Hamarosan mindenki ezzel fizethet Magyarországon: már te is kézbe veheted

2016. augusztus 13. 07:07

A Sziget kezdete óta vehetjük kezünkbe az első, lakosság számára elérhető prepaid bankkártyát. A kártya nem csak a fesztiválozóknak lehet jó választás, de hamarosan akár olyan előre feltöltött kártyákat is használhatunk, amelyek az online vásárlásra vagy a külföldi utazásokra a legkedvezőbbek. Megnéztük, hogy kiknek lehet jó választás a perpaid kártya.

A Sziget fesztiválon érhető el először a Festipay MasterCard prepaid kártyája, amivel már nemcsak a rendezvényen fizethetünk, hanem az összes elfogadóponton (POS és ATM) használhatjuk és netes vásárlásra is alkalmas. Ugyan korábban is volt Magyarországon prepaid kártya, azonban ez az első, kifejezetten a lakosság számára elérhető ilyen típusú termék.

Megérkeztek első tapasztalatok

Az első kártyákhoz előzetes regisztráció során juthattunk hozzá, ezeket a Szigeten lehet majd átvenni, vagy kipostázzák számukra azt. Csütörtök délutánig a kártyák 30 százalékát vették át, amely elsőre nem tűnik soknak, azonban a magyar felhasználók jellemzően a hétvégén látogatnak ki a rendezvényre, a Rihanna koncert miatt csak csütörtök este mennek ki a Szigetre, az öt napos hetijegy pedig péntektől érvényes.

Elsősorban a külföldiek keresik fel a fesztiválon kihelyezett pontunkat és ők kérnek tőlünk kártyát

- mondta a Pénzcentrum kérdésére Márki László, a Festipay vezérigazgatója. Ennek oka szerinte az, hogy a külföldiek már ismerik ezt a fajta terméket, míg hazánkban még csupán ismerkednek vele. A másik ok, hogy a hetijegyes turisták a várost is szeretnék felfedezni, ehhez viszont a pénztárcájukra van szükség, hiszen az egyszerű fesztiválkártyával nem tudnak a boltokban, plázákban múzeumokban fizetni, a perpaid kártyával viszont erre is lehetőségük van.

Arra egyébként érdemes figyelni, hogy ha nincs a kártyán pénz, akkor a havi díjakat nem tudják levonni, és emiatt három hónap után inaktív lesz. Lehetőség van újraaktiválásra, ekkor pedig az úgynevezett inaktivitási díjat kell kifizetnünk, ami nagyjából a kártya havidíjához hasonló összeg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hogyan lehet népszerűbb a prepaid a magyaroknál is?

A jelenleg elérhető terméket a jövőben egyéb prepaid kártyák is követhetik. A megjelenéskor egyébként több olvasónk megjegyezte, hogy a mindennapi használathoz aránylag magas díjai vannak a kártyának is, azonban más prepaid kártyáknak hasonló költségterhelése van.

A jövőben azonban megjelenhetnek olyan prepaid kártyák, amelyek más, speciális használatra ajánlottak:

  • Ajándékkártyák, amelyeknél csupán a kiváltáskor számítanak fel díjat.
  • A nagyobb értékű netes vásárlásra optimalizált kártya, amelynek nincs kiváltási díja azonban a fizetésekkor vonnak le díjakat.
  • Külföldi utazásra optimalizált kártyák, amelyek deviza alapúak. Ezeket a külföldi nyaralás alatt tudjuk használni, az utazás célországában váltási költség nélkül fizethetünk velük (persze mivel a fizetésünket jellemzően forintban kapjuk, ezért a váltást mindenképp ki kell fizetni).

Mik a prepaid kártyák előnyei?

  • Biztonságosan vásárolhatunk vele az interneten, ha ellopják a kártya adatokat legfeljebb a kártyán tárolt pénzt tudják levenni a kártyánkról.
  • A kártyák biztonságosak a rajtuk elhelyezett védelmi kódnak (CVC) köszönhetően, elveszítésekor nagyobb az esélye, hogy megmarad a rajta lévő összeg, míg készpénz elvesztésekor szinte biztos, hogy búcsút inthetünk az elveszített bankóknak.
  • Elveszítéskor vagy lopás esetén nincs szükség a kártya letiltására (a Festipay kártyát viszont le kell tiltani, igaz ez ingyenes), ez bankkártyák esetén 2-10 ezer forintos díj is lehet egyébként.
  • Ha külföldre utazunk, nem kell a betéti vagy a hitelkártyánkat magunkkal vinni. Az utazásra szükséges összeget feltölthetjük egy prepaid kártyára, és ezzel vehetünk fel pénzt vagy fizethetünk a nyaralás alatt.
  • Alkalmas lehet adományok fizikai átadására.
  • A pénznyereményeket is átadhatják ezeken, ez különösen akkor jó, ha a nyertesnek nincs bankszámlája.
  • A gyerekek zsebpénze is adható ezzel.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem