, így ide olyan pénzt érdemes lekötni, amire előre láthatólag nem lesz szükségünk a közeljövőben.

A devizabetéteket a forintos lekötéshez hasonlóan az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) biztosítja, mivel a betétek magyar bankban kerülnek elhelyezésre (ez alól kivétel a BNP Paribas, ezt a francia betétbiztosítás védi, a magyarral megegyező összeghatárig). A védelem 100 ezer eurós határig terjed, ez nagyjából 31,5 millió forintnak, illetve 110 ezer dollárnak felel meg. Lényeges, hogy nem lekötésenként vagy számlánként kell értelmezni a határt, hanem az adott személy banknál elhelyezett teljes összegét kell figyelembe venni.

Nemcsak azoknak lehet jó a devizabetét, akiknek egyébként is van devizaszámlájuk, hanem annak is megérheti, aki csak most nyitna egy új számlát. Ebben az esetben viszont nemcsak a betéti kamatot kell megnézni, hanem a számlavezetési díjjal sem árt számolni, így viszont a devizabetéttel elért tiszta hozamunk már alacsonyabb lehet, mint forintbetét esetén.

A legjobban azonban azoknak érheti meg a devizabetétet választani, akik a forint árfolyamának adott devizához viszonyított gyengülésére számítanak. Ez ugyan egyértelmű spekuláció, azonban ezzel a betéti kamat többszörösét hozhatja a betétünk.

Ha például az euró jelenlegi (315 forintos) szintje egy százalékot változik (318,15 forintra), akkor a hozamunk is ennyivel nőhet. Öt százalékos változásnál (315-ről 330-ra nő az árfolyam) már az átváltás is öt százalékot hoz, amire rájön még a betéti kamat is. Érdemes persze megismételni, hogy az árfolyam számunkra kedvezőtlenül alakulhat, ilyenkor viszont a fentiekhez hasonlóan bukhatunk is.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm