Bejelentkezés

Felhasználói név:
Jelszó:
  Mégsem
regisztráció elfelejtettem a jelszavamat
2016. május 28. szombat Emil, Csanád
Hírek » Megtakarítás

Kiderült, mire mennek el igazából a lakástakarékban tartott milliók

  • MTI
  • 2016. március 11. péntek 20:02

Leginkább a meglévő ingatlanok felújítására, korszerűsítésére, bővítésére költötték tavaly megtakarításaikat az OTP Lakástakarék ügyfelei, akik különböző céljaikra több mint 80 milliárd forintot használtak fel, ez az összeg a hazai lakástakarékpénztár-piaci kifizetések harmadát teszi ki - közölte a lakástakarék pénteken.

A közleményben ismertetik: a korábbi lakáscélú hitelek (főként kombinált hitelek) előtörlesztésére felhasznált összeget figyelmen kívül hagyva az ügyfelek közel háromnegyede (74 százalék) felújítási munkálatokra, míg negyede (23 százalék) ingatlanvásárlásra használta fel megtakarítását.

Miközben a 4-8 évvel korábban szerződött és most megtakarításhoz jutó ügyfeleknél a felújítás, korszerűsítés volt a meghatározó, a 2015-ben kötött szerződéseknél érezhetően megnőtt a középtávú lakásvásárlási, lakásépítési célokkal szerződést kötő ügyfelek száma. A kötések egynegyede úgynevezett családi kötés volt, azaz egy háztartáson belül legalább 2 szerződést kötöttek, ami végeredményben az elérhető összeg megtöbbszöröződését jelenti.

Az ingatlannal kapcsolatos célok, így a vásárlás, felújítás, korszerűsítés rendre a legnépszerűbb megtakarítási célok között szerepelnek. Ma csaknem minden harmadik ember, a megkérdezettek 30 százaléka erre gyűjt - hivatkozik a közleményben az OTP Öngondoskodási Index kutatásának eredményeire Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.

A megtakarításra szükség is van, hiszen egy átlagos használt lakás felújítási költsége a teljes renováció esetén elérheti a több millió forintot is. Egy átlagos 50 négyzetméteres, kettő, két és félszobás panellakás esetében általában a konyha és a fürdő felújítása jelenti a legnagyobb tételt. A felhasznált anyagokat tekintve igen nagy a szórás, de szakemberek egybehangzó véleménye szerint a költség helyiségenként akár a 1,5-2 milliót is elérheti, illetve a komplett fűtéskorszerűsítés és a nyílászárócsere sem úszható meg egyben 1-3 millió forint alatt. Egy vidéki családi ház egyszobás bővítésének költsége a családi házak építésével foglalkozó Valdinger Zoltán, a Vald-Ing Építőipari Kft. ügyvezetője szerint szintén elérheti a négyzetméterenkénti 300 ezer forintot. Persze ez nagyban függ a felhasznált anyagoktól és az épülettől, a kiindulási állapottól - teszi hozzá.

Köntös Péter felhívja a figyelmet: az állam évente akár 72 ezer forinttal támogatja a lakástakaréki befizetést. Egy négyéves időszak alatt ez közel 300 ezer forintos támogatást jelent szerződésenként. Ha egy család több szerződést is köt, akkor a támogatás megtöbbszörözhető, adott esetben az állam állhatja akár a felújítási költség negyedét is.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Erre a magyar szülők gatyája is rámegy most
És te hagyod, hogy kisírja a gyerek?


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ilyen lesz a jövő pornófilmje: egyre népszerűbb ez az őrület

Úgy tűnik, hogy megvan az idei év őrülete a felnőttfilmek között, egyre többen keresnek ugyanis a "slow motion" vagyis lassított felvétel szóra a PornHubon. Három éve még csupán a keresések...

A legszuperebb filléres csodaszer levéltetvek ellen

Eső volt, napsütés van, minden ideális ahhoz, hogy gyönyörűen fejlődjenek a növények a kertben. Tegnap épp elégedetten sétáltam a sorok között, amikor levéltetvekre bukkantam. Szerencsére a legjobb...
 
NÉPSZERŰ
FRISS