13 °C Budapest

Kaszálj te is a foci Eb-n és az Olimpián

Pénzcentrum
2012. május 30. 12:06

Két új befektetési alappal rukkol elő az OTP Alapkezelő a futball Európa Bajnokság és a Nyári Olimpiai Játékok apropóján. Az alapokba fektetők az EB-t és az olimpiát támogató világcégek részvényeinek árfolyam-növekedéséből profitálhatnak. A hozamok a mögöttes befektetések futamidő során elért teljesítményétől függnek.

Az Európa-bajnokság fő támogatói közül 8 céget választott ki az OTP, amelyeknek a részvényeiből összeállított kosár képezi a mögöttes befektetések alapját. A kosárba az Adidas, a Canon, a Carlsberg, a Coca Cola, a Continental, a Hyundai Motor, a Kia Motors, a McDonald's és a Sharp papírjai kerültek bele.

Az OTP Eurogól Alap zártvégű, és 2015. december 31-ig tartó határozott futamidőre jön létre. A befektetők az alap lejáratakor garantáltan visszakapják a jegyzéskor befizetett tőkéjüket. Az alap a befektetések teljesítményétől függetlenül lejáratkor mindenképpen hozamot fizet, melynek mértéke a befektetési jegyek névértékére vetítve legalább 9 százalék. Vagyis a befektetett tőke a teljes futamidő alatt minimum 9 százalék növekedést ér el, ami éves szinten 2,51 százalékos fix hozamot jelent.

Az alap célja persze az, hogy a biztosított 9 százalékon felül további hozamot fizethessen. Ennek érdekében két alkalommal, 2013. december 13-án és a lejárat előtt, 2015. december 22-én is megmérik a mögöttes befektetések teljesítményét. A mögöttes eszközök kedvező teljesítménye esetén két hozamfizetési napon is - 2012. december 20-án és 2015. december 31-én - legfeljebb 30-30 százalék, vagyis a teljes futamidő alatt - a biztosított 9 százalék hozamot is beleértve - maximum 60 százalék tőkenövekményhez juthatnak a befektetők, amely éves szinten számítva 16,68 százalék lehet (EHM 2,51%).

A hozamszámítás módszertana:

- Mindkét hozamszámítási időpontra megmérik a mögöttes részvénykosár elemeinek indulástól mért teljesítményét, majd azok átlagából nyújtják a teljesítményrészesedést.

- Amennyiben egy részvény teljesítménye 0 százalék felett vagy -40 százalék alatt lesz, akkor a tényleges teljesítményét, de legfeljebb 30 százalékot vesznek figyelembe az átlagszámításnál.

- Amennyiben egy részvény teljesítménye 0 százalék alatt lesz, de meghaladja a -40 százalékot, akkor az átlagszámításnál az értékét 0 százaléknak veszik.

- A részesedés mértékét a teljesítményrészesedési mutató határozza meg, amelynek közzététele az alap indulását követő 6 banki napon belül esedékes.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az alap zártvégű értékpapíralap, azaz a jegyzést követően a befektetési jegyek adásvétele az alap futamidejének lejártáig csak tőzsdei forgalomban bonyolítható le. A befektetési jegyek tőzsdei forgalmazása miatt az alap tőzsdei árfolyama eltérhet a befektetési jegyeinek mindenkori értékét tükröző közzétett napi árfolyamától. Az alap aktuális árfolyamát naponta meg lehet majd nézni az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján (www.otpalap.hu) és a Forgalmazó OTP Bank Nyrt. honlapján (www.otpbank.hu), valamint az MTV Teletext 519. oldalán is.

Az alap befektetési jegyeit június 29-ig vételi jutalék nélkül, névérték alatt, napi diszkont árfolyamon lehet majd jegyezni országszerte az OTP Bank értékpapír-forgalmazással foglalkozó fiókjaiban. A befektetési jegyek névértéke 10 000 forint, a jegyzés minimális összege - névértéken - 50 000 forint.

Az OTP Eurogól Alapot tartós befektetési értékpapírszámlán (tbsz) is el lehet helyezni, így meg lehet takarítani a 16 százalékos kamat- és árfolyamnyereség-adót. Nyugdíj-előtakarékossági számlára (nyesz) is lehet a befektetési jegyeket. Ekkor a nyugdíjba vonuláskor - amennyiben a befektető már nyugdíjas, akkor pedig 3 év után - szintén kamat- és árfolyamnyereség-adó mentesen lehet hozzájutni a megtakarításhoz.

Júliustól jegyezhető az OTP Világjátékok Alap, amely szintén tőke- és hozamvédett. Mögöttes befektetéseiben 12 olyan vállalat szerepel, amelyek a XXX. Nyári Olimpiai Játékok fő támogatói között vannak. A befektetők így olyan márkák sikereiből profitálhatnak, mint a Samsung, az Acer vagy az Adidas.

A magyar 25 és 49 év közötti korosztály 70 százaléka érdeklődik az idei nyári olimpiai játékok iránt, és mindössze 9 százalék állította, hogy teljesen hidegen hagyja - derül ki az OTP Alapkezelő megbízásából készült reprezentatív kutatásból.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem