8 °C Budapest

Ezért szűnnek meg sorra a bankfiókok Magyarországon

Pénzcentrum
2016. szeptember 27. 05:47

Egyre jobban terjednek hazánkban a készpénzbefizetésre is alkalmas bankautomaták, jelenleg a gépek 7-10 százalékát tudjuk erre is használni. A közeljövőben pedig rohamosan elterjedhetnek az ilyen ATM-ek, amelyek miatt jelentősen lecsökkenhet a bankfiókok száma - értesült a Pénzcentrum.


Jelenleg Magyarországon az ATM-ek száma 4 900 körülire tehető, ezek közül azonban még nem soknál, mindössze az automaták 7-10 százalékánál tudunk pénzt is befizetni.

Ez az arány azonban teljesen megfordulhat. 5 év múlva akár már az automaták 80 százaléka lehet készpénzbefizetésre is alkalmas

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésre Kárpáti Balázs, a TrezEx Hungária Zrt. vezérigazgatója.

A több pénzintézet automatáját üzemeltető cégtől azt is megtudtuk, hogy jelenleg hazánkban nincs még olyan gép, ami a befizetett pénzt vissza is tudná forgatni, de ez az új funkció még így is megérheti a pénzintézeteknek.

Hogy működik?

Első lépésként behelyezzük az automatába a bankkártyánkat, majd megadjuk a PIN kódunk és kiválasztjuk a pénzbefizetés menüpontot. Amikor pedig kinyílik az automata "pénzkiadó" nyílása, akkor a bankjegyeket széthajtogatva hosszában helyezzük a gépbe, ahogy azokat ki szoktuk venni belőle. Az, hogy egyszerre mennyi pénzt tehetünk be a gépbe, az bankonként változhat. A pénzérmék sajnos nem jöhetnek szóba, csak forint bankjegyekkel tudunk az automatánál pénzt befizetni.

A pénzbefizetés nagy előnye, hogy nem kell sorban állnunk és akár nyitvatartási időn kívül is feltehetjük a pénzt a számlánkra, ami a legtöbb esetben pillanatokon belül meg is érkezhet, van azonban olyan bank is, ahol csak másnap kerül fel a pénz a bankszámlánkra.

Mennyit kell ezért fizetnünk?

A befizetés persze csak a kártyához tartozó bankszámlára történhet, ezért van olyan bank, amelyik az összeg 0,2 százalékát számolja fel, de olyan is akad, ahol párszáz forintban határozzák meg a pénzbefizetés díját, amelynek összege akár csomagonként is eltérhet. Több banknál azonban akció keretében akár díjtalanul is megtörténhet a befizetés.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mi jöhet még?

A pénzbefizető automaták terjedésével a jövőben csökkenhet a bankfiókok száma, ugyanis egyre több mindent el tudunk intézni az ATM-eknél, amelyeknek az üzemeltetése a bankok számára jóval kevesebbe kerül, mint kifizetni a munkaerőt a bakfiókokban

- tette hozzá Kárpáti Balázs.

Ma Magyarországon közel 2 500-ra tehető a bankfiókok száma, de ez az elmúlt években folyamatosan változott. Míg 2006 és 2010 között növekedés volt látható, addig 

2011-től kezdve csökkenő tendencia figyelhető meg a bankfiókok számát illetően.

Vagyis bankautomatából már ma is csaknem kétszer annyi van, mint bankfiókból. A jövőben pedig az is elképzelhető, hogy egyre több feladatot láthatnak majd el az ATM-ek, gyakorlatilag egy mini bankként üzemelve, ezzel ugyanis sokat spórolhatnak a pénzintézetek. Nem elképzelhetetlen az automatán keresztül a:

  • csekkbefizetés,
  • mobilegyenleg-feltöltés,
  • utalás,
  • számlanyitás,
  • vagy akár hitelügyintézés sem.

A határ egyébként a csillagos ég, a gépek tudtását ugyanis a bennük lévő szoftver határozza meg. Azt azonban érdemes hozzátennünk, hogy ezek közül ma már sok mindent otthon, a számítógép előtt ülve is könnyen elintézhetünk, ezért kérdéses, hogy mennyire van szükség arra, hogy az ATM funkciói még tovább bővüljenek.

Nem csak ügyeket intézhetünk...

Ma már azon sem kell meglepődnünk, hogy az ATM-ek kijelzőjén bombáznak minket különböző cégek a reklámjaikkal. Jellemzően a bankok saját termékeiket hirdetik a kijelzőkön, de néhány ATM-en már egyéb cégek reklámjai is megjelentek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 11:18
Költözik az RTL jelentős része, beleértve a hírstúdiót is. Azért a Camponánál lévő helyszíntől sem v...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem