16 °C Budapest

Ezért éri meg külföldön számlát nyitni: van, aki tízezreket spórolhat

Pénzcentrum
2015. augusztus 31. 05:45

A tartósan külföldön élő magyaroknak érdemes lehet a célországban bankszámlát nyitni, hiszen ezzel jelentősen olcsóbbá tehetik a bankolást, a számlanyitás szabályai azonban országonként eltérhetnek. Mire van szükségünk, ha külföldön szeretnénk bankszámlát nyitni?

A külföldön tanuló vagy kitelepülő magyaroknak érdemes a célországban bankszámlát nyitniuk. A számlanyitás szabályai azonban az eltérőek, így nem árt tájékozódni, hogy milyen feltételek mellett nyithatunk számlát.

Erre van szükség az EU-n belüli számlanyitáshoz

Az EU-ban történő számlanyitás feltételei hasonlóak a hazai feltételekhez, ugyanis a számlanyitáshoz kapcsolódó európai szabályozási háttér alapjaiban nem különbözik az EU tagállamaiban. Így többek között személyes azonosításra alkalmas okmányok mindenképpen szükségesek a fizetési számla megnyitásához, sok helyen közüzemi számla bemutatást is kérik a szolgáltatók.

A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni szabályok miatt általában személyesen is meg kell jelenni a számlanyitáshoz

 - mondta el a Pénzcentrum kérdésére a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Ehhez viszont nem feltétlenül kell bankfiókba menni, sok esetben ugyanis a pénzintézettel szerződésben álló ügynökkel is köthetünk számlaszerződést. Emiatt nem tudjuk a kiutazás előtt elindítani a számlánkat, viszont az adatainkat online megadhatjuk a külföldi banknak előre, ezután pedig csak arra van szükség, hogy a fiókba betérve (vagy az adott ország ügynöknél azonosítva magunkat) az azonosítás után csak alá kell írnunk a számlaszerződést.

A pénzforgalmi szolgáltatók szabadon döntenek a fizetési számla megnyitásáról, vagyis, hogy elfogadják-e a számlanyitási kérelmet. Üzleti megfontolások alapján dönthetnek úgy, hogy egy potenciális ügyfélnek nem nyitnak számlát, az állampolgárság alapján történő megkülönböztetés azonban az egyenlő elbánás elve alapján nem megengedett, az elutasítás kizárólag üzleti alapon történhet meg. Ennek ellenére előfordulhat, hogy külföldi lakosok számára a számla megnyitása nehézkesebb.

Az alapvető banki műveletek elvégzéséhez szükséges számlákhoz kapcsolódó díjak összehasonlíthatóságáról, a számlaváltásról és nyitásról szól az EU 2014/92/EU irányelve. Eszerint nem lehet az Európai Unió lakosai között különbséget tenni állampolgárság szerint, vagyis a külföldi bank nem utasíthatja vissza a számlanyitási kérelmünket az állampolgárságunk miatt, hiszen ezzel uniós jogot sértene. Érdemes hozzátenni, hogy az európai parlamentben hiába született erről a döntés, a tagállamok még nem ültették át a gyakorlatba ennek alkalmazását, ennek végső határidejét 2016-ban határozza meg az irányelv.

Nem tudunk számlát nyitni itthonról

Németország és az Egyesült Királyság pénzintézetei lehetnek tipikus célországok, de nincs olyan magyar bank, amelynek a tulajdonosa ezekben az országokban működő bank lenne. Három olyan magyar bank is van, amelynek a tulajdonosa egy osztrák pénzintézet, így megkérdeztük őket, hogy lehetséges-e a hazai bankfiókokban az anyabanknál számlát nyitni. 

Mivel nem tapasztalunk erre vonatkozóan tömeges ügyféligényt, ezért a közeljövőben sem tervezzük a bevezetését

- mondta el kérdésünkre a Raiffeisen.

Jelenleg nem nyújtjuk ezt a szolgáltatást. Eddigi tapasztalataink szerint nem mutatkozik rá számottevő ügyféligény

 - tudta meg a Pénzcentrum az UniCeredittől (a magyar UniCredit közvetlen tulajdonosa az bankcsoport osztrák tagja).

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az osztrák folyószámla nyitása külföldre utazás nélkül egyelőre nem lehetséges, de terveink között szerepel, hogy a jövőben ügyfeleink egyszerűen hozzájussanak ehhez a szolgáltatáshoz a Magyarországról is

 - mondta el az Erse. Ugyan jelenleg tényleg nem elérhető a külföldi számlanyitás lehetősége, azonban lehetséges, hogy hamarosan találunk olyan bankot, ahol lehetőségünk lesz számlát nyitni Ausztriában.

Miért jó, ha ilyen számlát nyitunk?

Azért érdemes bankszámlát nyitnunk, ha huzamosabb ideig külföldön vagyunk, mert így a készpénzfelvételen jelentős díjakat spórolhatunk, ráadásul a munkáltatók gyakran megkövetelik, hogy adott országban bankszámlát vezessünk.

Akkor is érdemes lehet számlát nyitni külföldön, ha adott országba sokszor utazunk üzleti ügyben, vagy nyaralni. Ezzel is spórolhatunk, arra viszont érdemes figyelni, hogy olyan számlacsomagot válasszunk, amelynek alacsony a számlavezetési költsége.

Az alábbi szolgáltatásokat kell biztosítania az alapszámlának:
  • Átutalás bel- és külföldre
  • Csoportos beszedési megbízások
  • Készpénzfelvétel (ATM és egyéb)
  • Kártyás vásárlás
  • Internetbank használat

Hogyan nyissunk számlát az EU-n kívül?

Az EU-n kívüli számla nyitása előtt mindenképpen javasolt a költségekről, a számlához kapcsolódó szolgáltatásokról, esetleges korlátozásokról tájékozódni (ez egyébként a hazai és az EU-n belüli számlanyitáskor sem árt). Az ilyen számláról történő hazautalás költségei és időigénye jelentős mértékben meghaladhatják a hazai fizetési forgalom lebonyolításának időigényét és költségeit, valamint nehézségekbe is ütközhet.

Ha nem a számlavezető országban vagyunk, akkor megnehezedik a banki ügyintézés, illetve a számla feletti rendelkezés esetenként problémákat okozhat.

Semmiképpen sem javasolt olyan országokban számlát nyitni, amelyet a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni nemzetközi szervezetek fokozott kockázatúnak minősítenek. Az ilyen országok bankjaival történő fizetési forgalmat a pénzforgalmi szolgáltatók fokozottabban kötelesek figyelni, így adott esetben a fizetési műveletek teljesítése nehézségekbe ütközhet

- tette hozzá az MNB válaszában.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem