12 °C Budapest

Itt a csúcstechnológia: teljes átláthatóság lehet a magyar bankok veszte

2016. november 3. 05:45

Már a világ legnagyobb pénzintézetei is a helyüket keresik abban az új technológiai környezetben, ami az internethez hasonlóan, gyökerestül forgat majd fel körülöttünk mindent. A blockchain azzal kecsegtet, hogy a túlfizetett banki menedzserek nélkül sem fog összedőlni a pénzügyi piac, bankok nélkül is kamatoztathatjuk a pénzünket, sőt hitelhez is nélkülük juthatunk majd. Az új csúcstechnológia arra az elvre épül, hogy minden információmorzsa könnyen követhetővé válik, így teljesen biztosak lehetünk abban, hogy minden pont ugyanaz, aminek látszik.

Nemrég bejárta az internetet, hogy végrehajtották a világ első nemzetközi kereskedelmi tranzakcióját az internetes valuta, a Bitcoin mögötti technológia segítségével, a blockchainnel. Nyolcvannyolc bála gyapot cserélt amerikai gazdát kínaira, 35 ezer dollár (kb. 10 millió forint) értékben.

Ebben a dologban az az újdonság, hogy az új technológia miatt nem volt szükség köztes szereplőkre, nem kellett például attól félni, hogy hiába szállítja le az eladó az árut, a vevő mégsem fog fizetni, és attól sem kellett aggódni, hogy a vevő fizet, az áru meg mégsem érkezik meg.

Ez annak köszönhető, hogy a blockchain egy elosztott adatbázis, ami a teljes átláthatóságra épül. Az elosztás nem azt jelenti, hogy több helyre van szétosztva, hanem, hogy egy logikailag teljesen egységes adatbázis lelhető fel egyszerre több helyen.

Nem mondhatom el senkinek, elmondom hát mindenkinek

Tegyük fel, hogy pénznek szeretnénk használni a számítógépünkön egy darab adatot. A blockchain lehetővé teszi, hogy minden hálózatba kapcsolt számítógép pontosan tudja, hogy ez az adat (tehát a pénzünk) eddig kinél és mennyi ideig volt. Nincs központi számítógép, az egész rendszer olyan, mint egy nagy, mindenki számára hozzáférhető, csalhatatlan főkönyv, amibe a végtelenségig kerülnek az újabbnál újabb bejegyzések.

Ez lehet, hogy elsőre nem tűnik nagy lépésnek, pedig ha elterjed a blockchain technológia, akkor közel kerülünk ahhoz, hogy bezárjanak, de legalábbis perifériára szoruljanak jelenlegi minőségükben a bankok.

Nem véletlen, hogy különböző pénzintézetek óriási pénzeket ölnek a technológia tesztelésébe illetve annak felkutatására, hogyan illeszkednek majd egy blockchain alapú világrendbe. Szingapúr jegybankjától kezdve, az ABN Amro holland bankon át, annyian kísérleteznek a bankszektorban a blockchainnel, hogy az amerikai bankfelügyelet fontosnak tartotta, hogy felügyeleti szinten is foglalkozzon a kérdéssel.

Ahhoz, hogy bemutassuk, miért tesz be a blockchain a bankoknak, előbb egy gyorstalpalón át kell vennünk, hogy miért is van egyelőre szükség rájuk. Egy bank fő tevékenységi köre, hogy betéteket gyűjt, melyekre kamatot fizet. A betéti kamat annak az ellenértéke, hogy egy személy vagy egy vállalat átmenetileg lemond a pénzéről és kölcsönadja azt egy banknak.

A bank, az így megszerzett pénzt továbbkölcsönzi, tehát hitelt nyújt belőle. A bank haszna abból származik, hogy a neki kölcsönadott pénzre kisebb kamatot fizet, mint amekkora kamatot kér azoktól, akiknek ő ad pénzt.

Elsőre tehát úgy tűnik, a bankok fő tevékenységi körét ki lehetne váltani azzal, hogy ahelyett, hogy a bankba vinné a pénzét valaki, kölcsönadja egy haverjának, aki majd valamennyi kamatot fizet érte. Ezt nem érdemes kipróbálni, még pedig azért nem, mert ha a becsületes barát nem adja vissza a pénzünket, akkor azt elvesztettük, alap esetben nem lesz senki, aki azt visszaadja nekünk. Ezzel szemben, ha a bank bukja el a pénzünket, tehát olyan embernek adja kölcsön, aki nem fizeti vissza, akkor az a bank problémája, a mi pénzünk, a kamatokkal együtt, biztonságban van.

Na persze a bankok nem vaktában szórják a pénzt, hanem megnézik, ki az, aki hitelképes. Ez az egyik nagy előnyük egy magánszemélyhez képest. Egy ügyfél életkora, lakóhelye, jövedelmi helyzete, munkahelye, átlagos közüzemi számláinak értéke és további változók alapján megpróbálják minősíteni a náluk jelentkező adósjelölteket, és csak annak adni pénzt, aki előreláthatóan vissza is akarja és vissza is tudja majd fizetni a kölcsönt.

Ha egy ügyfél mégsem tudja a megállapodott ütemezés szerint visszafizetni a kölcsönvett pénzt, akkor a bank persze nem a babérjain fog ülni, hanem megpróbálja minden lehetséges eszközzel behajtani betétesei pénzét.

Már a keretes példában is látszik, hogy a bankok egyik legnagyobb előnye azzal szemben, ha csak vaktában elkezdünk kölcsönadogatni pénzeket, a szakértelmük. Nagy tapasztalatuk van abban, hogy kinek, mekkora kamatért érdemes kölcsönadni pénzt, és ha valaki nem tudná az visszafizetni, hogyan lehet azt mégis visszaszerezni tőle.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Itt a pénz, hol a pénz

Másik előnyük, hogy átvehetnek és kezelhetnek pénzt. Tehát eleve nincs problémájuk abból, hogy miből adjanak kölcsön pénzt, hiszen azt ügyfeleik már eljuttatták hozzájuk.

Itt jön képbe a blockchain. Ha az internet helyett már egy blockchain alapú hálózat szőné be a mindennapjainkat, akkor egy számítógépes program is helyettesíteni tudná a bankok szerepét, tehát bankok helyett információs technológia (IT) cégeknek lennénk az ügyfelei.

Mivel minden egyes darab adat követhető lenne, az engedélyünkkel hiteles képet adhatnánk egy számítógépes algoritmus számára arról, hogy milyen az életstílusunk, hol dolgozunk és pontosan milyen az anyagi helyzetünk.

Még van néhány akadály

Ezen felül, mivel ott lehetne a gépünkön a vagyonunk, pénzt is adhatnánk így kölcsönbe. Elég lenne azt az adatmorzsát, amely az értéket képviseli, kölcsönadni a bankok szerepét betöltő IT cégeknek.

Ez jelenleg több dolog miatt nem lehetséges, de az egyik legfőbb probléma, hogy az internet egyik legnagyobb előnye, hogy a tartalmak viszonylag könnyen másolhatóak. Azaz, ha le szeretnénk tölteni egy zeneszámot az internetről, akkor amint kifizettük azt valamelyik webáruházban a bankkártyánkkal, már ott is van a zene a gépünkön. Az internethez csatlakozó gépek közül senki más nem értesül a tranzakcióról, csak azok, amelyeknek dolga van a vásárlással.

Ez az eseménysor, ha lefordítjuk az internet nélküli világ nyelvére, azt jelenti, hogy elmentünk egy boltba, és készpénzt adtunk cserébe azért, hogy egy CD-n magunkkal vihessünk egy adott albumból egy másolatot. 

Jól láthatjuk, hogy a példánkban egy azonosíthatatlan zenei másolatért fizettünk egy azonosítható dologgal, ami a sorszámmal ellátott bankjegy. Ezen bankjegy értékét egy bonyolult mechanizmus határozza meg, ám az egyik sarokköve a rendszernek az, hogy e konkrét bankjegy nem sokszorosítható, teljesen biztosak lehetünk abban, hogy az az ötezres, ami a pénztárcánkban lapul, csak nálunk található meg, és nincs ott senki másnak a zsebében.

Ahhoz, hogy pénzt tárolhassunk a számítógépünkön több körülménynek kell majd teljesülnie, de ezek közül az egyik legfontosabb az, hogy a pénzt felváltó adat egyedi legyen, tehát ne lehessen lemásolni.

A blockchain technológia segítségével mindez megvalósulhat. Az adatról teljes bizonyossággal állíthatjuk majd, hogy a miénk, és nem csak lemásoltuk valahonnan, a tranzakciók pedig teljes biztonsággal mehetnek majd végbe, pont úgy, ahogy a nyolcvannyolc bála gyapot is rendben cserélt gazdát nemrég, a cikk eleji példánkban.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm